Fostul ministru adjunct de Externe al Ucrainei, Aleksandr Cealîi, a dezvăluit că, în martie-aprilie 2022, la Istanbul, „Putin a dorit să ajungă la o reglementare pașnică cu Ucraina”.

Cealîi, care a făcut el însuși parte din delegația ucraineană la negocierile cu rușii de la Istanbul, a făcut aceste dezvăluiri explozive în cadrul unei dezbateri care a avut loc zilele trecute la Geneva.

Potrivit diplomatului ucrainean, la vremea respectivă cele două părți ajunseseră la un compromis care era „foarte departe de propunerea ultimativă făcută inițial de Rusia” la Minsk, din primele zile ale războiului, în care era vorba de „demilitarizarea”și „denazificarea” Ucrainei.

Aleksandr Cealîi povestește:

„În acel moment, făceam parte din grupul de negociatori ucraineni. Am discutat cu delegația rusă timp de aproape două luni, martie și aprilie, un posibil acord pentru o reglementare pașnică între Ucraina și Rusia. Și, după cum vă amintiți, am căzut de acord în privința Comunicatului de la Istanbul. Iar, la sfârșitul lui aprilie eram foarte aproape să punem capăt războiului printr-un acord de pace.”

Și fostul ministru a continuat:

„Dintr-un motiv sau altul, a fost amânat. Însă, în opinia mea, Putin – acesta este punctul meu personal de vedere – Putin, la o săptămână după 24 februarie (data invaziei) a realizat că făcuse o mare greșeală și a încercat să facă tot posibilul pentru a ajunge la un acord cu Ucraina, de unde și Comunicatul de la Istanbul.

„A fost decizia sa personală să accepte textul acestui comunicat, care este foarte îndepărtat de propunerea inițială a Rusiei, de ultimatumul Rusiei, pe care îl prezentase delegației ucrainene la Minsk.

„Reușisem să găsim un compromis cât se poate de real. Putin dorea cu adevărat să ajungă la un acord pașnic cu Ucraina. Este foarte important să reținem acest lucru.”

Comunicatul de la Istanbul, din 29 martie 2022, de care amintește Cealîi, este un document în zece puncte foarte puțin constrângător pentru Ucraina.

Singura restricție reală pentru regimul de la Kiev era să mențină țara neutră din punct de vedere militar (deci să nu adere la NATO) și să nu dezvolte arme nucleare, cu garanția mai multor puteri internaționale.

Însă – atenție! – statutul de neutralitate urma să fie supus unui referendum. Ceea ce înseamnă că, dacă poporul ucrainean respingea ideea, inclusiv această restricție cădea.

Pe de altă parte, Comunicatul accepta începerea negocierilor pentru aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană.

Semn că Putin dorea să reintre în grațiile economice ale Occidentului.

Mai exista o „constrângere” – anume că garanțiile internaționale nu se extindeau asupra Crimeii și a unei părți din Donbas.

Dar cele două părți se angajau să rezolve problema Crimeii prin negocieri programate pe durata a 15 ani.

Nimic despre cedări teritoriale! Nimic despre dezarmarea Ucrainei! Nimic despre vreo schimbare de regim la Kiev!

Deși, cu trei zile înainte să fie emis Comunicatul de la Istanbul, Joe Biden declara că Vladimir Putin „nu mai trebuie să rămână la putere”.

Un apel cât se poate de transparent la o schimbare de regim la Moscova.

Cu toate acestea, Putin s-a arătat gata să accepte un acord de pace din care ieșea destul de terfelit: între Ultimatimatumul de la Minsk și Comunicatul de la Istanbul diferența era una de la cer la pământ. De la Ifos la Umilință…

Uns cu toate alifiile diplomației, Cealîi se preface că nu știe de ce acest acord atât de tentant pentru Ucraina a căzut.

Lucrurile sunt însă deja de notorietate. În primăvara lui 2022, la Kiev a descins intempestiv premierul britanic Boris Johnson, trimis de Joe Biden, pentru a bloca orice negocieri de pace cu Moscova și a-l îndemna pe Volodimir Zelenski să lupte până la capăt. Adică, până la înfrângerea Rusiei.

Aleksandr Cealîi nu minte și nu fabulează. Declarațiile sale confirmă dezvăluirile anterioare făcute de șefii delegațiilor ucraineană, David Arakhamia, și rusă, Vladimir Mendinski.

Strângerea cu ușa a lui Zelenski de către cuplul comic-fantezist Biden-Johnson a dus la prelungirea unui război perfect inutil, soldat cu sute de mii de morți și cu distrugerea unei Ucrainei.

Secretarul de stat american a anunțat recent că Ucraina nu va intra în NATO. Deci Ucraina va rămâne în cel mai bun caz neutră, dacă nu va ajunge în ograda Rusiei.

Vladimir Putin a rămas la putere și și-a anunțat candidatura pentru viitoarele alegeri prezidențiale.

Constrânsă de război și de sancțiunile economice, Rusia este astăzi mai puternică decât oricând, în timp ce economiile europene au fost puse pe butuci.

Războiul a aruncat Rusia în brațele Chinei, rupând-o de Occident. A fost eroarea fatală a administrației Biden.

Cea care a accelerat procesul de prăbușire a hegemoniei americane asupra lumii și schimbarea Ordinii Mondiale.

Un război inutil? Nu: mai degrabă un Război Sinucigaș.

Și, când te gândești că, în urmă cu doi ani, Putin a fost la un pas să se întoarcă din nou cu fața spre Occident, spășit, lăsându-l baltă pe amicul Xi!

Sursa: activenews.ro

Citește și: Clujenii sunt terorizați de petarde: Suntem aproape ca în Gaza de la Crăciun până la Bobotează

2 COMENTARII

  1. Sursa: active news :))). Asta spune tot :))). Dupa masacrele de la Bucea etc, ce pace sa mai faca? Faceau atunci pace ramaneau cu teritorii mai multe luate. Propaganda muscovita de 2 lei…Daca tot suntem la scenarite: ne ataca bulgarii sa i a dobrogea, pana ne miscam e luata. Apoi pace, numa romanii vor razboi…

  2. Asta e chiar tare: rusia mai puternica ca oricand :))). La ei totul e bine, de aia dupa 2 ani zic ca “si au revenit dupa sactiuni” sacntiuni care “nu i au afectat” :)). Problema vestului e ca si au pus 99% din oua in cosul chinezesc/rusesc si macar acu mai diversica. Om vedea cat de bine… Faceau pace aia, era o invitatie la toti revizionistii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.