La începutul acestei luni, DNA Cluj a trimis în judecată al doilea dosar de corupție care vizează ISCTR Cluj. Printre angajații instituției publice se numără și Hilarion Botezan, cumnatul fostei șefe a DNA Cluj, Elena Botezan. În urmă cu nouă ani, el a avut un dosar de cercetare penală, care nu a mai ajuns în instanță. De asemenea, el se află într-un posibil conflict de interese pentru că, în timp ce este inspector ISCTR, el deține o societate comercială care are un domeniu de activitate similar cu cel al instituției la care este angajat.

Potrivit Ghidului privind Incompatibilitățile și Conflictele de Interese, Hilarion Botezan, cumnatul fostei șefe DNA Cluj, s-ar putea afla în conflict de interese.

Pe de o parte, el este funcționar public, fiind angajat în funcția de inspector de trafic rutier la ISCTR Cluj. Potrivit declarației de avere pe anul 2022, el a avut venituri salariale în valoare de 56.950 lei de pe urma salariului. În aceeași perioadă el a câștigat 50.144 lei de pe urma dividentelor încasate de la firma Dinamics Traffic SRL.

Potrivit Registrului comerțului, această societate este administrată de Hilarion Botezan, care deține și calitatea de unic acționar. Pentru anii 2021 și 2022, societatea nu a avut niciun angajat. Pe anul 2022, firma a declarat o cifră de afaceri de 192.616 lei, un profit de 132.911 lei și datorii de 14.199 lei. El a apelat la această metodă de remunerare de urma activității firmei, de scoatere a dividentelor, pentru a plăti impozitul pe salariu. Este vorba despre o tehnică, la care apelează mulți dintre cei care dețin SRL-uri, care se află la granița către evaziune fiscală.

Firma lui Dinamics Traffic SRL a realizat studii de trafic pentru multe dintre proiectele imobiliare din oraș. Contractele respective sunt încheiate între două entități private, astfel că majoritatea nu sunt public. Reporterii Gazeta de Cluj au reușit să identifice, din documente publice, două dintre ele: un studiu de trafic pentru dezvoltatorul imobiliar HEXAGON CITY SRL. O altă documentație realizată de firma lui Hilarion Botezan a fost pentru Scripcariu Birou de Arhitectură. Ele pot fi accesate deoarece se află pe site-ul administrației locale clujene.

Însă, activitatea acestei societăți, potrivit Ghidului privind Incompatibilitățile și Conflictele de Interese îl plasează pe Hilarion Botezan într-o posibilă situație de incompatibilitate.

”Întrebare: Dacă un funcționar public se află într-o situație de incompatibilitate în cazul în care deține/exercită următoarele funcții/calități: administrator societate comercială, medic de familie, expert (orice domeniu), PFA, broker, președinte asociație neguvernamentală, cenzor, casier, titular cabinet psihologic, asistent social, informatician, instructor auto, traducător, mediator, șofer, mecanic auto. 

Răspuns: Din interpretarea sistematică a prevederilor legale, opinăm că deținerea simultană a unei funcții publice și desfășurarea activităților anterior menționate, în sectorul privat, generează o situație de incompatibilitate din perspectiva dispozițiilor art. 96 din Legea nr. 161/2003, dacă activitatea desfășurată în sectorul privat este în legătură directă sau indirectă cu atribuţiile exercitate ca funcţionar public”, se arată în ghidul Agenției Naționale de Integritate.

Sediul firmei Dinamics Traffic SRL se află la adresa unde funcționează societatea pe acțiuni Transcom, în care membrii familiei Botezan au avut o serie de interese, firmă care acum este controlată de familia Silaghi.

Hilarion Botezan ”omul” procurorilor

Până în momentul de față, DNA Cluj a „decapitat” ISCTR Cluj în două situații. În vara anului 2014, Rareș Pop, pe atunci director al instituției, a fost trimis în judecată pentru corupție. La începutul acestei luni, Bogdan Durlea, șeful ISCTR Cluj până de curând, a fost trimis în judecată pentru acuzații de corupție.

În ambele dosare, Hilarion Botezan a fost audiat în calitate de martor. În primul dosar, care a fost trimis în judecată în urmă cu aproape 10 ani şi continuă să se judece din cauza numeroaselor nereguli sesizate, el a fost unul dintre martorii acuzării. În cel de-al doilea, deschis la începutul lunii, a avut aceeaşi calitate.

Mai mult, şi el a fost cercetat de procurori, dar rechizitoriul nu a ajuns să fie trimis în judecată.

Gazeta de Cluj a dezvăluit în exclusivitate că inspectorul ISCTR Cluj Hilarion Botezan a fost urmărit penal, ancheta fiind începută în 2012. După ce magistraţii Judecătoriei Cluj-Napoca au retrimis dosarul său spre cercetare, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca au ”uitat” de dosar.

Principala acuzaţie pentru care a fost cercetat a fost cea de abuz în serviciu. La momentul respectiv el lucra la CNADNR. 

”PETENTA SC P T SRL PRIN REPREZENTANTUL LEGAL A FORMULAT PLÂNGERE PENALĂ ÎMPOTRIVA NUMIŢILOR BOTEZAN HILARION RESPECTIV MV PENTRU SĂVÂRŞIREA INFRACŢIUNILOR DE FALS INTELECTUAL, UZ DE FALS ŞI ABUZ ÎN SERVICIU CONTRA INTERESELOR PERSOANELOR PREVĂZUTE DE ART. 289, 291, 246 C.P., ARĂTÂND CĂ INTIMAŢII AFLÂNDU-SE ÎN EXERCITAREA ATRIBUŢIILOR DE SERVICIU ÎN CALITATE DE ANGAJAȚI AI S.D.N.C. AU ÎNTOCMIT TREI PROCESE VERBALE DE AFIȘARE LA SEDIUL PETENTEI A TREI PROCESE VERBALE DE CONSTATARE A CONTRAVENŢIEI, ÎN DATELE DE ––, FĂRĂ CA ÎN REALITATE ACEŞTIA SĂ LE FI AFIŞAT. (…) DESFIINŢEAZĂ REZOLUŢIA PARCHETULUI DE PE LÂNGĂ JUDECĂTORIA C-N DIN DATA DE –- DATĂ ÎN DOSARUL NR. –/P/2011 ŞI TRIMITE CAUZA LA PROCUROR PENTRU ÎNCEPEREA URMĂRIRII PENALE ÎMPOTRIVA INTIMAŢILOR BOTEZAN HILARION ȘI MV”, ARATĂ SOLUȚIA JUDECĂTORIEI CLUJ-NAPOCA”, arată soluţia prin care judecătorii au decis că trebuie refăcut dosarul şi refăcută procedura de începere a urmăririi penale.

Am încercat să obţinem un punct de vedere din partea lui Hilarion Botezan, însă nu a răspuns apelurilor telefonice.

Schema corupţiei din cel mai recent dosar ISCTR Cluj

În cel mai recent dosar al DNA Cluj care vizează corupţia de la ISCTR Cluj, șeful Inspectoratului de Stat pentru Controlul Transportului Rutier Cluj, și inspectorul Zehan Florin Mihai, sunt acuzați că ar fi asigurat protecție unor firme de transport. Potrivit surselor Gazeta de Cluj, societățile care au beneficiat de protecția ISCTR Cluj, cu binecuvântarea influentului om de afaceri Nuțu Fonta- socrul lui Drulea, sunt CORRETTO MED SRL – deținută de Sopon Cristina.

Șpaga ajungea la Durlea prin intermediul firmei ELLETI COM TRANS SRL, deținută de socrul său – Nuțu Fonta, printr-o schemă extrem de simplă: societatea CORRETTO MED SRL pe motiv că aveu un volum prea mare de muncă, erau nevoite să închirieze mașini, iar închirierile se făceau tocmai de la firma lui Nuțu Fonta.

Un alt aspect extrem de important este faprul că societatea i-a aparținut în trecut lui Bogdan Drulea, însă, în anul 2016, a concesionat părțile sociale către Dumitru Stetcu, care anul acesta a concesionat participația deținută în cadrul societății în favoarea lui Nuțu Fonta.

1 COMENTARIU

  1. Contează pilele, relațiile, banii și puterea. Asta am auzit-o din gura unuia dintre beneficiarii obținerii a orice e imposibil sa obtina orice om normal, cinstit și fara a apela la serviciile unor “ cunoștințe” in Cluj…

    Ăștia fara gasca sunt pielea sulii flască:)))

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.