Un raport al Institutului National de Statistica arata ca, desi industria, în general, a cunoscut în ultima perioada o crestere semnificativa a volumului productiei, numarul de salariati va scadea în urmatoarea perioada. Scaderea va fi mai accentuata, potrivit estimarilor managerilor în ramurile industriei textile, unde numarul angajatilor se va reduce cu aproape un sfert în perioada urmatoare si metalurgice.

În urma cu doi ani, reprezentantii Federatiei Patronale a Industriei Usoare (FEPAIUS) prognozau ca în urmatorii 2-3 ani, aproximativ 30-40% dintre cele 9.000 de firme care lucrau în Lohn vor disparea.
Tragedia micilor companii care munceau pentru firmele din strainatate este ca acestea le sunt în general total “subjugate”. Magnatii occidentali nu au ezitat ca, în momentul în care costul productiei a crescut în România, sa abandoneze piata muncii din zona si sa se orienteze catre tari din Asia.
BNS a protestat anul trecut împotriva practicilor firmelor asiatice care si-au deschis reprezentante în România si au angajat români pentru a lucra în sistem lohn, cu contracte încheiate pe termene foarte scurte si pentru salarii foarte mici.

Oamenii fug de sclavia “lohnului”

Deficitul fortei de munca cu care se confrunta în ultimul timp România  îi afecteaza cel mai mult pe investitorii din domeniul constructiilor si al…confectiilor. Potrivit datelor oferite de catre Ministerul Muncii, actualmente pe piata confectiilor se cauta aproape 10.000 de muncitori calificati, acestia reprezentând aproape 12% din necesarul de personal al tarii.
Potrivit datelor Institutului National de Statistica, salariul mediu net la nivel national în industria textila a fost de 758 RON, iar în cea a confectiei de îmbracaminte – 667 RON.  
Din cauza salariilor foarte mici si a orarelor încarcate, multi dintre angajatii firmelor de gen au preferat la Cluj sa se orienteze catre alte sectoare, în special catre cel comercial, dupa deschiderea marilor magazine de retail sau catre munca în strainatate, de aceea, multe dintre posturile declarate vacante de catre reprezentantii Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca se adreseaza tocmai personalului calificat din domeniul confectiilor textile sau de încaltaminte.

Sedusi si abandonati de firmele occidentale

Deschiderea pietei confectiilor, o data cu aderarea la Uniunea Europeana, si transferarea contractelor de lohn catre tari cu costuri mai mici ale fortei de munca ar putea duce la închiderea unei parti importante a firmelor de confectii din România."Peste 84% din firmele care activeaza în industria confectiilor lucreaza în lohn", spune Maria Grapini, presedinta Federatiei Patronatelor din Industria Usoara (FEPAIUS). De asemenea, acest segment a fost “zguduit”, în ultima perioada si de devalorizarea valutei în raport cu moneda nationala ceea ce a condus la o scadere a profitabilitatii exporturilor.
Singura solutie care ar putea salva ceea ce a ramas e ca firmele românesti sa se orienteze catre productia de lux, producatorii de pe piata de lux refuzând, momentan, ca pe etichetele lor sa apara numele tarilor asiatice sau sa se orienteze catre marfuri sub brand propriu.

Ligia Popa

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.