Duminică la Biserica Sf Mihail va avea loc un concert prin care se va inaugura orga restaurată a bisericii romano-catolice.

Invitatul de rang internațional al acestui eveniment este Fassang László, profesor de orgă la Academia de Muzică Liszt Ferenc din Budapesta și Consertvatorul din Paris,  câștigător și laureat al celor mai prestigioase  concursuri de orgă din lume.

Cele aproape 3000 de tuburi ale instrumentului dispuse pe trei manuale și pedalier vor răsună în toată splendoarea lor cu ocazia concertului de inaugurare.

Intrarea la concert este liberă.

Orga mare construită de Johannes Hahn a suferit o schimbare majoră în istoria sa, cu lucrări de restaurare și extinderi. Biserica Sfântul Mihail din Cluj cuprinde un ansamblu de orgi baroce de valoare istorică și artistică, unice în țară și pe bună dreptate admirat de profesioniști și de comunitatea noastră melomană. Orga la care se va cânta în acest concert a fost construită în 1753, inițial cu 12 registre solo, și a fost realizată de maestrul Johannes Hahn din Sibiu. A suferit numeroase extinderi și modificări, iar în 1996 a fost restaurat în forma sa actuală, cu trei manuale, pedalier și 35 de registre. După finalizarea lucrărilor de renovare a bisericii, a devenit esențială repararea, curățarea, intonația și acordarea completă al întregului instrument, această lucrare amplă însumând aproximativ 2800 de fluiere, a fost realizată de firma COT-Orgelbau din Hărman cu sprijinul Secretariatului de Stat pentru Culte, Fundației Bethlen Gábor și Parohiei romano-catolice Sf. Mihail. Pentru a extinde și echilibra imaginea sonoră, a fost adăugat un nou registru solo în pedalier: Pincipal de 16 picioare, arată actualdecluj.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here