Radisson Blu, hotelul de lângă Cluj Arena care îi aparține șefului BT, Horia Ciorcilă, a primit avizul pentru extindere. Noul corp de clădire se construiește în partea de est și va avea două niveluri de subsol, parter, mezanin, opt etaje întregi și unul retras. În plus se vor mai construi o sală de conferințe și o zonă de restaurant.
Extinderea hotelului vine după ce proprietarul afacerii, compania Winners First, a câștigat un proces cu Primăria Cluj-Napoca, prin care a obținut ca terenul de 5.697 mp “zonă construită protejată; zonă verde – scuaruri, grădini, parcuri publice” să devină “zonă construită protejată; subzonă de activități economice cu caracter terțiar”, precum în vechiul PUG al orașului.
Proiectul de extindere a PUZ-ului existent a fost, joi, în ședința Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului și de Urbanism (C.T.A.T.U) a județului Cluj.
Arhitectul șef al județului Cluj, Claudiu Salanță, a explicat de ce un proiect din municipiul Cluj-Napoca are nevoie de o aprobare de la CJ Cluj. „Este vorba de un PUZ într-o zona protejată și trebuie cerut și avizul comisiei de la Consiliul Județean. Așa cere juridicul din Cluj-Napoca”, a afirmat Salanță.
Alice Oprica, membră a comisiei de urbanism, a avut mai multe observații referitoare la zona canalului Morii, la zona de aprovizionare sau legate de traseele pietonale. „Beneficiile publice nu prea există decât cele ale dezvoltării hotelului și a profitului pentru acesta”, a spus ea.
Pe de altă parte, arhitectul Vlad Negru, alt membru al CTATU Cluj, a precizat că i se pare că hotelul vine foarte bine în completarea celor două mari investiții publice din Parcul Central, Stadionul Cluj Arena și Sala Polivalentă. „Cred că este cel mai bun lucru care se poate întâmpla acum în acea zonă. Aveam nevoie de așa ceva”.
După câteva minute de dezbateri, președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a propus un aviz favorabil precizând următoarele:
„Este vorba de trei aspecte. Dacă respectă indicatorii urbanistici, înțeleg că îi respectă. Dacă nu afectează spațiul verde din parc, înțeleg că nu afectează. Și dacă fără aprobarea noastră, primăria Cluj-Napoca nu poate aviza proiectul și da o hotărâre de consiliu local, atunci voi propune un aviz favorabil. Rugămintea mea este să se țină cont de observațiile urbanistice prezentate de membri comisiei”, a afirmat Tișe, potrivit zcj.ro.
Odată cu realizarea noului corp de clădire, preponderent din sticlă, hotelul va avea 25 de camere noi, pentru care vor fi desemnate 20 de noi locuri de parcare, în al doilea nivel de subsol.
Dacă cineva zice că ceea ce modifică Ciorcilă este mai frumos decît ceea ce-a fost îanainte îi plătesc o pereche de ochelari. Celor de la arte nu; și cei care văd bine au ochiul stricat și sufletul murdărit cu arta modernă ce nu e artă.
Dacă oricine putea merge la braseria cu terasă, ce acum e parcare, mâne o să fie doar pt bandiții cu bani de furat.
Pe lîngă potcoavă, vechiul stadion pt nou-născuți, puteai respira, ochiul bătea departe. Acum cu noul stadion și noua sală te sufoci. Măcar nu au dărîmat Sala Sporturilor, azi Horia Demian, unică-n România, poate cea mai frumoasă. Cu siguranță avea una dintre cele mai bune podele.
Vorba bancului “Când ai noroc în viață ai până la capăt” . Norocul și-l mai face și omul. Cu banii lui. Știe și Tișe și Salanță, arhitectul.
Aici nu era clar stabilit zona verde?
Întreb doar pt muritorii de rând și fraierii care-s căcălău. Frumos Boc.
Norocul ăstora și al tuturor ca ei din România, este „inexistenta populației”. Atâta „pâine și circ” sub forma pandemiei, război, greieri, inflație, criza de oricare, încât suntem exact ca în Coreea. Va recomand cartea lui Alin Petrișor „Tara cu un singur gras”. Ăștia pot face ce vor pentru ca romanii nu fac nimic. Sunt niște „morți vii”
Este interesant să vezi cum dezvoltarea economică a Clujului continuă să se manifeste prin investiții semnificative în construcții și servicii. Aprobarea extinderii hotelului Radisson Blu de lângă Cluj Arena este un exemplu recent al acestui trend. Cu toate acestea, nu toată lumea este încântată de această dezvoltare, iar observațiile făcute de membrii comisiei de urbanism sugerează că dezavantajele pot depăși beneficiile publice.
Probabil ca avantajele spagare conteaza mai mult pt „edili”.