Etapa a doua a vaccinării în România a început pe data de 18 ianuarie a anului curent. În această grupă sunt incluse și persoanele fără adăpost.
Niciunul dintre oamenii străzii din Cluj Napoca nu a fost vaccinat până acum. Până în acest moment, reprezentanții autorităților din Cluj Napoca nu au date clare privitoare la modalitatea în care această categorie urmează să fie vaccinată.
Conform aceluiași document, tot în această etapă se vaccinează și „persoane încadrate într-un grad de handicap, persoane imobilizate, persoane imunodeprimate, însoțitorii acestora și persoanele care locuiesc la același domiciliu cu acestea și persoane fără adăpost”.
În urma consultării drepturilor persoanelor fără adăpost, conform Direcției de Asistență Socială și Medicală Cluj-Napoca, acestora “li se respecte drepturile şi libertăţile fundamentale, fără discriminare pe bază de rasă, religie, opinie sau orice altă circumstanţă personală ori socială”. Cu alte cuvinte, persoanele aflate în centrele de găzduire a persoanelor fără adăpost au dreptul legal și îndreptățiți să fie vaccinați.
Drept urmare, a fost contactat Centrul Social de Urgență din Cluj-Napoca, în urma informațiilor obținute personalul centrului nu a fost vaccinat. În ceea ce privește persoanele găzduite, dintr-un total de 30 de persoane, au fost vaccinate aproximativ 2 persoane.
Centrul social de urgență este o unitate de asistenţă socială destinată găzduirii temporare a persoanelor fără adăpost. Centrul îşi desfăşoară activitatea într-o dublă funcţionalitate, respectiv “Adăpost de noapte” în situaţii de urgenţă şi „Adăpost pentru o perioadă determinată, în raport cu nevoile identificate ale potenţialilor beneficiari şi cu durata acordării serviciilor. Servicii oferite: găzduirea temporară (maxim 6 luni, cu posibilitatea de prelungire pentru încă 6 luni, posibilitatea igienizării personale şi a obiectelor de îmbrăcăminte, spaţiu destinat preparării hranei), precum și alte facilități.
La Turda doar personalul s-a vaccinat
Aceeași situație o găsim și în Turda, la Centrul social de urgență pentru persoane fără adăpost “Șansa unei vieți decente”, unde dintr-un total de 17 persoane fără adăpost, niciuna nu a fost vaccinată. Situația se schimbă în ceea ce privește personalul centrului, toți au fost vaccinați.
În urma informațiilor obținute procedura este următoarea, conducerea Centrelor trebuie să solicitate Direcției de Sănătate Publică, un anumit număr de doze necesare conform persoanelor care vor să fie vaccinate. În funcție de disponibilitate, se fac programările.
Un motiv generic invocat este acela că persoanele fără adăpost, de cele mai multe ori, nu dețin acte de identitate, această problemă ar trebui, teoretic, rezolvată de autoritățile locale. Cum ea datează de mult timp este greu de crezut că poate fi remediată într-un timp suficient de scurt pentru ca aceste persoane să fie vaccinate. Conform unei statistici a Ministerului Fondului Europene, în România sunt aproximativ 200.000 de persoane fără adăpost.
Autoritățile locale ar fi trebuit să identifice persoanele fără adăpost și să le asigure adăpostirea și îngrijirea încă din 25 martie a anului 2020, conform Ordonanței Militare nr.3, prima care face referire la situația acestei categorii vulnerabile.
Astfel aceste persoane ajung să rămână la mila autorităților, fie ca stau pe străzi sau în centrele special amenajate. La cateva zile înaintea începerii etapei a doua a vaccinării, Ministrul Sănătății Vlad Voiculescu, a declarat “încă nu știm dacă vom vaccina persoanele fără adăpost”, afirmație făcută în contextul în care Organizația Mondială a Sănătății a subliniat că aceste grupe trebuie înscrise cu prioritate în campania de vaccinare.
Ministrul s-a răzgândit și i-a inclus pe oamenii străzii în grupa a II-a de risc
Ministrul s-a răzgândit și a revenit cu noi completări „Hotărârea de guvern de modificare a strategiei naţionale de vaccinare va intra pe agenda Guvernului săptămâna viitoare şi pot să vă spun că vor fi anumite modificări. În etapa a doua de vaccinare vor intra persoane vulnerabile, precum oamenii fără adăpost, precum persoanele cu handicap, la fel şi cei care trăiesc sub acelaşi acoperiş şi cei care îi îngrijesc”.
În aceste condiții au apărut mai multe focare la nivel național în astfel de centre, practic este doar o chestiune de timp dacă nu se iau măsurile legale de respectare a Hotărârii Guvernului până la noi focare.
Citește și: Se deschid 10 noi fluxuri de vaccinare în Cluj. Locuri libere pentru programare la vaccin