Echitaţia, la limita subzistenţei. „Ocupantul locului 3 în campionatul Norvegiei este un cal plecat de la noi din herghelie” Echitaţia, profitabilă după 15 ani de investiţii

Baza de hipism de la Jucu are o tradiţie de peste o sută de ani în creşterea şi pregătirea cailor de sport. În urmă cu un an, herghelia şi-a deschis porţile pentru publicul larg, astfel ca iubitorii acestui sport să poată beneficia de cursuri de iniţiere sau, pur şi simplu, să se bucure de momente de relaxare. „Herghelia e de pe vremea regelui Mihai, e o herghelie foarte veche. Ea a funcţionat întotdeauna, dar cu circuit închis. Am pregătit cai de sport strict pentru export. Abia acum un an am deschis herghelia pentru publicul larg şi am început să antrenăm cai de agrement”, a declarat directorul executiv al Transilvania Sport Horse Company, Adrian Blenche.

Echitaţia, un sport pentru toate vârstele

Potrivit lui Adrian Blenche, oricine poate practica acest sport. Din momentul în care un copil învaţă să meargă, poate să înceapă să practice acest sport. „Nu există o limită de vârstă pentru acest sport. Putem spune că el poate fi practicat de când înveţi să umbli”, a precizat Blenche. Totuşi, majoritatea cursanţilor care figurează în baza de date a clubului au vârste cuprinse între cinci şi 25 de ani. Pentru începători, jocheii de la Transilvania Sport Horse Company au un program special. „Un curs de echitaţie presupune mai multe etape. În primul rând, cursantul trebuie să se acomodeze cu calul, cu harnaşarea calului, cu îngrijirea lui. Apoi, se obişnuieşte cu poziţia necesară pentru a călări. După ce aceşti paşi sunt realizaţi, cursantul începe „la coardă” cu mersul la pas, apoi la trap, iar după ce stăpâneşte trapul, se trece la galop. Învaţă tot ce e necesar”, a menţionat Blenche. Pe lângă cursanţii care care vor să se iniţieze în tainele călăriei, baza de hipism de la Jucu este vizitată de foarte mulţi oameni care ştiu să călărească, oameni care practică acest sport pentru agrement. Mai mult, herghelia oferă şi servicii de pensiune pentru caii proprietate privată. „Sunt mulţi iubitori de cai, pentru care este un impediment faptul că nu au unde să-şi adăpostească cabalinele. În momentul în care află de serviciile noastre, mulţi oameni aleg să îşi achiziţioneze un cal, e elementul decisiv. Caii aduşi în pensiune sunt călăriţi doar de către proprietari, ei nu sunt folosiţi ca şi cai de agrement pentru publicul larg”, a mai adăugat Blenche.

Cal de sport, marca Transilvania Sport Horse Company

 
Herghelia de la Jucu adăposteşte aproximativ 30 de cai. Dintre aceştia, şase sunt „găzduiţi” în regim de pensiune, iar restul sunt crescuţi pentru competiţii şi agrement. „Oficial, conform legislaţiei în vigoare, caii noştri sunt rasa „cal de sport”, pentru că sunt crescuţi pe teritoriul României. Nucleul de la care am început să creştem aceşti cai a fost format din rase precum Hannoveran şi Oldenburger, importaţi din Europa. Din păcate, am cam pierdut urma cailor, noi îi exportăm către alte herghelii din Europa, după care ajung la proprietarul final, care doreşte să obţină performanţă cu respectivul cal. Din cunoştinţele mele, ocupantul locului trei în campionatul de hipism al Norvegiei este un cal plecat de la noi din herghelie, acum trei ani. Şi pe plan intern am avut mulţi cumpărători de cai care au avut performanţe naţionale”, a susţinut Blenche. Baza de hipism de la Jucu are spaţii special amenajate pentru iepele mamă şi caii tineri. Aceste spaţii sunt folosite special pentru caii destinaţi exportului, dar nu numai. „Pe lângă caii de agrement, care sunt mai blânzi, avem şi cai de sport. Practic, noi avem cai de performanţă, iar cei de agrement vin ca o completare pentru heghelia noastră. Sunt şi cursanţi care ajung să călărească un cal de sport. Acest lucru se întâmplă în momentul în care jocheii noştri consideră că pot să facă acest pas”, a mărturisit Adrian Blenche.

Performanţă la nivel naţional

Transilvania Sport Horse Company se poate lăuda cu rezultate bune şi pe plan intern. Adrian Gherghină, jocheu în cadrul bazei de hipism de la Jucu, a obţinut alături de Esprit, un armăsar de cinci ani, locul I la o etapă de cupă naţională la Sânnicolau şi locul IV la o altă etapă de cupă naţională de la Arad. Esprit, armăsarul care a început deja să obţină performanţe, se află abia la începutul vieţii competiţionale. Potrivit lui Adrian Blenche, în primii doi ani de viaţă, un cal este lăsat liber, nu este supus niciunui antrenament. Abia după această vârstă se poate observa dacă are sau nu potenţial. După această perioadă, caii sunt antrenaţi până la vârsa de cinci, şase ani, vârstă la care sunt pregătiţi pentru competiţii. Perioada de „valorificare” a cailor este de maxim nouă ani. Un cal de sport se retrage din competiţii la maximum 15 ani. În funcţie de performanţele obţinute, calul este păstrat în herghelie pentru agrement sau montă, dacă palmaresul îl recomandă.

Investiţii continue

Pentru o bază hipică modernă, competentă, este necesar ca investiţiile să fie constante. Cu toate acestea, profitul într-o astfel de afacere se lasă aşteptat. „Deocamdată, echitaţia este într-o situaţie în care abia se menţine la linia de plutire, pentru că presupune o bază materială complexă şi o investiţie consistentă şi, din această cauză, e un sport mai restrâns. Se investeşte tot timpul şi după aproximativ 15 ani începi să obţii profit”, a mai precizat Blenche. În prezent, singurul sprijin de care beneficiază baza de hipism de la Jucu este subvenţia primită de la herghelia naţională. Totuşi, există fonduri europene şi pentru acest sector, fonduri de care Transilvania Sport Horse Company intenţionează să „profite” în cel mai scurt timp.

Caii de agrement de la herghelia din Jucu sunt antrenaţi pentru a oferi cursanţilor o experienţă cât mai plăcută. Cu toate acestea, caii nu suferă din cauza „călăreţilor” neexperimentaţi. „Calul are foarte multă forţă şi energie. Prin antrenament, ajunge să fie obişnuit cu asemenea parcursuri, astfel încât ajunge să fie o rutină pentru el”, a conchis Blenche.

Silvia Boncuţiu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.