După ce a câştigat despăgubiri de aproximativ 50.000 de euro pentru că a fost torturat de poliţişti în închisoare, procurorii l-au acuzat pe Vili Rupa de o crimă care a avut loc în urmă cu 17 ani. Pe parcursul procesului, judecătorul a schimbat încadrarea din omor calificat în lovituri cauzatoare de moarte şi pentru că a considerat că a intervenit prescripţia l-a exonerat pe Rupa de acuzaţii. În schimb l-a condamnat la un an cu suspendare pentru că ar fi încercat să influenţeze martorii.

 

Faţa hâdă a Justiţiei se arată celor aleşi! În urmă cu câţiva ani, procurorii şi poliţiştii l-au ”ales” pe Vili Rupa să fie ţap ispăşitor într-un caz de contrabandă cu mercur. După ce a fost arestat şi torturat, Rupa a reuşit să îşi demonstreze nevinovăţia şi, ulterior, a câştigat la CEDO şi la instanţele din ţară despăgubiri pentru tratamentele abuzive la care a fost supus.

Însă, anul trecut în luna decembrie, procurorii l-au trimis în judecată pe Rupa pentru o crimă care a avut loc în anul 1998. Acuzatul spune că nu este vinovat de această faptă şi că nici măcar nu văzut victima vreodată. El mai adaugă că rechizitoriul este întocmit în baza declaraţiilor date de Petru Şelaru, o persoană condamnată pentru omor, care a fost anchetată de procurorul hunedorean Cadar, acelaşi procuror care l-a anchetat în trecut şi pe Vili Rupa.

”În data de 03-03-2015 am avut proces în dosarul 6694/97/2015, contestaţie la rechizitoriu, la Curtea de Apel Alba-Iulia. Procuroarea Mihaela Chicea a spus către Judecătoarea Elena Boca că nu sunt probe împotriva mea şi că Judecătorul de la instanţa de la Tribunalul Hunedoara fabrica probe împotriva mea. O faptă din anul 1998 şi clasata cu prescriere în 2008, vă puteţi imagina ce se întâmplă în acest dosar”, spune Vili Rupa.

Procesul de fond de la Tribunalul Hunedoara a fost judecat de Mihaela Timişan, care a schimbat încadrarea juridică a faptei de care a fost acuzat Rupa.

”În baza art. 386 Cod procedură penală schimbă încadrarea juridică din infracţiunea de omor calificat, prev. de art. art. 188, art. 189 alin. 1 lit. c şi h Cod penal, cu aplicarea art. 5 din Codul penal în infracţiunea de loviri sau vătămări cauzatoare de moarte prev. de art. 195 Cod penal (art. 183 în Codul penal din 1969). În baza art.16 lit. f Cod procedură penală încetează procesul penal cu privire la inculpatul Rupa Vili pentru infracţiunea de loviri sau vătămări cauzatoare de moarte prev. de art. 195 Cod penal ca urmare a intervenirii prescripţiei. Condamnă pe inculpatul RUPA VILI, la: 1 (un) an închisoare pentru infracţiunea de influenţare a declaraţiilor, prev. de art. 272 al. 1 Cod penal cu aplicarea art. 35 al. 1 Cod penal. In baza art. 91, 92 Cod penal dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 (doi) ani”, arată minuta sentinţei emise la mijlocul acestei săptămâni.

 

Procesul de daune ”condimentat” cu unul de crimă

Explicaţia procurorilor pentru redeschiderea cazului de crimă care s-a petrecut în 1998 a fost că, în 2012, au apărut probe noi.

Tot în 2012, Vili Rupa a deschis un proces de daune împotriva statului pentru modul în care a fost tratat în puşcărie, proces pe care l-a şi câştigat.

Potrivit lui Toni Neacşu, avocatul lui Vili Rupa, ”după mulţi ani de procese în faţă instanţelor din România şi două hotărâri CEDO de condamnare a României Vili Rupa a câştigat un prim proces împotriva statului pentru eroare judiciară. Prin sentinţa pronunţată astăzi, Tribunalul Hunedoara a recunoscut existenţa unei erori judiciare şi a obligat statul român la plata de despăgubiri morale şi materiale de peste 50.000 euro pentru prejudiciul suferit de Rupa Vili ca urmare a condamnării la 1 an şi 2 luni închisoare pentru fapte pe care nu le-a comis, pedepse pe care le-a şi executat. Sentinţa Tribunalului Hunedoara, care nu este încă definitivă, este o primă victorie concretă repurtată de Rupa Vili în instanţele naţionale în lupta sa pentru recunoaşterea erorilor şi abuzurilor la care a fost supus”, arată Tony Neacşu. După ce a ieşit din puşcărie, Vili Rupa a fost luat iat în “colimator” de către poliţişti. Conform unui raport al Apador CH, organizaţie care militează pentru protecţia drepturilor omului în România, Rupa a fost provocat de către poliţiştii hunedoreni după ce a depus plângerea la CEDO.

După peste 10 ani de procese, Rupa a câştigat la CEDO împotriva statului român şi a primit o despăgubire de 42.000 de euro.

 

Sursa procurorilor în cazul Vili Rupa

Hunedoreanul Petru Şelaru l-a ucis în bătaie pe hunedoreanul Ioan Neag, în vârstă de 46 de ani, la începutul lunii decembrie 2001. Potrivit glasul-hd.ro, Şelaru i-a aplicat mai multe lovituri cu pumnii şi picioarele, în zona toracelui, iar când şi-a dat seama de gravitatea faptei comise a fugit în Spania. Hunedoreanul, care avea la acea vreme rol de recuperator, l-a ucis pe Neag din cauza unei datorii neonorate la timp. La vremea respectivă, criminalul ar fi ameninţat martorii incidentului, fapt care a îngreunat mult ancheta poliţiştilor. Acesta a fost judecat în lipsă, iar în 2006 a fost prins de poliţiştii spanioli şi extrădat în România pentru a-şi executa pedeapsa. De numele hunedoreanului se leagă mai multe infracţiuni. Conform anchetatorilor, Şelaru a mai fost închis de trei ori pentru sechestrare şi pentru viol. Din cauza reputaţiei de bătăuş, multe dintre victimele sale – care erau de ordinul zecilor – n-au avut curajul să depună plângere împotriva acestuia. Petre Şelaru a fost doar una dintre „vedetele” locale ale lumii interlope din anii 2000, care au terorizat comunităţile din Deva şi Hunedoara. Alături de el, în aceeaşi perioadă au contribuit la ascensiunea grupărilor de crimă organizată zeci de interlopi hunedoreni.

 

81 de zile de coşmar

“În anul 1998, m-au acuzat că fac trafic de mercur şi mi-au percheziţionat casa fără mandat. După condamnare, 81 de zile am trăit un adevărat coşmar. În primele zile, m-au sedat. Când m-am trezit, am văzut că nu mă pot mişca şi că eram legat cu cătuşe de mâini şi de picioare, iar între picioare era prinsă o ţeavă printre cătuşe. Nu eram lăsat să merg la baie şi îmi făceam nevoile pe mine de mă curăţau colegii de celulă. Trei luni de zile, nu am fost lăsat să mă spăl, sau să mă mişc”, Vili Rupa, unul dintre românii torturaţi de organele de urmărire penală la sfârşitul anilor ‘90.

2 COMENTARII

  1. Acest dosar fabricat prin impunerea unui neadevar prin forta si autoritatea legii de catre magistratii din Hunedoara prin instigare la marturie mincinoara a martorilor este dovada clara a persoanei mele persecutate ,marginalizate si discriminate ,pentru ca am curajul de a lupta pentru drepturile care mi se cuvin .
    Lupta impotriva interlopilor cu legitimatie de la stat trebuie continuata si in strada si in scris !

    Sfantul Dreptatii

  2. Am fost Achitat , deci ,am spus din nou adevărul .Eu am luptat 18 ani prin instanțe Nevinovat , în această perioadă polițiștii , procurorii și judecătorii au câștigat salarii de la stat însumat 7 milioane de euro ,asta pentru represiune nedreaptă ,abuzuri și răpire de libertate și tortură fizică și psihică și nimic nu au pățit .

    Grele zile și ani am avut în această viață pe pământ !

    Să faceți pușcărie în lanțuri la mâini și la picioare și o bară de fier legată de lanțuri să nu vă puteți șterge la fund când mergeți la wc , să nu vă puteți spăla pe corpul vostru ,să nu puteți mânca ,să nu puteți face flotări și genoflecsiuni ,să vedeți șobolanii cum s-ar din w și șoarecii cum umblă prin salteaua pe care dormi , să dormiți pe cameră de izolare unde frigul și răcoarea ține loc de umezeală , fără televizor sau radio în cameră . Așa vă dorește Sfântul Dreptății să faceți pușcărie ,pentru a înțelege cum am suferit eu în această viață pe acest pământ putred de corupt de păcătoși și necredincioși .

    Eu Sunt cel ce Sunt ,Sfântul Dreptății pe acest pământ „”„

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.