Hotelul Continental nu are cumparatori

Firma de insolvenţa care a preluat cladirea fostului Hotel Continental de la SC Ardeleana SA, ultimul proprietar al imobilului, a decis sa scada cu 10% preţul de pornire la licitaţia pentru vanzarea acestuia. Asta pentru ca la primele şapte licitaţii nu s-a prezentat nici un cumparator dispus sa dea 6,58 de milioane de euro. Nici administraţia locala nu doreşte sa-şi exercite dreptul de preemţiune pana cand situaţia juridica a cladirii nu este clarificata, dar şi din cauza preţului exagerat.

La primele şapte licitaţii pentru vanzarea cladirii care a adapostit Hotelul Continental nu s-a gasit inca vreun cumparator, astfel ca in ultima şedinţa adunarea creditorilor a aprobat organizarea de licitaţii de la un preţ diminuat cu 10% faţa de cele 6,58 de milioane de euro, preţul de pornire al primelor licitaţii, potrivit reprezentanţilor Expert Insolvenţa, citaţi de Ziua de Cluj.

Licitaţii in valuri

In aprilie 2012, societatea de insolvenţa Expert Insolvenţa SRL, lichidatorul judiciar al
SC Ardeleana SA din Cluj-Napoca, ultimul proprietar al Hotelului Continental, a anunţat intenţia de a vinde imobilul. Astfel, in data de 15 iunie a fost organizata o licitaţie publica de vanzare a hotelului, dar nu s-a prezentat nimeni. Conform unei informari prezentate Consiliului Local de Executivul Primariei in luna iulie, licitaţia s-a reluat in 29 iunie, cand, din nou, nu s-a prezentat nimeni şi a fost reluata in 6 iulie, 13 iulie, 20 iulie şi 27 iulie. Ultimul termen anunţat pentru licitaţia de vanzare a fostului hotel Continental din Cluj-Napoca a trecut fara ca vreun doritor sa işi fi exprimat intenţia de a achiziţiona imobilul.
Licitaţia se va relua de inca şapte ori, in aceleaşi condiţii. Urmatoarea licitaţie va fi organizata in 5 noiembrie, iar in caz de neadjudecare aceasta se va relua in 9, 12, 16, 19, 23 şi 26 noiembrie, in aceleaşi condiţii. Noul preţ de pornire este de 5,92 milioane de euro, fara TVA. Organizatorii licitaţiei au menţionat ca poziţia ultracentrala a imobilului şi arhitectura deosebita vor fi principalii factori care sa determine un interes mare din partea cumparatorilor. Cu toate acestea, experţi imobiliari au apreciat ca preţul de pornire a licitaţiei este foarte ridicat, in condiţiile in care vor fi necesare sume de ordinul milioanelor de euro şi pentru reabilitarea sa şi repunerea in circuitul economic.

Dreptul de preemţiune, amanat

Consiliul Local (CL) al municipiului ramane sa-şi stabileasca intenţiile privind exercitarea dreptului de preemţiune asupra imobilului. Fiind vorba despre un imobil cu statut de monument istoric, statul roman avea dreptul de preemţiune, insa Ministerul Culturii şi-a declinat acest drept in favoarea Primariei Cluj-Napoca, care a amanat o decizie in acest sens pana la stabilirea clara a situaţiei juridice a imobilului.
Amintim ca, in prezent, exista pe rolul instanţelor de judecata un dosar al Colegiul Reformat din Debrecen, foştii proprietari ai cladirii, care solicita restituirea in natura a imobilului. Potrivit informarii Consiliului Local, prima inscriere din cartea funciara veche dateaza din anul 1938 cand cladirea figura in proprietatea Colegiului Reformat din Debrecen. „Colegiul Reformat din Debrecen ne comunica, prin adresa inregistrata sub numarul 186584/45 din 18.06.2012 ca pe rolul instanţelor de judecata se afla dosarul cu nr. 1800/3/2008, avand ca obiect contestaţia la Legea 10/2001, dosar care nu este soluţionat irevocabil. In aceasta situaţie consideram ca imobilul nu poate fi scos la vanzare de catre lichidatorul judiciar, achiziţionarea acestuia in ipoteza data prezentand riscuri pentru municipalitatea clujeana”, se arata in informare.

„Cumparator de rea credinţa”

„Precizam faptul ca, in cazul in care ar fi achiziţionat Hotelul Continental, in cunoştinţa de cauza, in situaţia in care, prin reducere la absurd s-ar restitui in natura imobilul proprietarului tabular, municipiul ar fi considerat ca fiind cumparator de rea credinţa (cunoştea existenţa revendicarilor) şi ar fi obligat la restituirea bunului, potrivit art. 1645 Cod Civil”, se mai menţioneaza in informare.
Conducerea Expert Insolvenţa a precizat ca a pus la dispoziţia administraţiei acte clarificatoare. „Au fost transmise Primariei Municipiului Cluj-Napoca toate documentele solicitate care sunt deţinute sau au fost obţinute de lichidatorul judiciar şi care sunt de natura sa clarifice situaţia imobilului. Documentele au fost transmise in lunile iunie, iulie şi august 2012. Nu a fost primita nicio comunicare din partea autoritaţilor locale din care sa rezulte ca inţeleg sa exercite in mod clar şi neechivoc dreptul de preemţiune”, au declarat reprezentanţii Expert Insolvenţa pentru cotidianul Ziua de Cluj.

Primaria nu işi permite

Recomandarea executivului, exprimata de Emil Boc, este in continuare ca municipalitatea sa nu cumpere deocamdata cladirea, avand in vedere ca aceasta este prinsa intr-un proces de retrocedare, nesoluţionat irevocabil de instanţe, intentat de Colegiul Reformat Debrecen (CRD), care apare in cartea funciara ca proprietar la prima inscriere a cladirii din 1938. Administraţia locala invoca şi preţul de licitaţie, aproape 1.400 euro/mp, apreciind ca valoarea fixata de evaluator nu are in spate un raport de evaluare care sa atestate daca este vorba despre un preţ corect sau nu.
 „Trecand peste impedimentele de ordin juridic ale problematicii cu privire la vanzarea imobilului revendicat, menţionam faptul ca pentru preţul de 6.583.132 euro nu s-a depus niciun raport de evaluare, motiv pentru care nu ne putem pronunţa daca este un preţ corect sau nu. Acest lucru poate face obiectul unui studiu de oportunitate cu privire la achiziţionarea de catre municipalitatea clujeana a imobilului in discuţie”, se precizeaza in informare.
Imobilul are o suprafaţa desfaşurata de aproape 4.800 mp, subsol, parter şi trei etaje. La subsol sunt doua camere şi dependinţe, parterul are un local pentru cafenea şi unul pentru restaurant, şapte camere, o bucatarie şi dependinţe. Etajul I are o sala festiva, 18 camere, o bucatarie şi dependinţe, etajul II are 25 de camere şi dependinţe, iar etajul III are 21 de camere şi dependinţe.

Proprietarul escroc, de negasit

In 2005 Conti a fost cumparat prin societatea Ardeleana Alba Iulia de Dorel Tamaş. Proprietarul Ardeleana, Dorel Tamaş, este urmarit internaţional, avand mandat de arestare in lipsa din mai 2011. Este judecat la Curtea de Apel Targu Mureş pentru infracţiuni de delapidare şi inşelaciune cu consecinţe deosebit de grave. Valoarea totala a datoriilor existente impotriva societaţii la data deschiderii procedurii generale de insolvenţa este de 59,6 milioane de lei, principalii creditori fiind Banca Italo-Romena, Banca Comerciala Romana, Spaxia Development, Primaria Cluj-Napoca şi Direcţia Generala a Finanţelor Publice Alba. Creanţa la bugetul local este de 578.000 de euro.
In 2009 a fost data incheierea prin care s-a dispus deschiderea procedurii generale a insolvenţei impotriva Ardeleana a fost pronunţata de catre secţia comerciala a Tribunalului Alba, iar la inceputul acestui an, urmare a faptului ca nu a fost depus un plan de reorganizare judiciara a societaţii de catre debitorul Ardeleana sau de catre celelalte persoane indreptaţite de legea insolvenţei (creditori, administrator judiciar), judecatorul sindic a dispus intrarea in faliment a societaţii, ceea ce inseamna dizolvarea societaţii şi trecerea la lichidarea activului patrimonial. Modalitatea de valorificare a activelor, respectiv prin licitaţie publica, preţul de pornire a licitaţiilor şi numarul acestora au fost aprobate de catre adunarea creditorilor Ardeleana.

Diana Gabor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.