Harta virtuală a șpăgilor care se cer în spitalele din România a fost cenzurată. Dragoș Vana, fondatorul platformei Graphs.ro, unde era postată harta șpăgilor a spus că Ministerul Sănătății a făcut o serie de schimbări în „Mecanismul de feedback al pacientului„ astfel că o mare parte din informații nu mai sunt publice.

„A venit și momentul promis de prin Septembrie 2023 de către Ministerul Sănătății, acela de modificare a Formularului din «Mecanismul de Feedback al Pacientului». Și s-a schimbat. Dar nu doar atât, datele furnizate pe data.gov.ro nu mai sunt complete, per spital cum erau înainte, ci doar totalurile de la fiecare întrebare. Deci nu mai poți vedea ce se întâmplă per județ, nu mai poți face comparații, gata, pa”, a scris Dragoș Vana pe contul său de Facebook.

În plus, urmare a unui ordin al ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, de la finalul anului trecut, formularul de feedback al pacientului a fost modificat. În forma inițială, pacienții puteau să răspundă la două întrebări distincte legate de șpagă:

  • 9. Vi s-au solicitat bani sau atenții de către medici sau asistente? DA/NU
  • 10. (dacă s-a răspuns DA la întrebarea 9) Doriți să raportați responsabilului anticorupție al Ministerului Sănătății faptul că vi s-au solicitat bani sau atenții?

În noua formă a formularului, singura întrebare referitoare la șpagă este:

  • Dacă vi s-au solicitat bani sau alte tipuri de recompensații de către personalul medical, doriți să sesizați acest fapt? DA/NU (Dacă s-a răspuns DA, persoana chestionată va primi următorul mesaj: „Vă mulțumim! Vă rugăm să formulați o plângere către autoritățile abilitate sau puteți trimite o sesizare la Ministerul Sănătății prin intermediul serviciilor poștale sau la adresa de e-mail: integritate@ms.ro.“)

Practic, amploarea fenomenului mitei în spitalele din România nu mai poate fi evaluată corect, din cauza modului în care este formulată întrebarea.

Potrivit lui Dragoș Vana, la această întrebare, 54.164 au răspuns în total în ultima lună, dintre care 2.111 – DA, 51.721 – NU.

„Iar dacă tot e să comparăm mere cu pere, că suntem forțați de împrejurări, să vedem și rezultatul. Din păcate pentru ei, după cum am prevăzut, schimbând întrebarea a crescut și procentul. Așa că pentru Februarie 2024 avem 3.89% procent de spagă la nivel național, un nou record pentru ultimii 6 ani. Acest procent nu a mai fost întâlnit la nivel național din 2017 când era 3.96%. Un mare pas înapoi pentru transparență!”, afirmă Dragoș Vana.

1 COMENTARIU

  1. Nu stiu cine este acest om de o inteligenta debordanta, dar eu unul mai prost ca el am sesizat ca nu se mai cere mita in spitale sau la medici unde mai ai dreptul sa mergi cu trimitere, da nu se cere daar daca nu duci nu te baga in seama. Primul lucru la care se uita un medic este daca ai , exact ca in film,IARNA BOBOCILOR. Daca nu prezinti interes te trimite la cabinetul lui particular. Sa se termine odata , ORI LA STAT ORI LA PRIVAT,nu in zece locuri unde nu fac nimic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.