Casa de brokeraj Tradeville a publicat o analiză în care se pot regăsi primele zece societăţi de prim rang, cu o situaţie financiară stabilă, care vor oferi anul viitor randamente ale dividendelor de până la 13,1%, dacă ar fi cumpărate în aceste zile. Aceste companii care au o politică de dividende atractivă, care ar putea aduce acţionarilor câştiguri mai mari decât depozitele bancare.

Randamentul dividendului este raportul dintre dividendul previzibil pe care l-ar putea da o companie din profitul său şi preţul acţiunii acesteia la bursă. Dintre propunerile Tradeville se remarcă în primul rând societăţile de investiţii financiare (SIF), „care au oferit în mod tradiţional dividende consistente”.

Conform analiştilor de la casa de brokeraj Tradeville, în 2014 randamentele dividendelor pe care le vor acorda SIF-urile în anul următor, din profiturile obţinute în 2013,  vor fi considerabil mai mari decât dobânzile oferite nu doar de cele mai importante bănci, ci şi de băncile de nişă. Acestea din urmă, pentru a-şi mări atractivitatea, practică dobânzi mai mari la depozite, de la  4,85 până la 6% anual,

 

Topul Tradeville al randamentelor dividendelor estimate

Randamentele dividendelor estimate de analiştii Tradeville se întind pe o plajă de valori între 6%, la Rompetrol Well Services (PTR),  un furnizor de servicii industriale de exploatare petrolieră, şi 13,17% la SIF Transilvania (SIF3), care se situează cu această valoare pe primul loc în topul randamentelor.

Pe locul doi în topul randamentelor dividendelor estimate este SIF Muntenia (SIF4) cu 10%. Pe locurile 4 şi 6 se situează SIF Moldova (SIF2, +9,52%) şi SIF Oltenia (SIF5, +8,15%). Pentru SIF Banat Crişana (SIF1) nu s-au mai făcut estimări, deoarece Consiliul de Administraţie al acestuia a anunţat că nu va da dividende în acest an, ci va capitaliza profiturile pentru investiţii.

Randamentele estimate pentru Banca Transilvania (TLV) şi Antibiotice Iaşi (ATB) sunt de 9,93% şi 8,51%. Datelke complete se află în tabelul ataşat la text. Pe de altă parte, referindu-se la companii precum Antibiotice Iaşi (ATB) sau Banca Transilvania (TLV), analiştii Tradeville amintesc că acestea au ales anul trecut să-şi recompenseze investitorii şi prin distribuţia de acţiuni gratuite, fapt care, dacă se repetă, va creşte randamentul total.

De asemenea, companiile de utilităţi promit rezultate financiare îmbunătăţite şi, deci, o alocare de dividende generoase. Din domeniul utilităţilor, la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) sunt listate doar companiile care operează monopolurile transportului pe magistralele naţionale de energie electrică, Transelectrica (TEL, +7,75%) şi de gaze naturale, Transgaz (TGN, +6,21%). Cele două companii au beneficiat de creşterea tarifelor reglementate de către ANRE, autoritatea în domeniul energetic.

 

Cum s-au făcut estimările

Analiza Tradeville a pornit de la premisa că în acest moment se parcurge “o perioadă excelentă pentru investiţii şi speculaţii, dar nu şi pentru economisire în sens tradiţional”. Echipa de analiză Tradeville a selectat cele mai atractive societăţi listate la Bursa de Valori Bucureşti, în funcţie de istoricul acestora în recompensarea acţionarilor prin dividende. Analiştii Tradeville au estimat dividendele care ar putea fi plătite anul viitor, ţinând cont de profiturile bugetate pentru 2013, de măsura în care aceste obiective au fost îndeplinite la jumătatea anului şi de politica fiecărei companii privind distribuţia dividendelor.

Piaţa de acţiuni „este poziţionată pentru creştere graţie fundamentelor macroeconomice deosebit de favorabile, precum excedentul de cont curent şi cursul de schimb stabil”, arată raportul Tradeville, spre deosebire de randamentele modeste la depozitele bancare, uneori negative.

 

Specialiştii Tradeville ne învaţă: Principiile analizei tehnice

Analiza tehnică se apropie mai mult de o artă decât de o ştiinţă exactă. Dacă analiza fundamentală ne sugerează ce să cumpărăm, analiza tehnică ne arată când să cumpărăm.

Analiza tehnică poate fi definită ca fiind studierea pieţei prin intermediul graficelor în vederea determinării direcţiei viitoare a preţului. Piaţa este dominată de emoţii, emoţii care se reflectă în preţul activului respectiv. Un analist tehnic încearcă cuantificarea acestor emoţii, la care se mai adaugă un set de instrumente specifice analizei tehnice, iar prin acest mix se doreşte previzionarea viitoare a cursului. Acest tip de analiză se bazează pe vizualizarea şi interpretarea trecutului în ideea identificării mişcărilor ulterioare.

 

Principiile analizei fundamentale

O acţiune este de vândută prin prisma criteriilor fundamentale, atunci când răspunsul iniţial la întrebarea “De ce am cumpărat acţiunea?” îşi pierde valabilitatea. O ştire despre societate sau despre domeniul în care activează modifică aşteptările iniţiale sau o supraevaluare a preţului acţiunii, peste nivelul justificat de performanţele financiare, pot constitui tot atâtea motive de a vinde acţiunile.

 

Crina Crainic

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.