Fostul şef al Gărzii Forestiere Cluj, Istrate Steţco, a fost destituit de premierul Viorica Dăncilă din funcţia de secretar de stat la Ministerul Apelor şi Pădurilor, după aproximativ un an de zile de la numirea lui în funcţie. În locul lui a fost pus în post un profesor de la USAMV Cluj, Ilie Covrig, care a luat 15.000 de euro de la firma S.C. SILVANIA INTERNAŢIONAL PROD SRL, societate aflată în patrimoniul lui Emil Iugan, patronul MIS Grup, unul dintre cei mai mari exploatatori de masă lemnoasă din Bistriţa. Ca norocul, Iugan îl cinsteşte cu mâncare şi băutură pe Liviu Dragnea atunci când olteanul trece prin Bistriţa.

Proaspăt debarcat din funcţia de secretar de stat la Ministerul Apelor şi Pădurilor, Istrate Steţco este implicat în câteva procese din cadrul instanţelor clujene, dintre care poate fi amintit cel cu SC WOODEX SRL, firmă patronată de soţii Luciana şi Valeriu Macioca. Firma face afaceri cu lemne, iar Valeriu Macioca, care este proprietar de păduri, a făcut nenumărate petiţii la Garda Forestieră Cluj pe vremea când instituţia era condusă de Steţco. În procesul pe care fostul şef al Gărzii forestiere clujene l-a pierdut, Curtea de Apel Cluj l-a obligat să îi plătească lui Macioca 20% din salariul lui pe aproape jumătate de an. ”Obligă pârâtul Steţco Istrate, conducător al Gărzii Forestiere Cluj, la plata în favoarea reclamantei (SC Woodex, n.red.) a unei amenzi de 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de întârziere, începând cu 10.12.2015 şi până la 12.07.2016 inclusiv.”

În 2012 inspector şef al Inspectoratului Teritorial Regim Silvic şi Vânătoare Cluj iar în iulie 2014 a fost promovat director general în cadrul Ministerului Apelor, Pădurilor şi Pisciculturii, funcţie din care a coordonat activitatea din domeniul pădurilor. La sfârşitul anului 2014, Şteţco revine la Cluj-Napoca, unde ocupă funcţia de inspector şef al Gărzii Forestiere Cluj. Potrivit declaraţiei de avere, familia lui Istrate Şteţco deţine un teren de 900 mp la Bistriţa-Sigmir, unul de 2063 mp şi un altul de 1865 mp la Bistriţa-Bârgăului, un apartament de 70 mp la Bistriţa, un autoturism VW Passat, un autoturism de teren Daihatsu şi o remorcă. La capitolul investiţii, în declaraţia de avere apare suma de 95.326 lei, titular fiind Georgeta Şteţco, soţia lui Istrate Şteţco. Cât priveşte datoriile, familia Şteţco are de restituit 40.000 de lei la o bancă şi 3400 euro la o persoană fizică.  Veniturile acestei familii constau în 51.046 lei obţinuţi anual de la Garda Forestieră Cluj şi 18.083 lei pe care soţia proaspătului secretar de stat îi primeşte anual de la Agenţia de Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud.

Steţco a plătit aproape jumătate de milion de lei către firma Sicran 2002, patronată de Elena Brădişteanu, nepoata şefului Ocolului Silvic Lechinţa. Firma respectivă a primit aceşti bani pentru că ar fi plantat puieţi pe o suprafaţă de 83,5 de ha. Însă, puieţii s-au uscat în proporţie de 80% pentru că, de fapt, au fost plantate niste beţe în pământ.

 

”Patronul” de la care Covrig a luat 15.000 de euro este prieten cu ”tati”

Noul ”înşurubat” în funcţia de secretar de stat din cadrul Ministerului Apelor şi Pădurilor, Ilie Covrig, este şef de lucrări la Facultatea de Horticultură din cadrul USAMV Cluj şi a ocupat funcţia de director al Direcţiei Silvice Mureş.

Covrig este conferenţiar la Departamentul II Silvicultură; Exploatări Forestiere, Transporturi Forestiere.

Ca o coincidenţă, el a primit 15.000 de euro de la unul dintre cei mai mari exploatatori de masă lemnoasă din judeţul Bistriţa, Emil Iugan care patronează MIS Grup.

Banii au fost primiţi de pe urma unui contract de prestări servicii de cercetare (Contract nr.6883/17.06.2013) de la firma  S.C. SILVANIA INTERNAŢIONAL PROD SRL care se află în cadrul grupului de firme patronat de Iugan. Într-una din poziţiile prezentate public de către Emil Iugan referitoare la problema defrişărilor el spune că ”Suntem împreună, nu în cârdăşie, ci în colaborare cu organele silvice şi cu autorităţile locale fiindcă numai aşa putem dezvolta zona. Ca exemplu de bună colaborare, în judeţul Bistriţa-Năsăud avem dezvoltate capacităţi de producţie şi de prelucrare, iar pădurea e la locul ei, nu e defrişată. Asta înseamnă o bună colaborare şi un respect faţă de pădure, şi din partea forestierilor, şi din partea silvicultorilor, şi din partea proprietarilor. Nu că nu ar mai fi mici excepţii, mai sunt, dar nu sunt grave. Miile de metri cubi furate de ţiganii din Budac care nu au cu ce se încălzi e o altă problemă”.

Emil Iugan este unul dintre cunoscuţii lui Liviu Dragnea. De cele mai multe ori când Dragnea face ”vizite în teritoriu” şi poposeşte prin Bistriţa, Iugan nu se poate abţine şi dă o ciorbă.

 

Bani pe bandă rulantă

În perioada 2007 – 2016, SC MIS Grup a încasat aproape 60 de milioane de euro de pe urma a aproape 60 de contracte încheiate, în mare parte, cu autorităţile din Bistriţa-Năsăud.

În urmă cu trei ani, procurorii DNA au făcut o serie de verificări la contractele pe care firma Silvania Internaţional le are cu Romsilva, însă lui Iugan nu i s-a adus nici o acuzaţie. Potrivit verificărilor efectuate de Corpul de control al primului-ministru, firmele patronate de Emil Iugan au achiziţionat masă lemnoasă, în perioada 2009-2012, în valoare de 5,1 milioane de lei de la Romsilva.

Iugan a beneficiat de-a lungul timpului atât de sprijinul fostului preşedinte al CJ BN, Liviu Rusu, cât şi de cel al noului şef, PSD-istul Emil Radu Moldovan.

De asemenea, Iugan a făcut afaceri şi cu clujeanul Viorel Bunea care, prin intermediul firmei de transport feroviar Via Terra Spedition, a preluat de la bistriţean un traseu de transport feroviar în judeţul Bistriţa-Năsăud.

MIS Grup Transport Feroviar este deţinută de către Lenuţa Nazarica Iugan, Ioan Farcaş, dar şi de către societăţile MIS Grup. SC MIS Grup Transport Feroviar a efectuat transport pe ruta Ilva Mică-Rodna Veche şi Floreni-Dornişoara, dar prima dintre rute a fost preluată de către Via Terra Spedition, care a preluat ruta şi a prelungit-o pe ruta Năsăud-Salva.

 

 

Ministerul cu jurişti plecaţi în vacanţă

O echipă a Direcţiei de Monitorizare a OIPSI din cadrul Ministerului Comunicaţiilor (MCSI) a efectuat o vizită de supraveghere în octombrie 2015 referitoare la proiectul „Sistem informatic integrat pentru Silvania International Prod”. În urma controlului, echipa de verificare a constatat că raportul de analiză este de fapt un manual al aplicaţiei ASIS – un sistem informatic integrat pentru gestiunea resurselor întreprinderii. S-a concluzionat că nu există documente care să probeze tranzacţia prin care au fost plătite serviciile de analiză, astfel Silvania International Prod SRL datorează autorităţii cu competenţe în gestionarea fondurilor europene peste 500.000 de lei. În plus, în raportul controlului se arată că şi MIS Grup SRL a beneficiat de acelaşi proiect –„Sistem informatic integrat pentru MIS Grup”.

SC Silvania International Prod a formulat o plângere prealabilă prin care a solicitat revocarea acestui proces verbal şi a creanţei stabilite, dar MCSI nu a răspuns cererii, motiv pentru care firma a formulat o acţiune în contencios administrativ. Ministerul Comunicaţiilor şi pentru Societatea Informaţională nu a depus întâmpinare la dosarul cauzei şi nici vreun alt înscris prin care să conteste argumentele societăţii Silvania International Prod SRL, motiv pentru care judecătorul Bogdan George Zdrenghea de la Curtea de Apel Cluj, a admis acţiunea formulată şi anulând datoria de 500.000 de lei.

4 COMENTARII

  1. furtunile au afectat exact zonele drastic despădurite/ de Verestoy Ottila// …iar această ccriminală poltică este
    continuată de dl Illie Covrig. Profesor. Asociația De Click s-a sesisat și este cazul să acționăm pentru a opri defrișările. Orgabizați, Profesore Ilie Covrig/ campanii de plantare de puieți, ecologizați zona, arătați că vă pasă !// prof. Tatiana Panaitescu

  2. zonele drastic despădurite de Verestoy Ottila continuă să fie defrișate de către o autoritate proaspăt numită în domeniu/ Ilie Covrig// Vă rugăm, Dl.Profesor Ilie Covrig, să opriți defrișările și să fițâi un eficient administrator al aurului verde. Plantați puieți, ecologizați zona. alături de campania De Click/ prof. Tania Panaitescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here