Între Gheorghe Carp, Nicusor Lepadatu, Mircea Matei si Mihai Groza s-ar putea da lupta în PD pentru Primaria Oradea.

# PNL cauta un mic Basescu pentru a câstiga municipalitatea oradeana. Unele surse îi indica pe fostul prefect, Ilie Bolojan sau chiar pe Octavian Bot.

# Lupii tineri: Traian Bodea (PC) si Calin Raita (PNG) a caror avere se numara în milioane de euro pot sa produca o surpriza.

# PSD merge pe mâna lui Dan Matei, fiind primul partid care si-a desemnat un candidat – cu un an înaintea alegerilor.

La un interval de circa opt luni de zile pâna la alegerile locale care se vor desfasura în vara anului viitor, partidele îsi traseaza strategiile pentru viitoarele alegeri si îsi scot la încalzire competitorii. Asta în cazul fericit când formatiunile politice dezvolta în laboratoarele lor o viziune care sa influenteze sau sa anticipeze ceea ce va urma. Unele partide cauta de zor în bazele lor de date, competitori seriosi care sa-si poata asuma o astfel de cursa dificila. Daca alegerile locale precedente s-au desfasurat sub miza: „Câstiga Petru Filip alegerile din primul tur sau vom avea nevoie de un tur doi?”, alegerile de anul viitor vor fi mult mai palpitante. Scorul va fi mult mai strâns, iar candidatii partidelor românesti pornesc de la sanse care sunt relativ apropiate.

PD face dosare de cadre

Prin decizia numarul 14 din 2 iulie a.c., conducerea centrala a Partidului Democrat a stabilit termenul de 1 septembrie ca data pâna la care organizatiile judetene sa trimita la Bucuresti propuneri de persoane pentru viitoarele alegeri locale si generale. Termenul a fost largit pâna la data de 1 octombrie, iar la filiala judeteana a PD s-a strâns un dosar voluminos cu intentii de candidaturi. De la functiile de directori de servicii deconcentrate, senatori, deputati, pâna la primarii de comune, orase municipii si Primaria Oradea. „Toata lumea, din cadrul membrilor de partid, care doreste sa candideze pentru o functie politica la nivel local sau central este libera sa-si depuna candidatura. Este o optiune personala, trebuie sa vina cu o cerere unde sa specifice ce post vizeaza. Lista este deschisa, nu exista un termen limita de depunere a acestor candidaturi”, a declarat pentru GAZETA secretarul general al PD Bihor si presedintele PD Oradea, Mircea Matei.

Conform statutului PD potentialul candidat pentru o functie politica de la nivel local sau central, trebuie sa aiba o vechime de un an în partid si o activitate de militant activ al partidului, de sase luni. Democratii bihoreni au si o comisie formata din Stefan Seremi – presedinte, Gavrila Ghilea si Mircea Matei care colecteaza aceste candidaturi. „Cine doreste sa fie ales pe listele partidului trebuie sa demonstreze ca si merita, trebuie sa se dedice activitatii de partid. Un prim test, unde se va vedea dedicatia, munca si implicarea membrilor de partid, vor fi alegerile europarlamentare”, este de parere Mircea Matei.

PNL cauta un Basescu

Strategia liberalilor este fundamental diferita de cea a democratilor. Liberalii nu întocmesc dosare si nici nu colecteaza CV-uri sau cereri de candidaturi din partea membrilor de partid. „Nu am discutat acest subiect, îl vom aborda la momentul potrivit. Stati, prima data sa plece Filip la Bruxelles, dupa care vom analiza, sa vedem cine va dori”, a declarat pentru GAZETA, Cristian Bodea, purtator de cuvânt al PNL Bihor. Un cuvânt greu de spus în stabilirea candidatului liberal pentru Primaria Oradea îl vor avea si sondajele de opinie, a mai precizat liderul liberal. „Domnul Popa nu mai doreste sa candideze, dar sunt convins ca vom gasi un candidat cu sanse mari pe care sa îl aruncam în lupta pe ultimele sute de metri si sa câstige… Asa cum Basescu a câstigat primaria capitalei si presedentia României”, a adaugat Bodea. Unele voci îl indica pe fostul prefect de Bihor, Ilie Bolojan, ca si potential candidat surpriza al liberalilor. „Nu am o apetenta pentru astfel de candidaturi”, a anuntat însa destul de sec Ilie Bolojan în mai multe rânduri.

Primul candidat: Dan Matei

Dupa esecul usturator de la alegerile locale precedente, înregistrat de liderul PSD Bihor, Mihai Bar, social democratii si-a anuntat din timp candidatul pentru Primaria Oradea. Profesorul de educatie fizica si sport, Dan Matei, fost inspector scolar adjunct a fost desemnat de biroul municipal al fostului partid de guvernamânt sa realizeze minunea. O minune pe care PSD Oradea o asteapta de 17 ani. Câstigarea fotoliului de edil sef în conditiile în care oradenii au preferat pe acest scaun doar lideri ai PD sau PNL. Dan Matei porneste cu avantajul intelectualului care nu poarta în spate mostenirea grea a partidului. Pâna în anul 2005 când a devenit presedintele PSD Oradea, Dan Matei nu s-a manifestat politic. Ca dezavantaj, se poate puncta o lipsa de coeziune în partid, vizibila la nivel central – reflectata si în plan local care poate împarti filiala în traditionalele bisericute. PSD Bihor se confrunta si cu vidul imens lasat de dezertarile masive înspre PD si PNL, iar un nume cu greutate este Gavrila Ghilea – vicepresedinte CJ Bihor si patronul unei importante firme de constructii. Pe lânga acest gol, alti membri marcanti ai social democratilor, gen Ioan Mang, au ales sa nu se implice si sa stea pe tusa. Dan Matei a fost desemnat candidatul PSD la Primaria Oradea în detrimentul altor doua candidaturi: deputatul Claudiu Pop si profesorul Ioan Chelemen.

Surprize, surprize…

Candidatii celor mai importante partide de pe scena politica: PD, PNL si PSD pot fi considerati favoriti. Ei beneficiaza de o structura de partid care poate face diferenta. O surpriza poate sa vina de la PNG – Calin Raita sau de la PC – Traian Bodea. Cei doi au un profil asemanator. Sunt tineri, au pornit de jos si s-au realizat prin forte proprii, afaceristi, milionari în euro, dornici de afirmare. O campanie electorala înseamna fonduri, iar banii nu sunt o problema pentru cei doi.

Surpriza poate sa vina si pe filiera independentilor. Pâna acum s-a anuntat doar unul, fostul vames, ex membru PSD si PNG – Dorel Vesa. Unele voci ar mai acredita ideea unei candidaturi si din partea ex-parlamentarului Octavian Bot, asta în cazul în care Bot nu se va lasa convins sa joace rolul lui Basescu pentru liberalii oradeni si sa candideze din partea PNL.

PRM poate merge pe doua variante: tânarul Felix Cozma – consilier judetean sau pe mai experimentatul profesor Mihai Drecin – consilier local. „Posibil sa candidez, nu ca mi-asi dori neaparat acest lucru”, a declarat pentru GAZETA, Mihai Drecin – presedinte PRM Oradea.

Candidatul UDMR are în jur de 20% din voturi ceea ce înseamna ca are mari sanse sa intre sigur în turul doi. Practic, candidatul român care intra în turul doi alaturi de cel maghiar câstiga Primaria Oradea. Asta în cazul în care voturile maghiare nu se fragmenteaza pe filiera UCM-Tokes, dar alegerile europarlamnetare vor oferi curând un raspuns în aceasta problema.

Caseta:

Secrete bine pazite sau nu?

Dosarul care cuprinde toata baza de date a democratilor cu rezerva de cadre pentru alegerile locale si generale, precum si pentru functiile din cadrul serviciile deconcentrate sau chiar agentiilor guvernamentale se afla într-un dulap din sediul partidului. Nu este public, iar la el au acces putine persoane. „Dosarul are o valoare inestimabila… noaptea nu sta în dulapul de la partid… asta pentru ochi indiscreti care ar fi interesati”, au precizat surse din PD.

Caseta:

Deconspirarea lui Carp

Dr. Gheorghe Carp managerul Spitalului de Copii „Dr. Curteanu Gavril” din Oradea, a tradat câteva secrete democrate. Membru PD din 1996, Carp si-a depus la secretariatul partidului un CV si candidatura pentru Primaria Oradea, anuntând public acest lucru în cotidianul Jurnalul Bihorean. Poate datorita unei lipse de experienta politica (intoxicare putin probabil), doctorul a facut publice si alte nume din cadrul PD care îsi doresc functia de primar al Oradiei. Carp a spus ca, alaturi de el si-au mai depus candidatura pentru primarie democratii: Nicusor Lepadatu (doctor si consilier local), Mircea Matei si viceprimarul Mihai Groza.

Caseta:

Remember 2004

Rezultate Consiliul Local Oradea

PD: 33,1% – 10 consilieri

UDMR: 22,7% – 7 consilieri

PNL: 13,6% – 4 consilieri

PSD: 11,8% – 4 consilieri

PRM: 6,2% – 2 consilieri

PSD si PRM au primit câte un mandat prin redistribuire

PUR: 3,1% – 0 consilieri

Rezultate Consiliul Judetean Bihor

23,75% – UDMR – 10 consilieri

22,72% – PD – 9 consilieri

18,08% – PNL – 7 consilieri

18,01% – PSD – 7 consilieri

5,72% – PRM – 2 consilieri

Ultimele trei formatiuni revenindu-le câte un mandat dupa redistribuirea voturilor.

4% – PUR – 0 consilieri

Primaria Oradea – turul I

Petru Filip (PD): 47,73% (38.266 voturi)

Biro Rozalia (UDMR): 20,6% (16.566 voturi)

Cornel Popa (PNL): 12,23% (9.804)

Mihai Bar (PSD): 11,5% (9.177)

Florian Pantea (PRM): 3,45%

Octavian Bara (PUR): 1,27%

De remarcat ca Petru Filip a fost singurul candidat care a luat mai multe voturi decât formatiunea politica pe care o reprezenta. Filip a fost o adevarata locomotiva pentru partid pe când restul candidatilor pentru fotoliul de edil-sef au fost pietre de moara agatate la gâtul partidelor.

Daniel Meze

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.