Începând cu numărul de astăzi iniţiem o serie de articole ca răspuns la numeroasele solicitări şi întrebări venite atât pe adresa redacţiei cât şi a firmei noastre. Vom încerca să răspundem în acest număr al ziarului la următoarea întrebare transmisă de un cititor

“O firma din Romania beneficiază de serviciile unei societăţi din Ungaria de natura unor lucrări de reparaţii şi zugrăveli. De asemenea, avem încheiat un contract cu aceasi firma pentru intreţinerea lunară a clădirilor. Avem obligaţia reţinerii la sursă a impozitului pe venit?”

În conformitate cu prevederile art. 115, alin.1, lit.k veniturile obţinute de nerezidenţi din Romania din prestarea de servicii pe teritoriul ţării sunt supuse impozitului prin reţinere la sursă. Cota de impozitare menţionată la art. 116, alin.2, lit. c este de 16%.

Aveţi însă posibilitatea aplicării Convenţiei de evitare a dublei impuneri cu Ungaria în măsura în care puteţi intra în posesia unui certificat de rezidenţă fiscală în Ungaria de la firma colaboratoare. Vă sugerăm să solicitaţi acest document pentru că prevederile Convenţiei întrucât veniturile obţinute de firma din Ungaria nu ar trebui impozitate prin reţinere la sursă în România (art.7).

Analizarea contractelor de natura construcţiilor (incluzându-se aici lucrări de reparaţii, modernizări, instalaţii şi alte asemănătoare) trebuie să aibă în vedere şi perspectiva impozitului pe profit întrucât veniturile atribuibile unui sediu permanent al unui nerezident în Romania nu intră sub incidenţa Titlului V din Codul Fiscal ci al Titlului II, respectiv fac obiectul impozitului pe profit. În acest caz nerezidentul trebuie să se înregistreze în Romania şi să se supună aceloraşi reguli aplicabile rezidenţilor.

Pentru a determină însă dacă prezenţa nerezidentului în România conduce la apariţia unui sediu permanent, trebuie avută în vedere definiţia sediului permanent din Convenţia cu Ungaria, coroborată cu prevederile Codului Fiscal. Conform Conveţiei, expresia sediu permanent inseamna un loc fix de afaceri prin care intreprinderea isi desfasoara, in intregime sau in parte, activitatea sa.  Expresia sediu permanent include: un loc de conducere, o sucursala, un birou, o uzina, un atelie, o mina, un put petrolier sau de gaze, o cariera sau orice alt loc de extractie a resurselor naturale. Expresia sediu permanent cuprinde de asemenea:
   a) un santier de constructii, un proiect de constructie, de montaj sau de instalare sau activitatile de supraveghere in legatura cu acestea, dar numai cand asemenea santier, proiect sau activitati dureaza o perioada mai mare de 9 luni;
   b) furnizarea de servicii, inclusiv servicii de consultanta, de catre o intreprindere a unui stat contractant prin angajatii sai sau alt personal angajat de intreprindere in celalalt stat contractant, cu conditia ca asemenea activitati sa continue pentru acelasi proiect conex, pentru o perioada sau perioade care insumeaza mai mult de 9 luni.

Expresia sediu permanent nu include:
   a) folosirea de instalaţii exclusiv în scopul depozitării, expunerii sau livrării de produse sau mărfuri aparţinând întreprinderii, care nu sunt insoţite de vânzări;
   b) menţinerea unui stoc de produse sau mărfuri aparţinând întreprinderii exclusiv în scopul depozitării, expunerii sau livrarii, care nu sunt însoţite de vânzări;
   c) menţinerea unui stoc de produse sau marfuri aparţinând întreprinderii, exclusiv în scopul prelucrării de către o altă întreprindere;
   d) meţinerea unui loc fix de afaceri exclusiv în scopul cumpărării de produse sau mărfuri sau colectării de informaţii pentru întreprindere;
   e) menţinerea unui loc fix de afaceri exclusiv in scopul de a face reclama, pentru a furniza informaţii, pentru cercetare stiintifica sau pentru activitati similare care au un caracter pregatitor sau auxiliar pentru intreprindere;
   f) vânzarea de produse sau mărfuri aparţinând întreprinderii, expuse în cadrul unui târg sau expoziţii temporare ocazionale, după închiderea târgului sau expoziţiei menţionate;
   g) menţinerea unui loc fix de afaceri exclusiv pentru orice combinare de activităţi menţionate în subparagrafele a)-f), cu condiţia ca întreaga activitate a locului fix de afaceri ce rezultă din această combinare să aibă un caracter pregătitor sau auxiliar.

Referitor la terminologia "loc prin care se desfăşoară integral sau partial activitatea" trebuie menţionat că, desi nu este necesar nici un drept legal oficial de utilizare a unui anumit spatiu pentru ca locul respectiv sa constituie sediu permanent, simpla prezenta a unui nerezident intr-o anumita locatie nu inseamna ca locatia respectiva se gaseste la dispozitia acelui nerezident. Acest principiu este ilustrat de urmatoarele situatii exemplificate de HG 44/2004 (Normele la Codul Fiscal) in care reprezentanti ai unui nerezident sunt prezenti in spatiile unei alte societati, devenit astfel sediu permanent:
….
„d.) Un zugrav care, timp de doi ani, petrece trei zile pe saptamana intr-o mare cladire de birouri ce apartine principalului lui client. In acest caz, prezenta zugravului in acea cladire de birouri in care isi desfasoara activitatea, respectiv zugraveste, constituie un sediu permanent al zugravului.”

În mod similar, se va considera ca o societate angajata pentru pavarea unui drum sau care are un şantier de construcţii îşi desfăşoara activitatea "prin" locaţia în care are loc activitatea.

Se pune în discuţie ce înseamnă desfăşurarea “integral sau parţial” a activităţii, respectiv dacă prestarea cu regularitate (în cazul dumneavoastră – lunară) a unor activităţi dar având o durată redusă (câteva zile pe lună) poate conduce la apariţia unui sediu permanent.

În opinia noastră, prezenţa în România a persoanei nerezidente trebuie să fie suficient de activă, atât din punctul de vedere al resurselor (materiale, umane şi financiare) utilizate cât şi al perioadei de timp petrecute pe teritoriul României, pentru a se pune susţine că desfăşoară activităţi integrale sau parţiale specifice unui seiu permanent. Până la urmă, acesta este şi motivul pentru care se şi numeşte sediu permanent. În privinţa activităţilor repetitive, pentru care nu putem vorbi de o prezenţă continuă perioada scursă de la prima vizită este mai puţin relevantă cât prezenţa efectivă în Romania, care nu ar trebui să depăşească 183 de zile.
 
Din acest motiv considerăm că o activitate de întreţinere lunară a sediului din România cu resurse externe venite temporar (câteva zile) în România pentru prestarea serviciilor, nu poate genera un sediu permanent în România.

În privinţa contractului de zugrăvire a sediului, considerăm că există riscul ca activităţile să determine apariţia unui sediu permanent, dacă se va desfăşura pe o perioadă mai mare de 9 luni.

Vă atragem atenţia şi asupra prevederilor Titlului 1, pct. 21. (1) din Normele la Codul fiscal Ordinul ANAF nr. 2310/13.12.2007.
“În aplicarea art. 8 din Codul fiscal, persoanele juridice române au obligaţia să înregistreze contractele încheiate cu persoane juridice străine sau persoane fizice nerezidente care execută pe teritoriul României prestări de servicii de natura lucrărilor de construcţii, de montaj, activităţilor de supraveghere, activităţilor de consultanţă, de asistenţă tehnică şi a oricăror alte activităţi.
Înregistrarea contractelor se efectuează la organele fiscale teritoriale în a căror rază persoanele juridice române beneficiare ale activităţilor de mai sus îşi au domiciliul fiscal, conform legii, potrivit procedurii instituite prin ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.”

Apostol Dan
Auditor şi consultant fiscal
Partener în cadrul firmei de consultanţă MUREŞAN DRAGOŞ APOSTOL S.R.L.
Orice detalii puteţi solicita informaţii de la sediul firmei din Cluj-Napoca, str. Decebal nr.69, sau prin e-mail de la adresa:  apostol.dan@mmda.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.