Primarul municipiului Turda a prezentat consilierilor locali studiul de fezabilitate pentru un hotel de cinci stele în apropierea Salinei. Acesta va avea toate facilităţile unui centru de sănătate modern, numărul mare de vizitatori deschizând perspective pentru ca acesta să fie o afacere profitabilă. De asemenea, consilierii au votat o variantă pentru brandul oraşului, ilustrând orientarea recentă a administraţiei turdene spre ramura de turism în strategia sa de dezvoltare.

Marele anunţ al lunii decembrie în Consiliul Local al municipiului Turda a fost construirea Hotelului Salina Turda pentru care a fost prezentat deja studiul de fezabilitate. Acesta va fi construit cu principalul obiectiv de a sta la dispoziţia celor care vin pentru tratament balnear. Astfel, va avea un centru de sănătate cu acces la salină, cu zone de primire, de recreere şi de tratament. Accesul la salină se va face printr-un ascensor direct din hotel.

Parteneriat public-privat pentru construcţia hotelului

Hotelul de cinci stele va avea opt etaje şi 143 de locuri de cazare, cu restaurant şi terasă, salon de mic dejun, bar, săli de conferinţe, piscină cu jacuzii sau sală de fitness. Valoarea estimată a proiectului este în jur de 17.540.000 de euro. Cei care l-au elaborat sunt firma CROM Atrium Cluj, care sunt de altfel coordonatorii proiectului de ansamblu pentru Valea Sărată. Primarul Tudor Ştefănie a estimat că pentru a absorbi nevoile de cazare ale tuturor vizitatorilor salinei ar fi nevoie de încă opt astfel de unităţi în Turda.
În legătură cu fondurile pentru realizarea acestui proiect, Ştefănie ne-a declarat că ”este un parteneriat prin care dorim să-l realizăm. A apărut legea parteneriatului public-privat cu normele de aplicare. Deja sunt discuţii în acest sens, eu sunt convins că pentru cei care vor să investească nu este o investiţie prea mare în acest moment pentru că dacă am socoti cele 143 de locuri de cazare pe zi ori 365 de zile, vedeţi că nu înseamnă prea mult faţă de cei 400.000 de vizitatori care vin la salină în cele 12 luni de turism. De asemenea, condiţiile pe care le oferim acolo, cu săli de conferinţe, aţi văzut celelalte servicii pe care le oferim, sigur că sunt atractive. Şi mai e atractivă zona pentru că e o zonă nezgomotoasă, o zonă în plină natură, cu aerosoli naturali permanent în aer, ceea ce înseamnă că aici putem să desfăşurăm în continuare multe alte activităţi atractive pentru cei care vin. Hotelul va fi în câştig în primii cinci ani de zile, după cum socotesc specialiştii.” Partenerii la care se referă acesta sunt ”firme private. Pot să fie lanţurile hoteliere pe care am trimis oferta noastră, de la Mariott până la celelalte lanţuri hoteliere, pe ofertă ambele hoteluri din Societatea Salina, hotelul din centru şi hotelul băilor sărate, pot să fie societăţi de investiţii, pot să fie pur şi simplu societăţi private care au această dorinţă să investească într-un asemenea proiect, sigur că pentru acest lucru o să găsim investitorul, după care avem, nevoie de aprobarea Ministerului de Finanţe.”

Turda ca axă a dezvoltării locale

Primarul Tudor Ştefănie a anunţat în Consiliul Local mai multe proiecte pentru Turda pe care le are în vedere pentru anul 2011. Acesta a vorbit mai întâi despre importanţa elaborării unui concept de dezvoltare la nivel regional, astfel încât adminitraţia să îşi poată trasa coordonatele de lucru pentru următorii ani. În primul rând, a subliniat edilul, strategia aprobată în urmă cu patru ani trebuie modificată pentru a se plia pe statutul de zonă turistică de atracţie naţională pe care urmăreşte să îl consolideze municipiul. În al doilea rând, acest concept trebuie supus dezbaterii în Consiliul Local pentru a găsi o variantă care să deservească nevoile oraşului, să sporească calitatea vieţii şi vitalitatea economică a acestuia. Ştefănie a arătat că este important să fie luate în elaborarea unei noi strategii şi vecinătăţile şi avantajele pe care ele le constituie pentru oraş. De exemplu, aeroportul internaţional Cluj-Napoca deserveşte şi zona Turda, iar centura ocolitoare va facilita legătura cu acest oraş. Primarul a adăugat că şi comunele din zonă pot constitui parteneri în atragerea de investiţii în apropierea Turzii, motiv pentru care asocierea la nivel regional este importantă pentru o asemnea strategie.

Printre puţinele oraşe care au un brand al oraşului

De anul viitor Turda va avea şi un brand turistic, obiectiv dus la bun sfârşit de puţine oraşe din ţară. Primarul municipiului a subliniat că acesta se datorează în primul rând unei administraţii sensibile la problema imaginii oraşului. Un brand este esenţial pentru dezvoltarea turismului şi atragerea fondurilor legate de acesta, iar la Turda nucleul central al imaginii promovate îl va reprezenta Salina Turda. Primarul a prezentat trei variante pentru acest brand turistic, prima dintre ele fiind cea votată de către consilieri. Domeniile online pentru promovarea municipiului au fost deja achiziţionate, ca parte a proiectului de creare a unei imagini specifice Turzii.
”Costurile nu sunt mari, deci brandul oraşului a fost realizat cu costuri minimale, sub 2000 de euro. Au lucrat pur şi simplu din suflet aceşti oameni, noi am mai lucrat cu ei şi lucrăm în continuare, este o firmă care ne-a reprezentat şi de Zilele Turzii ca organizator. Costurile nu sunt mari, beneficiile sunt foarte mari, pentru că acest brand în spatele imaginii pe care o prezintă, prezintă şi foarte mult informaţii atractive despre Turda. Imaginea care apare în faţă este pur şi simplu o atracţie vizuală pentru a deschide celelalte informaţii. Mi se pare un lucru necesar, aveam nevoie de aşa ceva, mă bucur că suintem printre primele localităţi din ţară care am reuşit atât de repede acest lucru, şi cred că este în folosul localităţii noastre să avem un brand al oraşului care să ne reprezinte”, a declarat primarul Turzii pentru Gazeta de Cluj.

2011: Reabilitarea Hotelului Potaissa şi a vechii Judecătorii

Tudor Ştefănie a făcut o prezentare sumară a proiectelor municipalităţii turdene pentru anul viitor. Acesta a vorbit atât despre lucruri începute anul acesta, cât şi despre obiectivele pe care administraţia locală ăşi propune să le demareze în 2011.
“Vom continua foarte multe proiecte în 2011 din cele începute anul acesta. Pe infrastructură vom continua lucrările de canalizări, introducerea apei potabile, staţia de epurare şi aşa mai departe, modernizările de drumuri pe care le avem în proiectele noastre, trebuie să finalizăm desigur grădina zoologică, care ste un proiect de aproape trei milioane de euro început şi pe care dorim să îl finalizăm până la sfârşitul anul viitor. El va completa foarte mult ceea ce însemnă oferta turistică. De asemenea mai avem la acel preţ de şase milioane de euro care începe în luna februarie pentru modernizări de străzi în zona băilor sărate astfel încât să creăm o condiţie foarte bună de bază materială şi de circulaţie în zona respectivă. Desigur, vom reabilita vechea Judecătorie pe care am primit-o ca şi clădire şi în care, aşa cum spuneam, dorim să facem un centru universitar instituţional foarte puternic, dacă reuşim să găsim şi colaboratori, deocamdată aveam nevoie de baza materială, după care vor fi discuţiile. După cum vedeţi, pentru societăţile comerciale care sunt subordonate Consiliului Local sunt obiective iar îndrăzneţe. Societatea Salina va fi una din cele mai puternice societăţi ale Consiliului Local. Dorim să realizăm şi al doilea obiectiv, şi al treilea obiectiv. Al treilea fiind hotelul din centru, hotelul Potaissa care se va reabilita astfel încât să creeze condiţii foarte bune pentru cei care doresc să facă şi tratament, dar care doresc probabil să şi viziteze municipiul Turda. De asemnea, dorim să depunem foarte multe proiecte pe linie de mediu. Continuăm cu locuinţele sociale. Anul acesta am construit 36 de locuinţe sociale, respective trei blocuri. Anul viitor avem în program două blocuri ANL şi încă 36 de apartamente sociale. Dorim să modernizăm sistemul de circulaţie, să introducem sistemul de monitorizare a circulaţiei, să reabilităm tot ceea ce înseamna spaţiu verde şi parcuri, deci avem foarte multe proiecte, să ne dea Dumnezeu sănătate şi încredere că putem face”, a declarat primarul municipiului Turda.

Diana Gabor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.