Actorul Claudiu Bleonț, una dintre prezențele constante de pe scena Teatrului Național Cluj Napoca, se judecă cu fostul lui sponsor politic, italianul Pignateli Mario Sergiu. El l-a dat în judecată și a câștigat prima rundă a procesului, așa că italianul ar trebui să îi returneze peste 200.000 de lei. În replică, italianul spune că Bleonț a câștigat doar pentru că el nu a știut cum să se apere în fața acuzațiilor, fiind pentru prima dată într-un proces.

Înainte de alegerile care au avut loc în anul 2020 pentru postul de primar al Comunei Beliș, Mario Pignateli, din București, a închiriat Vila Vals din Beliș, o pensiune construită de soții Simona și Cornel MIHUT. La ”pachet” cu italianul a venit și actorul Claudiu Bleonț, cei doi cunoscându-se de mai mulți ani în virtutea unei prietenii. Bleonț a venit în comuna clujeană cu gânduri mari: să candideze la funcția de primar din partea liberalilor. Apoi a pierdut în fața unui primar de-al PSD-ului care, anterior, fusese condamnat penal pentru mită.

Revenind la disputa pecuniară dintre Bleonț și Pignateli, actele depuse la dosar arată că între 2019 și 2020, Claudiu Bleonț l-a împrumutat, în mai multe rânduri, pe PIGNATELI MARIO SERGIO. Actorul arată că i-a dat suma totală de 163.000 lei și 11.000 euro.

Potrivit mesajelor WhatsApp dintre cei doi, Pignateli a confirmat faptul că îi va restitui banii lui Bleonț dar, de fapt, a amânat înapoierea banilor și nu i-a mai dat niciun leu.

”Ulterior, pârâtul și-a modificat radical atitudinea și conduita cu privire la restituirea sumelor împrumutate de către reclamant, refuzând în mod explicit și absolut nejustificat să restituie aceste sume, fie chiar și în mod eșalonat. În aceste condiții, prin somația comunicată pârâtului la data de 04.03.2021, reclamantul a solicitat restituirea integrală a tuturor sumelor împrumutate pârâtului în termen de 15 zile de la data comunicării acestei somații. Această somație a rămas însă fără răspuns și fără efect, iar pârâtul (Pignateli, n.red.) nu a efectuat nici măcar o plată parțială pentru restituirea sumelor împrumutate de către reclamant”, arată dosarul de judecată.

Pe deasupra, Claudiu Bleonț cere plata unei dobânzi calculate la suma de 9.119,40 lei.

În cadrul procesului, italianul nu a transmis nicio întâmpinare și nu s-a prezentat la proces.

Însă, în martie a deschis la Tribunalul București un alt proces în care îl dădea în judecată pe Claudiu Bleonț și îi cerea de 230.000 lei, reprezentând despăgubiri. În cadrul procesului din București, Pignateli a făcut o cerere de ajutor public judiciar în care solicita să fie scutit de plata taxelor pentru că nu are niciun venit. Instanța i-a respins cererea. ”În condiţiile în care petentul depune la dosar doar o cerere olografă în care precizează că locuieşte cu soţia şi copiii săi şi nu realizează venituri, fără a indica datele de identificare a acestora, vârsta copiilor, tribunalul apreciază că nu au fost furnizate probe şi explicaţii suficiente care să determine acordarea ajutorului public judiciar petentului”, se arată în încheierea Tribunalului București.

Vals la Beliș

Potrivit Registrului comerțului, Mario Pignateli a preluat firma Vila Vals Beliș SRL pentru perioada de timp aferentă alegerilor electorale din 2020. Ulterior, afacerea a revenit în patrimoniul foștilor proprietari, soții Simona și Cornel MIHUȚ. Ca notă de culoare trebuie menționat că cei doi soți au făcut parte din echipa de campanie a lui Iosif Marcu, candidatul USR-PLUS pentru funcția de primar al Comunei Beliș.

”Aaaa… păi italianul nu mai este demult aici, a plecat ! Eu sunt proprietarul care a fost și înainte. Eu i-am închiriat vila vreo doi ani, dar acum am revenit și el s-a dus!”, a declarat Mihuț.

Potrivit Ministerului Finanțelor, SC Vila Vals Beliș SRL are un singur angajat, a declarat pe anul 2020 o cifră de afaceri de 227.687 lei și un profit de 134.401 lei.

Mario Pignateli spune că a pierdut primul termen al procesului pentru că nu a știut că trebuie să se apere.

”A câștigat primul termen pentru că nu știam cu ce se ”mănâncă” un proces. Nu știam că trebuie făcută o întâmpinare atunci când te dă cineva în judecată, așa că judecătorul a luat în considerare doar ceea ce a spus Claudiu (Claudiu Bleonț, n.red.). Dar acum m-am informat și am contestat rezultatul. Apoi am deschis un alt proces la București pentru o sumă de bani asemănătoare dar care compensează ceea ce cere Claudiu. Iar aceste două dosare se vor conexa și legea va hotărâ cine are dreptate. Vila Vals nu a fost în proprietatea mea. Eu am preluat firma și proprietarul mi-a închiriat spațiul acela. După ce s-a terminat tot acest lucru, nici proprietarul nu mai dorea să țină închiriat și nici eu nu doream să mă mai ocup. Dar acolo există două lucruri distincte: Vila Vals și locuința mea, care sunt alăturate. Să știți însă că eu nu doresc să se transforme aceste lucruri în ceva cu care să fie atacat Claudiu”, a declarat Pignateli.

În declarația de avere a lui Claudiu Bleonț, depusă cu ocazia candidaturii, scrie că actorul l-a împrumutat pe prietenul lui Pignateli cu 600.000 lei. Însă, de fapt, suma ar fi mai mică potrivit unei declarații rectificative a actorului.

L-am contactat pe Claudiu Bleonț pentru a-l întreba despre proces.

”Vă pot spune despre mine, despre ceea ce lucrez acum. Despre acest proces nu vreau să comentez nimic. Este pe rol și bună ziua! Eu l-am împrumutat pe om cu niște bani și punct”, a declarat Claudiu Bleonț.

Campania politică ”Adoptă un actor să-l faci primar”

Însă, lucrurile sunt mai nuanțate. Potrivit locuitorilor din Beliș, Pignateli l-a adus pe Bleonț ca să fie primar la Beliș. Într-un interviu acordat publicației Făclia el spune că Bleonț se săturase de actorie, voia să între în politică, așa că, în virtutea prieteniei, Pignateli l-a luat în spațiu și i-a făcut buletin. Apoi, potrivit propriilor declarațiilor date în presă, Bleonț a negociat cu mai multe partide și cei de la PNL au acceptat să candideze din partea lor. Însă, prestația în fața oamenilor din Beliș a fost dezastroasă. Bleonț a ajuns să acumuleze aproximativ 150 de voturi, chiar dacă era susținut de un partid care avea un demaraj politic bun în 2020. La țară, omul contează și, chiar dacă fostul primar este condamnat pentru mită, oamenii l-au ales tot pe el pentru că îl cunoșteau și nu erau interesați să facă o schimbare cu un actor venit de la București.

O altă pată de culoare a epopeii politice a lui Claudiu Bleonț la Beliș este faptul că Anca Sigartău, tot actriță de profesie, este soția șefului de campanie a lui Bleonț și implicată într-un dosar penal. Este vorba despre  Dosarul Theaterstock în care procurorii o suspectează pe fosta directoare generală a Teatrului Bacovia de încălcarea legislației referitoare la cheltuielile din fonduri publice.

Practic, procurorii au descoperit că de la bugetul local, inițial ar fi trebuit alocați doar 1,8 milioane de lei, însă devizul prezentat de Sigartău în Consiliul Local a Primăriei Bacău a fost depășit cu mult, ceea ce a dus ulterior la o serie de procese și executări silite ale bugetului Teatrului Bacovia. Dosarul Theaterstock a trecut prin trei parchete. Procurorii DNA au calculat în 2017 un prejudiciu de peste 400.000 de lei, iar decizia de declinare către Parchetul de pe lângă Judecătoria Bacău a fost luată pentru că „prejudiciul nu depășește un milion de euro pentru care competența de cercetare pentru abuz în serviciu în formă simplă revine DNA”.

A recunoscut pe Whatsapp

Potrivit motivării judecătorești a procesului în cadrul căruia Claudiu Bleonț a avut câștig de cauză, ”cererea de chemare în judecată comunicată Tribunalului București la data de 16.11.2021 constituie o mărturisire extrajudiciară, pârâtul recunoscând că datorează reclamantului sumele de 160.000 lei și 11.000 euro. Este adevărat că prin cererea menționată mai sus pârâtul s-a referit la suma de 160.000 lei, însă instanța constată că pârâtul nu a contestat în nici un fel (deși a primit personal cererea de chemare în judecată și înscrisurile anexate acesteia) convorbirile purtate de părți prin intermediul aplicației WhatsApp, în care a recunoscut că a primit sumele de 163.000 lei și 11.000 euro cu titlu de împrumut. (…) Tribunalul consideră că reclamantul a dovedit existența obligației pârâtului de restituire a sumelor solicitate, motiv pentru care, în baza art. 2158 alin. 1 C.ci., va obliga pârâtul să achite suma de 163.000 lei și echivalentul în lei la data plății a sumei de 11.000 euro, calculat la cursul de schimb al BNR de la data plății, reprezentând împrumut nerestituit. (…) Fiind îndeplinite condițiile prevăzute de dispozițiile legale menționate, instanța va obliga pârâtul să achite reclamantului suma de 9.119,40 lei, reprezentând dobânda legală aferentă sumelor menționate, calculată de la data punerii în întârziere și până la data introducerii acțiunii, precum și în continuare, până la data plății efective a sumelor menționate”, arată motivarea judecătorească.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.