Ieri Senatul a votat mărirea salariilor deminitatorilor publici în care sunt incluși parlamentarii, consilierii locali și județeni. Propunerea, care a venit din partea UDMR a fost votată în unanimitate de PSD+PNL+UDMR, iar 22 de parlamentari USR au votat împotrivă. Potrivit lui Laszlo Attila, președintele UDMR, majorările au fost acordate celor aleși din administrația publică locală.

”În 2019 s-a înghețat salariul de bază care se utilizează pentru sectoriul public. La acea dată salariul era de 2080 lei. În cazul medicilor și personalului din învățământ, salariul minim nu s-a înghețat. În cazul medicilor majorarea a fost accelerată până în 2023. În cazul celor din administrația publică locală, salariul s-a majorat de la 2080lei la 2300 lei, cât este în prezent. Decizia senatului se referă la o actualizare a salariului minim, în condițiile în care doar anul trecut am avut o inflație de 15%. Nu știu dacă creșterea vizează salariile parlamentarilor, pentru că în grupul parlamentar s-a discutat despre majorarea salariilor din administrația publică locală”, a declarat Laszlo Attila pentru Gazeta de Cluj.

Întrebat despre posibila majorare a salariilor, ministrul Fondurilor Europene, clujeanul Marcel Boloș, a declarat după ședința de guvern de miercuri că în Uniunea Europeană un ministru câștigă 15.000 de euro, în timp ce în România indemnizația acestuia este de 2.500 de euro.

„Luați-l ca un exercițiu de reflecție. De multe ori am fost la reuniunuile Consiliului de miniștrii și (…) nivelurile miniștrilor de salarizare depășesc 15.000 de euro în timp ce un demnitar al României are 2.500 de euro. Și acest lucru spune foarte multe despre ceea ce înseamnă sistemul de salarizare românesc al demnitarilor, pe care poate îl criticăm, față de ceea ce înseamnă al omologilor din străinătate. Să nu credeți că avem niveluri de salarizare care sunt în comparație cu altor demnitari sfidătoare, sunt de bun simț.

Întrebat dacă salariile demintarilor ar trebui majorate, ministrul Boloș a spus: „Mă puneți într-o situație foarte delicată acum ca să mă raportez la ce se întâmplă cu marea masă a oamenilor. În solidar cu oamenii ați văzut că până acum Parlametnul și Guvernul nu au adoptat astfel de decizii care pentru oameni sunt foarte sensibili. Această înghețare a salariilor este probabil un exercițiu de solidaritate”, a declarat el la digi24.ro.

Curtea Constituțională a admis miercuri sesizările USR în legătură cu proiectele de lege privind majorările salariale din sistemul public. USR a contestat la CCR, pe 8 iunie, majorările salariale acordate demnitarilor, invocând lipsa fişei financiare, încălcarea principiului bicameralismului şi încălcarea procedurilor parlamentare de adoptare a legilor.

2 COMENTARII

  1. SFIDARE fata de acest POPOR ..acesti nerusinati nu mai au limite!!!in timp ce razboiul se apropie de noi , crize peste crize in toate domeniile PENSIONARI CARE MOR DE FOAME..si ei isi bat joc…AR TREBUI SA LI SE TAIE SALARIILE URIASE DACA SUNT PATRIOTI! DEMISIA PE LOC!! PSD se ingroapa cu liberalii halal conducere!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.