Clujenii de pe Aleea Padin, situată în cartierul Mănăștur, au obosit în a aștepta marea cu sarea din partea Primăriei Cluj-Napoca în ceea ce privește repararea unei porțiuni de drum unde își parchează mașina. Drumul despre care vorbim a fost lăsat într-o stare deplorabilă de către municipalitate, cu numeroase gropi și denivelări care au devenit un adevărat coșmar pentru toată lumea. În ciuda promisiunilor primăriei, locuitorii din zonă au fost lăsați cu ochii-n soare și s-au organizat singuri pentru a strânge bani și a umple gropile cu pietriș. Cu determinare și solidaritate,clujenii s-au hotărât să colecteze fondurile necesare pentru a acoperi gropile, în speranța de a obține atenția meritată din partea autorităților locale. Acești locuitori sunt un exemplu de mobilizare comunitară și perseverență în fața provocărilor administrative peste care clujenii dau din ce în ce mai mult. 

Text: Toată povestea a început în 2021, când Emil Boc a declarat „război” garajelor construite ilegal în tot orașul. Acelea au fost demolate, iar în locul lor au apărut  noi parcări, asfaltate, moderne. Cum orice minune ține doar trei zile, doar câteva noi locuri de parcare au fost „aduse la viață”.

Mai mult decât atât, drumul care la început avea doar câteva gropi, acum au ajuns adevărate „cratere”, iar șoferii se plâng de faptul că riscă să-și distrugă mașina, în căutarea unui loc de parcare. Cu toate promisiunile care au curs de-a lungul timpului, zona respectivă arată ca după bombardament, iar oamenii sunt disperați să-și rezolve singuri problemele. 

Slalom printre gropi, cu mașina personală 

Clujenii de pe Padin numărul 2 și 4, sătui de faptul că municipalitatea i-a neglijat atâta timp, au început să strângă bani pentru a cumpăra pietriș și să acopere gropile uriașe de pe un tronson de câțiva zeci de metri de drum neasfaltat, situat în spatele blocurilor. În ceea ce privește această speță, Gazeta de Cluj a luat legătura cu Pop Loredana, consilier local PNL, din comisia probleme juridice, servicii publice și comerț, urbanism, amenajarea teritoriului și protecția mediului. Consilierul a declarat pentru ziarul nostru că dacă este proprietate privată intră în atribuțiile proprietarului să-și amenajeze drumul de acces. Dacă este proprietate publică, proprietarii din zona respectivă aveau obligația legală de a sesiza instituțiile abilitate, respectiv Primăria. 

Este foarte facil să facă o cerere sau o sesizare către Primăria Cluj-Napoca, dar o să mă interesez în legătură cu această speță. Repet, nu aș vrea să vă dau un răspuns eronat, dar dacă este proprietate personală, este atributul proprietarului să-și amenajeze și să-și soluționeze problemele de care este nemulțumit, dacă este proprietate publică, sigur că intră în atribuția instituțiilor competente sau Primăriei”, a conchis Pop Loredana. 

De asemenea, jurnaliștii ziarului nostru au mers pe teren să vadă „craterele” și să vorbească cu oamenii de acolo. Unii dintre ei au precizat pentru Gazeta de Cluj că Emil Boc investește doar în zonele sale preferate, ignorând cu precădere haosul în ceea ce privește bucata de drum din Aleea Padin. Odată ce a ajuns cuțitul la os, iar gropile prea mari, clujenii uitați nu au mai așteptat minuni din partea municipalității și s-au hotărât să-și facă singuri dreptate. 

Parcare cu cratere, într-un oraș de cinci stele

Starea precară a porțiunii de drum din Aleea Padin, despre care am vorbit, cu gropile și denivelările aferente, reprezintă o sursă de frustrare continuă pentru clujenii care, din păcate, sunt nevoiți să treacă pe acolo zilnic. 

Primăria Cluj-Napoca ar putea să intervină în repararea aleei Padin prin mai multe măsuri, dar pentru moment atenția instituției este în altă parte. Unul dintre clujenii cu care am vorbit a spus pentru ziarul nostru că municipalitatea ar putea realiza un plan coerent de reabilitare, care să includă asfaltarea zonei, în condițiile în care nu sunt zeci de kilometri, ci doar câțiva metri. Mai mult, o altă idee ar fi refacerea sistemului de drenaj, pentru a preveni pe viitor formarea de bălți și deteriorarea viitoare a suprafeței de circulație. La întrebarea dacă s-au făcut sesizări la Primăria Cluj-Napoca, cetățeanul a declarat că acest lucru s-a făcut, dar nu s-a luat nicio măsură. 

Unde sunt așa-zișii specialiști în domeniu, care să identifice metodele necesare reparării acestui „drum de țară”? Nu am auzit nimic să se fi făcut în privința asta, iar acele standarde europene despre care vorbesc toți ăia din Primărie aici nu se pun în practică. Vedeți și dumneavoastră cum arată? Parcă aș fi la țară la bunica mea, nu în Cluj-Napoca”, a spus revoltat un clujean. 

Un alt clujean care locuiește în zonă a declarat pentru Gazeta de Cluj că această așa-zisă parcare se află în stadiul acesta de ani de zile. 

Nu știu dacă este legal sau nu punerea de pietriș peste gropi, dar un lucru știu sigur: oamenii au ajuns la capătul răbdării. Mulți vecini din bloc și-au distrus mașina din cauza acestor gropi. Nu mi se pare normal, sincer. Mai vine și mașina care colectează gunoiul și produce mai multe pagube. Și referitor la gunoi, uitați-vă la ce „șantier” se află în fața pubelelor. Trebuie să-mi iau cizme de gumă să-mi arunc gunoiul? Pe bune? Este strigător la cer”, a spus clujeanul nemulțumit. 

Comunicarea și transparența Primăriei este și ea absentă, întrucât locuitorii din zonă nu au văzut pe nimeni care să arunce o privire și să anunțe că se va face ceva. Ce să mai zicem de faptul că îi doare în cot de părerile clujenilor care, de ani buni așteaptă puțină normalitate într-o perioadă unde orice lucru se poate rezolva rapid, doar să existe voință. 

Man

Primăria Cluj-Napoca ar putea să intervină în repararea aleei Padin din Cartierul Mănăștur prin alocarea de fonduri, colaborarea cu specialiști în domeniu, acțiuni de comunicare și transparență, precum și implicarea comunității locale în procesul de reabilitare. Aceste măsuri ar putea opri calvarul locuitorilor de pe Padin 2 și 4, dar pentru moment interesul Primăriei a căzut în gropile și craterele din tot orașul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.