SC Uzuc, una dintre cele mai importante societăți din cadrul Serviciilor Comerciale Române (SCR), conglomerat controlat de milionarul Stefan Vuza, are o cerere de insolvență. Solicitarea este făcută de firma Deme Macarale, patronată de familia Deme din Oradea. Cererea nu a primit încă termen de judecată.

SC Uzuc SA, firma omului de afaceri Stefan Vuza, are o cerere de insolvență din partea SC Deme Macarale, cea mai importantă firmă din România care închiriază macarale. Procesul este înregistrat la Tribunalul Prahova și nu a primit până acum un termen de judecată. Anul trecut, SC Deme Macarale a declarat peste 200 de angajați, o cifră de afaceri de aproape 80 de milioane de lei și un profit de 8,2 milioane de lei. Compania este controlată de familia Deme din Oradea.

SC Uzuc SA este deținută de A1 Impex, una dintre societățile care fac parte din cadrul Serviciilor comerciale române, afacerea lui Stefan Vuza. Potrivit ultimului bilanț, compania a declarat o cifră de afaceri de 17 milioane de lei, un profit de 860.000 de lei și 270 de angajați.

Potrivit bilanțului fiscal, 2018 a fost un an greu pentru SC UZUC: a avut cea mai mică cifră de afaceri (17,19 milioane lei) şi cele mai mari datorii (33,39 milioane lei) din ultimii 18 ani, exerciţiul financiar fiind încheiat cu un profit net de 865.990 lei, faţă de pierderi de 9,4 milioane lei în anul anterior, şi active circulante de 43.223.831 lei, din care creanţe de 32.566.988 lei. Pe de altă parte, activele imobilizate (utilaje și terenuri, n.red.) au fost estimate la peste 100 de milioane de lei.

Sponsorul lui Vuza, o bancă rusească interzisă în Europa și SUA

Proprietarul SCR a cumpărat combinatul Oltchim. Pentru a strânge banii pentru cumpărarea activelor, Stefan Vuza a semnat a semnat un acord de finanțare cu Credit Suisse AG și VTB Bank (Europe) SE – Frankfurt. VTP Bank este cea mai importantă bancă din Rusia.

VTB Bank se află sub sancțiunile UE după anexarea peninsulei Crimea de către Federația Rusă în 2014. Prețul stabilit prin contract a fost de 127 milioane euro plus TVA.

Pentru a face această achiziție, Stefan Vuza a concentrat toate resursele financiare deținute în cadrul Serviciilor Comerciale Române, iar acum omul de afaceri începe să renunțe la ceea ce nu mai este profitabil. Iasitex SA a achizitionat 3,46 milioane de acțiuni de la Chimcomplex Borzesti, la un preț extrem de mic, de 1,49 lei per acțiune. În acest fel, s-au transferat sume uriașe de bani prin intermediul unor tranzacții în cadrul companiilor din interiorul SCR.

“Puii” lui Vuza

Omul de afaceri clujean, cu o avere estimată de Top Capital la circa 425 de milioane de euro, controlează direct sau prin interpuşi SC Sinterom, Federaţia Română de Turism Sportiv, SC A1 Impex Cluj-Napoca, SC A2 Ploieşti, SC A4 Borzeşti, SC A6 Dej, SC Euro House Piatra Neamţ, SC Uzuc Ploieşti, SC Someş Dej, SC Chimcomplex Borzeşti, SC Iaşitex, SC Caromet Caransebes, SC Novatextile Bumbac Piteşti, şi este acţionarul majoritar din cadrul Serviciilor Comerciale Române.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here