cumpărături online

„Statul român nu are nevoie să știe dacă Ion Popescu a cumpărat cremă de hemoroizi pe 25 iunie 2024, la ora 17:02:02” spune Asociația pentru Internet și Tehnologie (ApTI) despre OUG 69/2024, o lege care obligă firmele să transmită către ANAF toate facturile rezultate din vânzările online.

În alte cuvinte, tot ceea ce o persoană va cumpăra online de la magazine precum eMag sau Altex va fi transmis către ANAF, acest ordin de urgență fiind adoptat fără dezbatere publică. Mai mult, ApTI atenționează că și CNP-ul va trebui salvat pe toate facturile, după cum apare în articolul 101, aliniatul 3 al legii:

„Livrările de bunuri/Prestările de servicii efectuate către o persoană fizică care se identifică în relația cu furnizorul/ prestatorul prin codul numeric personal se consideră efectuate în relația B2C.”

Acest OUG se va aplica voluntar din 1 iulie 2024, iar din 1 ianuarie 2025 va fi obligatoriu pentru toate companiile din România. În schimb, nu vor fi afectate magazinele online din țări străine, precum Ungaria, Germania sau China.

De asemenea, ApTi argumentează că această colectare a datelor, care nici măcar nu trebuie anonimizate, este excesivă, statul nu având nevoie să știe numele clienților și ceea ce au cumpărat. Astfel, Asociația pentru Internet și Tehnologie a trimis o scrisoare deschisă către Avocatul Poporului și către Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, prin care cere retragerea acestui OUG.

Link către scrisoare ApTI: Big Brother-ul facturilor a 7 milioane de cetățeni români | Asociația pentru Tehnologie și Internet

Deodată cu acest proiect a fost emis și OUG 70/2024, care are ca scop introducerea decontului precompletat de TVA. Acesta va fi trimis de către ANAF firmelor, și va conține date deținute de Ministerul Finanțelor, iar contabilii vor trebui să verifice dacă sunt în concordanță cu starea de fapt a companiilor. Mai multe organizații au afirmat că sunt împotriva OUG-ului, acesta introducând și mai multă birocrație, iar un protest a fost anunțat pe 8 iulie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.