Sursa foto: Monitorul de Cluj

Statuia Fecioarei Maria revine în centrul Clujului pe strada Universității, aceasta fiind construită 1744 pentru a marca lupta împotriva ciumei.

Acesta a fost construit în Cluj în semn de mulțumire divinității pentru eradicarea ultimelor epidemii de ciumă. Acesta reprezenta și cel dintâi monument public al orașului.

În majoritatea orașelor importante din Europa regăsim statui ce reprezintă sfinți care au protejat respectivele comunități de ciumă, boala care a omorât mai mulți oameni decât războaiele. „Coloanele ciumei” sunt monumente caracteristice stilului baroc din spațiul sud-german.

La sfârşitul secolului al XVII-lea, începutul secolului al XVIII-lea, sub influenţa unor monumente vieneze, în provinciile imperiului s-a răspândit acest tip de monument, având de cele mai multe ori un caracter antipestilenţial. Un astfel de monument este și statuia Sfintei Maria Protectoarea, scrie monitorulcj.ro.

Monumentul amplasat odinioară în faţa fostei biserici iezuite alcătuia, împreună cu biserica, cu edificiul Convictus Nobilium şi fostul seminar Báthori-Apor, un complex urbanistic tipic primei faze a barocului transilvan. În anul 2022 statuia a fost demontată din spatele bisericii. În prezent, lucrările pe strada Universității continuă într-un ritm alert, iar în centrul zonei s-a început amplasarea statuii după restaurare.

Citește și: Condamnat pentru trafic de minori și pornografie infantilă, celebrul DJ Boroș apare pe lista celor mai căutați infractori din România

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.