Patru hacker basarabeni stabiliți de mai mulți ani în Cluj Napoca au primit o sentință definitivă la Curtea de Apel Cluj. Inițial, Tribunalul Cluj a dat pedepse cu închisoarea, iar instanța superioară a stabilit că trebuie să plătească un prejudiciu de 210.745 lei. Unul dintre condamnați este Ion Surdu, fost campion național și european la MMA și campion național de Kempo.

”În baza art. 421 pct. 2 lit. a din C.p.p. admite apelurile declarate de către inculpaţii SG, DN şi OA şi părţile civile B C R S.A şi RB împotriva sentinţei penale nr. 185/5 august 2022 pronunţată de Tribunalul Cluj, pe care o desfiinţează cu privire la aplicarea pedepselor complementare şi accesorii prev. de art. 66 al. 1 lit. n din C.pen. faţă de inculpaţii apelaţi şi cu privire la soluţionarea acţiunilor civile formulate de către cele două părţi civile împotriva inculpaţilor DN şi SI. Înlătură dispoziţiile de aplicare a pedepselor complementare şi accesorii prev. de art. 66 al. 1 lit. n din C.pen. faţă de inculpaţii apelaţi DN, OA şi SG . În baza art. 419 din C.p.p. extinde efectele apelului faţă de inculpatul SI şi înlătură dispoziţiile de aplicare a pedepselor complementare şi accesorii prev. de art. 66 al. 1 lit. n din C.pen. faţă de acest inculpate. Admite acţiunea civilă formulate de către BCR S.A. împotriva inculpatului DN şi obligă inculpatul la plata sumei de 48.912,5 lei, cu titlu de despăgubiri materiale, la care se adaugă dobânda legală de la data plţii către S.C. E C S.R.L. şi până la plata integrală a debitului principal. Admite acţiunea civilă formulate de către BCR S.A. împotriva inculpatului SI şi obligă inculpatul la plata sumei de 64.895,8 lei, cu titlu de despăgubiri materiale, la care se adaugă dobânda legală de la data plţii către S.C. E N S.R.L. şi până la plata integrală a debitului principal. Admite acţiunea civilă formulate de către partea civilă R B,împotriva inculpatului DN şi obligă inculpatul la plata sumei de 96.938,01 lei, cu titlu de despăgubiri materiale. În baza art. 421 pct. 1 lit. b din C.p.p. respinge ca nefondat apelul declarat de către D.I.I.C.O.T. – S.T. Cluj împotriva sentinţei penale nr. 185/5 august 2022 pronunţată de Tribunalul Cluj. Menţine restul dispoziţiilor care nu sunt contrare prezentei decizii. Onorariile apărătorilor desemnaţi din oficiu, d-na av. U L M în cuantum de 500 de lei (partial), d-nul av. U I C în cuatum de 500 de lei (partial) şi d-na av S S în cuantum de 942 de lei, se avansează din FMJ. Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Definitivă”, arată soluția pe scurt a Curții de Apel Cluj.

Gruparea de infractori din care a făcut parte și Ion Surdu a operat încă din 2015, specializându-se pe atacuri cibernetice asupra sistemelor informatice deținute de clienți ai BCR, Raiffeisen, Banca Transilvania, ING Bank și Bankpost.  Aceștia expediau e-mail-uri mincinoase cu link-uri prin intermediul cărora introduceau viruși în dispozitivele victimelor, colectau datele acestora și se conectau la internet banking pentru a comite fraude bancare, arăta ziardecluj.ro într-un articol publicat în octombrie 2020.

„De regulă, în momentul în care se inițiau operațiuni de transfer fraudulos online, Dedeșcu Nicolae, Severin Grigorii, Surdu Ion, Ogorodnic Alexandru, Todică Constantin, Falenciuc Victor și Iacobeț Vasile, erau informați de către Corcinschi Dionisie despre acest aspect, sens în care își verificau conturile persoanale accesând aplicația de internet banking. În unele cazuri Corchinschi Dionisie i-a anunțat pe complici, inclusiv pe Grosu Stanislav, despre transferuri după finalizarea lor, solicitându-le să îi ridice/retragă de la ghișee/bancomate în cel mai scurt timp posibil, pentru ca frauda să nu fie descoperită, fapt ce s-ar fi soldat cu blocarea banilor în conturile lor.

Dedeșcu Nicolae, Surdu Ion, Ogorodnic Alexandru, Todică Constantin și Falenciuc Victor au ridicat/retras sumele de bani intrate efectiv în conturile lor (cu excepția acelor cazuri în care au fost blocate pe motiv de fraudă) și le-au remis direct/indirect lui Doionisie Corcinschi sau le-au transferat persoanelor indicate de acesta”, arată cei de la DIICOT.

Anchetatorii au descoperit un prejudiciu total de aproape o jumătate de milion. Creierul organizației, Corcinschi a fugit din țară înainte să fie prins, iar trimiși în judecată au fost următorii: Ogorodnic Alexandru, Dedeșcu Nicolae, Severin Grigorii și fostul câștigător al Exatlon 2019 – Surdu Ion. 

Condamnări : 

Dedeșcu Nicolae – 5 ani 2 luni închisoare,

Surdu Ion – 1 an şi 4 luni închisoare,

Ogorodnic Alexandru – 2 ani şi 4 luni închisoare,

Severin Grigorii – 2 ani şi 5 luni închisoare.

* Faţă de inculpaţii Ogorodnic Alexandru. şi Severin Grigorii, în temeiul art.91 C.penal, dispune suspendarea sub supravegherea a executării pedepselor aplicate, pe durata termenului de încercare, de patru ani. Astfel că Surdu și Dedeșcu au fost condamnați la închisoare cu executare. 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.