Guvernul va aproba aducerea în țară a 100.000 de muncitori din țari non-UE, dublu față de cât a aprobat anul acesta.

Numai în primele cinci luni din 2021 au fost înregistrate peste 16.000 de cereri de angajare, cu 16% mai mult decât numărul din perioada similară din 2020. Cei mai mulţi străini care au venit anul acesta să lucreze în România provin din Turcia (2.770), Nepal (2.549) şi Sri Lanka (1.851). Turcii au luat locul vietnamezilor în topul preferinţelor la angajare, după ce în perioada 2017- 2019 Vietnamul ocupa primul loc în rândul statelor din care „importam“ cei mai mulţi cetăţeni străini (în 2019 România a avut un record de aproape 6.300 de vietnamezi „importaţi“).

Anual guvernul stabileşte, prin hotărâre, contingentul de lucrători străini, nou-admişi pe piaţa muncii în anul următor, iar în unii ani a suplimentat acest contingent în urma semnalelor primite din piaţa muncii şi a acutizării deficitului de forţă de muncă locală, cu precădere în HoReCa şi în construcţii.

În primele opt luni ale anului 2021 am avut aproape 51.000 de locuri de muncă vacante pentru care angajatorii au încercat, în mod repetat, să găsească personal autohton, dar fără succes, reiese din datele Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă. Nu le-a vrut nimeni.

Pe de altă parte, în aceeaşi perioadă de referinţă (primele opt luni din 2021), în evidenţele Agenţiilor pentru Ocuparea Forţei de Muncă au existat peste 83.000 de locuri de muncă vacante pentru care angajatorii nu au găsit forţă de muncă locală disponibilă. Aceasta înseamnă creşterea cu aproape 70% a numărului posturilor pentru care angajatorii nu au găsit personal local în ianuarie – august 2021 faţă de aceeaşi perioadă din 2020.

„Unul dintre documentele necesare la Inspectoratul General pentru Imigrări, în vederea obținerii avizului favorabil pentru încadrarea în muncă a străinilor pe teritoriul României, este adeverința privind forța de muncă disponibilă pentru locul de muncă vacant, eliberată de agenţia pentru ocuparea forţei de muncă în a cărei rază teritorială îşi are sediul social sau profesional angajatorul. În perioada ianuarie – august 2021, 6.518 firme au solicitat eliberarea de adeverințe privind forța de muncă disponibilă pentru locul de muncă vacant. În aceeași perioadă de referință, ianuarie – august 2021, structurile teritoriale ale Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă au eliberat adeverințe pentru 83.338 de locuri de muncă vacante pentru care nu a existat forță de muncă disponibilă, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2020, când 4.135 firme au solicitat eliberarea de adeverinţe pentru 49.200 de locuri de muncă vacante pentru care nu a existat forță de muncă disponibilă”, reiese din nota de fundamentare a proiectului de HG.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.