În contextul actual când infectarea cu virusul Covid-19 impune anumite măsuri, revenirea la locul de muncă post Covid ar putea ridica probleme. Află de la  un avocat drept penal din Cluj cum stă treaba cu obligativitatea de a reveni la muncă prezentând un test covid negativ.

Nu poți fi condiționat să revii la muncă cât ești în carantină sau în izolare

Dacă ai intrat în contact direct cu un bolnav de Covid-19 și ești în izolare sau dacă ești deja declarat infectat, angajatorul nu te poate constrânge să te prezinți la locul de muncă. Atenție! Îți poți atrage după sine și dosar penal pentru zădărnicirea bolilor. Informează-te de la un avocat penal Cluj ce presupune un dosar penal în acest caz. Nu vei dori să ajungi în această situație.

Cât despre revenirea la locul de muncă, după cele 2 săptămâni, timp în care poți solicita concediu medical, nu trebuie să îți fie condiționată de un test negativ. Specialiștii spun că nu există temei legal să obligi un angajat să prezinte un test Covid negativ.

Cum faci dovada vindecării de Covid

Conform legii în vigoare, persoanele care au o formă ușoară de Covid sau nu au simptome sunt declarate vindecate după ce se împlinește termenul de 14 zile de la data primului test pozitiv. Astfel, după acest termen, nu este nevoie de un aviz epidemiologic pentru a reveni la locul de muncă.

Totuși, ca recomandare, astfel de persoane trebuie să respecte în continuare distanțarea socială, să poarte mască și să țină cont de toate prevederile legale pentru a limita răspândirea virusului.

Ești înștiințat că ești obligat să prezinți un test negativ? O astfel de măsură este excesivă și în afara cadrului legal, spune un avocat Turda. O astfel de măsură poate duce la un conflict între angajat și angajator, așadar atât timp cât există suport juridic nu vă feriți să luați măsurile necesare.

Nici testarea nu este obligatorie

Există însă altfel de măsuri pe care angajatorii le pot lua pentru a proteja echipa de angajați. Poate fi stabilit la nivel de regulament intern ca cei care au simptome de răceală să nu se mai prezinte, preventiv, la locul de muncă. Însă forțarea de a testa pentru Covid un angajat este în afara legii, spun avocații.

Un angajator care dorește să își testeze angajații pentru a depista infecția cu Covid-19 poate face acest lucru cu acordul expres a fiecăruia în parte. Va avea și o serie de beneficii fiscale. În general, orice fel de testate epidemiologică și vaccinare înseamnă cheltuială scutită de impozit și de contribuții sociale pentru pensii și sănătate.

Când să apelezi la un avocat

Solicită ajutor de specialitate, fie că vorbim despre avocat din Turda, Cluj sau în orașul în care îți desfășori activitatea. Nici vaccinarea nu trebuie să  fie impusă, ci la libera alegere, deși poate veni ca recomandare din partea conducerii unității de muncă. Consultă un avocat pentru orice situație în care ești constrâns să iei decizii care nu îți convin, pentru că așa impune angajatorul. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.