Serviciul Public de Interes Local pentru Administrarea Parcărilor din subordinea Consiliului Local Cluj dă de furcă oamenilor din  oraș. Anul acesta tot mai mulți cetățeni s-au plâns de nedreptăți comise în ceea ce privește alocarea locurilor de parcare sau simpla prelungire a contractului de închiriere a aceluiași loc de parcare pe care aceștia l-au plătit ani la rând. Lucian Ghiran este unul din acei clujeni ce doresc să depună plângeri penale la adresa celor de la Administrarea Parcărilor.

 

Doi ani de ilegalitate și dintr-o dată „ne trezim”

Lucian Ghiran este proprietarul unui VW Pasat, are domiciliul în Cluj-Napoca și doi ani de zile a plătit pentru un loc de parcare în Mărăști unde soția acestuia are buletinul, făcut pe adresa la care cei doi au sediul unei firme.

Anul acesta, însă, când Lucian Ghiran a dorit să își prelungească contractul de închiriere a locului de parcare, i s-a comunicat de la Primăria Cluj-Napoca faptul că acesta nu îl va mai primi. Motivul inițial invocat a fost că nu are domiciliul pe adresa din Mărăști. Îndrumat de șeful Sevriciului  Public de Interes Local pentru Administrarea Parcărilor, Florin Bugnariu, Lucian Ghiran și-a făcut flotant pe acea adresă. Deși conform legilor statului mașina în cauză este bun comun deoarece acesta este căsătorit cu doamna Ghiran, persoană ce avea la acea oră domiciliul la  adresa unde aceștia doreau locul de parcare, anul acesta i s-a spus că nu se mai ia în considerare acest aspect și că pe viitor să își treacă soția pe talonul de la mașină.

„Cel puțin din primăvară mă lupt cu cei de la parcări. După ce mai bine de doi ani am fost în regulă și cu plata la zi pentru locul de parcare oferit în Mărăști, anul acesta, cu rea voință am fost purtat pe drumuri și rugat să îndeplinesc criterii aberante pentru ca în final locul meu de parcare să fie alocat altor persoane iar mie să mi se ofere o variantă de loc de parcare pe un trotuar ce blochează o alee.

Am fost în audiență la Florin Bugnariu și mi s-a spus că dacă îmi vreau locul de parcare să îmi fac flotant pe acea adresă. Mi se pare irelevant de vreme ce soția are deja buletinul acolo  iar  mașina e bun comun achiziționat în timpul căsniciei. La vremea aceea soacra mea, proprietara de la adresa din Mărăști se afla în spital, operându-se de cancer. Bineînțeles că a durat o perioadă până când aceasta a renunțat la perfuzii și m-a însoțit să îmi fac buletinul de flotant pe adresa dânsei.

Reîntors la Serviciul de Administrare parcări cu adresă de flotant pe locația din  Mărăști mi s-a comunicat că ar fi  mai bine să o trec pe soția și pe talonul de mașină, lucru pe care nu  îl văd deloc necesar. După mai multe discuții, mi s-a explicat că locul meu de parcare a fost dat deja și că am două variante pe lângă alei lăturalnice, cocoțat pe trotuar. Pe hârtiile celor din primărie, arătau ca niște locuri de parcare obișnuite, iar aceștia mi-au spus că îndeplinesc condițiile normale de a fi clasificate ca și locuri de parcare, atâta tot că nu sunt marcate. Realitatea din teren era că abia dacă ai putea parca o mașinuță Smart pe un loc de acest gen, în nici un caz Passat-ul meu combi, mașina familiei noastre”, explică clujeanul neîndreptățit, Lucian Ghiran.

Locul de parcare pe care acesta l-a plătit în anii anteriori a fost alocat unui vecin de-al dânsului ce parchează la rândul său pe două locuri, trei mașini, ulterior cauzând dificultăți cu privire la accesul în scara blocului.

 

Bîldea: „Am întrebat la primărie, am cerut explicații și mi s-a spus că regulamentu-i regulament”

Soții Ghiran au apelat la consilierul local PNL, Ioan Bîldea pentru a-i cere să expună situația lor în ședința ordinară și pentru a-i cere să le obțină dreptate.

„L-am contactat și  pe consilierul Bîldea și i-am povestit toată situația. Acesta am înțeles că a vorbit cu primarul și i s-a spus că prin regulament eu nu aveam loc de parcare chiar dacă soția era domiciliată acolo. Acesta a fost un demers prin care am sperat încă odată că cei de la parcări se vor trezi și îmi vor da locul înapoi. Nu îmi rămâne decât să depun o plângere penală pe măsură”, completează Lucian Ghiran.

Contactat de Gazeta de Cluj, Ioan Bîldea ne-a confirmat cele relatate de Ghiran și ne-a explicat că a primit un răspuns direct de la primarul Emil Boc.

„Știu că situația e mai veche. Acum recent mi-a fost adusă la cunoștință așa că săptămâna trecută am și pus-o în discuție în Consiliul Local. Nu mi se pare normal să nu se considere acea mașină bun comun, cum nu mi se pare normal ca doi ani clujeanul să își plătească locul de parcare și  dintr-odată să nu mai fie posibil acest lucru. La interpelarea mea, primarul Emil Boc mi-a replicat că ”anul acesta așa se interpretează regulamentul de alocarea a locurilor de parcare” și că trebuia neapărat ca posesorul mașinii, cel trecut din talon să fi avut domiciliul pe acea adresă pentru a primi dreptul cuvenit”, menționează Ioan Bîldea.

 

flori bugnaru

Ce spune regulamentul

Articolul întâi din regulamentul după care Serviciul Public de Interes Local pentru Administrarea Parcărilor din subordinea Consiliului Local Cluj  funcționează precizează că: „Locurile de parcare vacante din parcările publice, construite de către stat, vor fi atribuite pe bază de abonament, cu prioritate persoanelor fizice care au domiciliul stabil în apropiere (imobilele adiacente parcajului) şi care au în proprietate un autoturism cu inspecția tehnică periodică în valabilitate şi nu mai dețin alt loc de parcare sau garaj; persoanelor fizice cu reşedința în apropiere, persoanelor juridice care au sediul social sau punctul de lucru în apropierea parcajului, urmate de persoanele fizice cu domiciliul stabil sau reşedința în apropiere”.

De altfel, articolul 10 din cadrul aceluiași regulament precizează că: „ Pentru prelungirea anuală a abonamentelor este obligatorie prezentarea în original a cărții de identitate a abonatului, a certificatului de înmatriculare al autoturismului din care să rezulte inspecția tehnică periodică valabilă şi abonamentul de parcare eliberat în anul anterior”.

În măsura în care Lucian Ghiran ar fi avut toate actele necesare cerute de cei de la Parcări, în special abonamentul de parcare eliberat în anul precedent, aceste trebuia să primească locul de parcare cuvenit.

Cât despre varianta primită ca „premiu de consolare”, Lucian Ghiran se declară nemulțumit în condițiile în care mașina acestuia nu se încadrează în spațiul nemarcat pentru care deja a început să plătească. De asemenea, acesta spune că atâta timp cât staționează pe acel loc de parcare blochează accesul la aleea din zonă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.