Mansardele ridicate pe acoperişul blocurilor fără autorizaţii şi transformarea ilegală a garajelor în locuinţe sau spaţii comerciale arată că haosul urbanistic din Cluj e departe de a se termina. Reclamaţii, procese, amenzi, toate au fost în van, iar clujenii de pe strada Constantin Nottara din cartierul clujean Bună Ziua privesc cum ilegalităţile iau amploare chiar sub nasul lor.
Marius şi Daniela Tomescu, vicepreşedintele Asociaţiei de proprietari de pe strada Constantin Nottara, nr.20 şi proprietari ai unui apartament din bloc, au reclamat faptul că la adresa unde locuiesc s-au produs o serie de ilegalităţi, de la transformarea garajelor fără o autorizaţie în acest sens, până la transformarea podului în locuinţe.
”Menţionez faptul că membrii asociaţiei nu şi-au exprimat niciun acord verbal sau în scris pentru modificările proiectului original al imobilului de la această adresă, pentru distrugerea rampei de acces la garajele situate la demisolul clădirii şi sub nicio formă pentru schimbarea destinaţiei acestor garaje în spaţiu comercial. Aceste lucrări au fost efectuate ilegal, fără autorizaţie de construcţie, în pofida eforturilor noastre de stopare a distrugerii spaţiilor comune locatarilor acestui imobil. Iniţial , acest bloc avea şase apartamente şi şase garaje, acestea fiind cerinţele legale pentru autorizarea construcţiei imobilului conform legii. Astăzi, există opt apartamente (podul devenind apartamentul 7, respectiv 8) cu un număr insuficient de garaje (doar trei), iar transformarea a trei garaje în spaţiu comercial încalcă normele de siguranţă a traiului în comun, suprafaţa acestuia va intra în calculul suprafeţei construite locuibile şi implicit, va duce la mărirea sau chiar la depăşirea CUT-ului (n.r. Coeficientul de Utilizare a Terenului) maxim admis în zona respectivă”, reclamă Tomescu Marius şi Daniela.
Zeci de reclamaţii, toate în zadar
”Revoltător este faptul că începând din 3.10.2011 (nr. 279728/43 – sesizare ), 27.11.2012 (3479683/43) sesizări depuse la sediul Primăriei; în 22.02.2013, sesizare 65281/48, în 25.03.2013 sesizare telefonică, în 10.11.2015 nr. 618209/917 depusă personal, în 14.09.2015 nr. 337878 depusă pe email, 335220, 338119 şi nenumărate sesizări telefonice, inclusiv anul acesta în 24.02.2017, în 22.03.2016 nr. 3210 , nr. 2920 din 16.03.2016, toate eforturile noastre pentru respectarea legii, a regulamentelor urbanistice au fost în zadar. În aceste garaje se desfăşoară activităţi comerciale neautorizate pe care le-am reclamat de nenumărate ori; am avut de suferit în mod direct datorită schimbării destinaţiei garajelor, pereţii apartamentului prezintă fisuri ca urmare a lucrărilor efectuate în garaje, spaţiul comun din jurul blocului a fost confiscat în folosul proprietarului garajelor; în momentul actual îşi desfăşoară activitatea şapte oameni în acel garaj. Vă solicităm desfiinţarea construcţiilor realizate fără autorizaţie de construcţie conform art. 28, alin. 2 din Legea 50/1991 – republicată şi încetarea oricăror activităţi comerciale în spaţiul neautorizat, în imobil de locuinţe”, continuă aceştia.
Primăria ştie, dar nu prea face nimic
Deşi Clujul e în febra ilegalităţilor urbanistice, fenomen care ia tot mai mult amploare, reprezentanţii Primăriei Cluj-Napoca, în general, îi mângâie pe escroci cu câte o amendă, modică şi ea. Pe lângă faptul că răspunsurile la reclamaţii sunt mereu aproape identice, rezultatele din partea autorităţilor întârzie să apară. Noi ştim, voi ştiţi, amenzile nu mai rezolvă problemele!
Cu privire la situaţia de pe strada Constantin Nottara, nr. 20, reprezentanţii primăriei spun că Prodan Gheorghe, cel ce crede că legile nu-s făcute pentru toţi, nu s-a conformat măsurilor dispuse în urma unui control, prin urmare au fost sesizate organele de urmărire penală.
”La controlul efectuat în anul 2015, la demisolul imobilului din str. C. Nottara nr. 20, garaj nr. 1 s-a constatat că s-au executat lucrări de construire fără autorizaţie de construire, fapt pentru care proprietarului i s-a întocmit procesul verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei 41743/16.11.2015, în baza art. 26 lit. a din Legea nr. 50/1991-republicată. În urma controlului efectuat în data de 7.01.2016, s-a constatat că se continuă lucrările, astfel că faţă de controlul anterior s-au executat compartimentări interioare, montare uşi, vopsitorii, zugrăveli, montare de pardoseală-gresie, montarea unor obiecte sanitare (wc, chiuvetă) şi implicit instalaţiile aferente acestora. Având în vedere că domnul Prodan Gheorghe nu s-a conformat măsurilor dispuse prin procesul verbal menţionat, în conformitate cu prevederile art. 24 lit.b din Legea nr. 50/1991-republicată, privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, au fost sesizate organele de urmărire penală. Din informaţiile primite de la Serviciul Inspecţie Comercială, SC Inopact SRLD (n.r. administrată de Bianca Raluca Muscar), societatea care urma să funcţioneze în spaţiu a declarat că va renunţa la închirierea spaţiului”, transmit reprezentanţii primăriei.
Până una alta, aşteptăm cu mare interes rezultate din partea autorităţilor…
A construit o mansarda…deasupra mansardei
Problemele au început acum câţiva ani, pe vremea lui Sorin Apostu, când clujeanca Dana Proinov s-a trezit cu două apartamente deasupra capului. Aceasta s-a mutat în apartamentul de pe Constantin Nottora în anul 2008, apartament aflat la mansarda blocului şi cumpărat cu 60.000 de euro. Lucrările au început peste noapte şi fără nicio autorizaţie din partea Primăriei. S-a mutat în acest bloc în speranţa să nu aibă vecini deasupra, voia linişte, însă din şase apartamente iniţiale, doamna Proinov s-a trezit cu încă o mansardă deasupra ei, în ciuda autorizaţiei de construcţie emisă în ianuarie 2007 care prevede bloc cu şase apartamente – demisol, parter, etaj şi mansardă.
“Nu lucrez în Cluj şi nu locuiesc foarte mult aici. La un moment dat când am venit acasă am crezut că am nimerit în alt bloc. Ne-am trezit pur şi simplu cu nişte schele pe scări. Scările se terminau aici în faţa apartamentului meu”, spunea femeia, care în doar câteva săptămâni a văzut cum deasupra apartamentului ei răsare un întreg etaj.
Rezistenţa blocului, puternic afectată
Dana Proinov a declarat în 2011 pentru un ziar local că cei care au dezvoltat proiectul au încercat să o convingă să-şi dea acordul pentru extinderea blocului. “Le-am spus că nu sunt de acord, pentru că de asta am cumpărat ultimul apartament, ca să nu am vecini”, preciza ea.
Chiar şi aşa lucrările nu s-au oprit. În toamna anului 2009, Dana Proinov a făcut o sesizare la Primăria municipiului Cluj-Napoca. Răspunsul dat era clar: “În urma controlului efectuat la proprietatea din strada Constantin Nottara nr. 20 s-a constatat că în podul imobilului s-au executat lucrări de amenajări interioare fără a se deţine autorizaţie de construire”, se arata în răspunsul semnat de fostul primar Sorin Apostu, în care se preciza că urmează să se ia masuri de sancţionare contravenţională.
“Dar ei au mai continuat să lucreze şi după acel control, până în toamna anului 2010, când au lăsat totul în coadă de peşte”, povestea femeia. Specialiştii consultaţi de ea au ajuns la concluzia că rezistenţa blocului este puternic afectată din cauza lucrărilor de la etajul construit ad-hoc. Mai mult, tavanul de la bucătăria apartamentului Danei Proinov a fost puternic afectat din cauza lucrărilor de deasupra.
Potrivit autorizaţiei de construire a imobilului, beneficiarul este Liviu Mihai Pop Văsieş şi soţia sa, Nasta Ioana Pop Văsieş. Si în contractele de vânzare-cumpărare a apartamentelor figurează tot numele lor, dar şi faptul că blocul are şase, şi nu opt apartamente.
Înainte de demararea lucrărilor, locuitorii din zonă au atras atenţia Primăriei că blocul ce urmează să se construiască nu respectă normele legale, însă Primăria a constatat la acea dată că lucrările sunt în regulă.
Pe strada Constantin Nottora nr. 22, blocul vecin, Mihai Liviu Văsieş Pop a construit un imobil de locuinţe colective cu trei apartamente împreună cu fostul consilier judeţean PDL, Radu Tudor Puşcaş.