In urma disputelor dintre judecatori pentru arogarea unei influente cat mai mari, Consiliul Superior al Magistraturii a ajuns sa fie macinat de luptele interne dintre magistrati. Daca in 2011, “tripleta” de magistrati Dumbrava-Danilet-Neacsu promitea, in momentul de fata fostul sef al CSM, Horatiu Dumbrava ii cere colegului Cristi Danilet sa isi retraga candidatura la postul de vicepresedinte al CSM, o candidatura care a revoltat sute de judecatori. In acelasi timp a inceput sa circule o petitie prin intermediul careia societatea civila cere CSM-ului sa respecte independenta magistratilor.

Dupa ce magistratii din cadrul mai multor instante au cerut ca sefii CSM sa isi dea demisia, iar judecatorul clujean Cristi Danilet sa isi retraga candidatura de la postul de vicepresedinte al CSM, acum a venit randul fostului sef al CSM, Horatiu Dumbrava, sa conteste activitatea colegilor lui din CSM.
“In perioada de dupa Şedinţa Plenului CSM din 4 ianuarie 2013 prin care s-a derulat procedura alegerii conducerii CSM, membrii Secţiei pentru judecatori, in majoritatea lor, au decis sa se abţina in a adopta o poziţie legata de aceasta procedura pentru a nu inflama şi mai mult dezbaterile pe marginea acestui subiect. Acum suntem in masura sa va prezentam poziţia Secţiei pentru judecatori a CSM, adoptata cu majoritatea membrilor prezenţi la şedinţa Secţiei pentru judecatori, de azi, 14 ianuarie 2013. Evenimente derulate inainte, in timpul şi dupa procedura alegerilor creeaza impresia ca alegerile pentru preşedinţia CSM au fost subordonate altor interese decat cele superioare ale sistemului judiciar şi ca jocuri obscure de culise au determinat rezultatul final, transparenţa, corectitudinea şi responsabilitatea procedurilor fiind sacrificate. La acest moment, rezultatul procedurii din 4 ianuarie 2013 este lipsit de legitimitate ridicand şi serioase probleme de legalitate.
Membrii Secţiei pentru judecatori resping ferm şi categoric afirmaţiile de politizare ca urmare a acordarii votului candidatului ales in mod transparent de majoritatea membrilor Secţiei.
Criza de legitimitate şi de legalitate in care se afla azi CSM, nu aparţine in niciun caz Secţiei pentru judecatori, in marea ei majoritate. Am asistat in ultimele zile la manipulari ruşinoase ale opiniei publice cu consecinţe grave pentru statul de drept din Romania. Cerem atat reprezentanţilor sistemului judiciar cat si altor actori publici sa respecte principiul democratic in virtutea caruia adunarile generale s-au constituit la nivelul instanţelor din Romania. In mod regretabil insa, in ultimele zile constituirea şi deciziile adunarilor generale, precum şi judecatorii ce le compun, au fost atacate peste limitele decenţei publice fiind subminata pana la urma chiar independenţa justiţiei. Ca o deblocare a acestei situaţii solicitam demisia de onoare a doamnei procuror Oana Schimdt Haineala, precum şi judecatorilor Alina Ghica şi Cristi Danileţ sa renunţe la candidaturile de vicepreşedinte. Avem şi cate un mesaj public pentru colegii procurori şi pentru asociaţiile profesionale. Pentru colegii procurori: nu va lasaţi amagiţi de falsa problema a punerii in pericol a statutului de independenţa a dvs., prin votul dat la data de 4 ianuarie 2013. Dimpotriva afirmam ferm şi public ca independenţa reala a Ministerului Public constituie un corolar indispensabil al independenţei sistemului judiciar, ca atare noi sprijinim independenţa procurorilor ca o garanţie a unei justiţii corecte, imparţiale şi eficiente. Pentru asociaţiile profesionale: Secţia pentru Judecatori a CSM apreciaza ca fiind daunatoare acţiunile de invrajbire a celor doua corpuri profesionale din interiorul magistraturii. Secţia işi exprima consternarea faţa de acţiunile conducatorilor Ministerului Public de instigare a procurorilor impotriva asociaţiilor profesionale legal infiinţate şi de subminare a poziţiilor publice exprimate de acestea”, apreciaza judecatorul Dumbrava.

Ce garantii mai ofera un CSM dezbinat?

In acelasi timp, la CSM a fost depusa o petitie publica in care reprezentantii societatii civile cer membrilor consiliului sa inceteze luptele interne pentru ca justitia sa poata avea un aspect unitar.
“Recentele evenimente petrecute in CSM cu ocazia alegerii unei noi conduceri ne ingrijoreaza: aşteptam de la CSM şi in special de la acei magistraţi care au candidat pe o platforma “reformista” sa dea dovada de unitate şi sa nu intre in jocurile Ministrului Justiţiei. Separarea artificiala a membrilor in doua tabere şi linşarea mediatica a acelor judecatori care au votat altfel decat ceilalţi poate alimenta intenţiile declarate de modificare a statutului magistraţilor. Poziţiile publice exprimate in acest sens de unii judecatori care au criticat votul majoritaţii membrilor pentru alegerea conducerii nu sunt conforme cu interesele generale ale CSM şi nu pot servi decat intereselor Ministrului Justiţiei: atacul la adresa unor colegi care au votat altfel este un atac politic, nedemn pentru judecatori care se considerau pana nu demult “reformişti”. Populaţia işi doreşte procurori şi judecatori independenţi şi care sa fie ocrotiţi de un singur organism, CSM. Numai astfel putem avea garanţia unor procese corecte, departe de orice partizanat politic. Populaţia işi doreşte ca orgoliile unor membri care au votat altfel decat majoritatea sa nu se rasfranga asupra activitaţii CSM şi sa nu fie prilej de dezbinare in cadrul CSM. Aşteptam de la CSM o atitudine de intervenţie corecta şi constanta in spaţiul public. Prin apariţiile in media din ultimul an ale unor membri CSM precum judecatorul Cristi Danileţ, populaţia a putut inţelege importanţa separaţiei puterilor pentru existenţa statului de drept. Aşteptam deci de la ceilalţi membri CSM sa sprijine eforturile acestuia, sa descurajeze orice tentativa de intimidare pe cale mediatica, sa reflecteze atent la incercarile de dezbinare venite din partea Ministerului Justiţiei şi a unor magistraţi cu opţiuni politice cunoscute, sa nu trateze cu uşurinţa actul revocarii unor membri CSM, deoarece toate acestea nu sunt deloc oportune, mai ales ca este vorba de membri care au susţinut in mod curajos şi constant independenţa Justiţiei. Credem ca Justiţia ca sistem are nevoie de unitate acum mai mult ca oricand şi orice disensiuni trebuie rezolvate intern. Justiţia a evoluat mult in ultimii 8 ani şi, speram noi, ireversibil. De evoluţiile ei ulterioare şi de comportamentul demnitarilor din justiţie depinde, poate, viitorul democratic al Romaniei”, arata petitia.

Scandalul “Danilet”
La mijlocul saptamanii trecute, in cadrul sedintei CSM ar fi trebuit ales vicepresedintele CSM, post pentru care si-a depus candidatura si Cristi Danilet. In acelasi timp, in mai multe instante din tara, printre care si de la Cluj, judecatorii au cerut demisia lui Danilet. Cu toate acestea, el a declarat ca nu are nici un motiv pentru care sa demisioneze. Insa alegerea lui Danilet nu a putut fi validata deoarece mai multi membri CSM au lipsit de la sedinta.
Proaspatul presedinte al Asociatiei Magistratilor din Romania, Marcel Gavris, a demisionat din functie pentru simplul motiv ca nu a dorit sa semneze, alaturi de colegii lui, un comunicat in care reprezentantii CSM erau avertizati pentru aceasta situatia creata.

Atacuri dure la adresa Consiliului

Atacul AMR asupra CSM vine “acompaniat” si de intentiile unei alte asociatii a magistratilor. Este vorba de Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania, uniune condusa de judecatoarea Natalia Roman, presedinte al Tribunalului Targu Mures. Saptamana trecuta, UNJR a remis o petitie conducerii CSM prin care cerea demisia in bloc a membrilor daca ei nu vor reprezenta in mod obiectiv interesele justitiei. In primavara acestui an, Natalia Roman a candidat pentru un loc in CSM, dar nu a reusit sa il obtina. In petitia uniunii semnatarii au cerut demisa in bloc a membrilor CSM. “Va reamintim, stimati colegi, ca definitia din limbajul comun a notiunii de „consiliu”, verificabila in dictionare, este aceea de „colectiv organizat cu sarcini de conducere”.

Stefan Trandafir

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.