Fostul șef al CJ Cluj, Horea Uioreanu, a fost eliberat condiționat din penitenciar. În perioada în care a fost închis, Uioreanu nu a stat degeaba: a câștigat procese împotriva SRI-ului și a CJ Cluj. Mai mult, el a primit și despăgubiri de 4.500 de euro pentru condițiile din arestul IPJ Cluj, unde a stat închis până la definitivarea procesului de corupție în urma căruia a fost condamnat la aproape 6 ani de pușcărie.

La mijlocul acestei săptămâni cererea de eliberare condiționată făcută de Horea Uioreanu, fostul șef al CJ Cluj, a fost admisă și liberalul clujean condamnat pentru corupție a fost trimis acasă.

”Admite cererea de liberare condiţionată formulată de condamnatul UIOREANU HOREA DORIN, deţinut în Penitenciarul Baia Mare în executarea pedepsei de 5 ani şi 10 luni închisoare, aplicată prin Sentinţa penală nr. 173/2016 a Tribunalului Cluj şi, în consecinţă: Dispune liberarea condiţionată a condamnatului de sub puterea mandatului de executare a pedepsei nr. 204/2016/2018, emis de Tribunalul Cluj şi atrage atenţia acestuia asupra dispoziţiilor art. 104 din Codul penal. Condamnatul îşi stabileşte domiciliul în (…) În temeiul art. 100, alin. 6 Cod penal, intervalul cuprins între data liberării condiţionate şi data împlinirii duratei pedepsei (14.08.2022), constituie termen de supraveghere pentru condamnat. În temeiul art. 101, alin. 1 Cod penal, pe durata termenului de supraveghere condamnatul trebuie să respecte următoarele măsuri de supraveghere: a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Cluj, la datele fixate de acesta; b) să primească vizitele persoanei desemnate cu supravegherea sa; c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile; d) să comunice schimbarea locului de muncă; e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă. În temeiul art. 101, alin. 5 Cod penal, măsurile de supraveghere se execută din momentul acordării liberării, pe o perioadă egală cu o treime din durata termenului de supraveghere, dar nu mai mult de 2 ani. În temeiul art. 275, alin. 3 Cod procedură penală, cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia”, arată soluția pe scurt a instanței. Decizia nu a mai fost atacată de procurori, așa că Uioreanu a fost lăsat în libertate. Condamnarea lui a avut loc în ianuarie 2018. Inițial, Tribunalul Cluj i-a dat o pedeapsă de șase ani și jumătate, dar în urma contestației soluției Curtea de Apel Cluj a redus pedeapsa cu două luni. Astfel, pentru faptele de corupție pentru care a fost judecat, politicianul clujean a stat la închisoare doi ani și trei luni.

Din spatele gratiilor, Uioreanu a câștigat procesul împotriva SRI

În timpul în care a stat în penitenciar, Uioreanu a câștigat un proces deschis împotriva Serviciului Român de Informații. împotriva Serviciului Român de Informaţii. Anul trecut, Curtea de Apel Cluj a decis ca cei de la SRI să comunice toată corespondenţa purtată cu DNA Cluj. Miza din spatele acestei cereri a fost să se stabilească dacă DNA Cluj a pornit cercetările penale la ordinele SRI. Horea Uioreanu a fost reprezentat în instanţă de către avocatul Radu Chiriţă.

”Obligă pârâtul (SRI, n.red.) să declasifice în ceea ce îl priveşte pe reclamant (Horea Uioreanu, n.red.) şi să comunice acestuia comunicările purtate între pârât şi unitatea de parchet în legătură cu dosarul penal nr. 4/P/2014, documente puse la dispoziţia instanţei, cu anonimizarea numelor tuturor celorlalte persoane fizice la care ele se referă, în afară de reclamant, cu anonimizarea datelor personale ale acestora, precum şi cu anonimizarea denumirii şi a altor date de identificare a persoanelor juridice conţinute în aceleaşi documente. Respinge, în rest, acţiunea, ca neîntemeiată”, arată soluția pe scurt a instanței emisă în septembrie anul trecut.

Astfel, sunt mari șansele ca după eliberare Uioreanu să înceapă o ”vânătoare de vrăjitoare” împotriva SRI.

Daune pentru timpul petrecut în arestul IPJ Cluj

Un alt proces câștigat de Horea Uioreanu din spatele gratiilor a fost pentru perioada petrecută în arestul IPJ Cluj.

Potrivit cererii înaintate de Uioreanu el a cerut 30.000 euro, reprezentând contravaloarea prejudiciului moral cauzat ca urmare a încălcării dispoziţiilor art. 3 CEDO („nimeni nu poate fi supus torturii, nici pedepselor sau tratamentelor inumane ori degradante”) și 20.000 euro, cu titlu de prejudiciu moral cauzat ca urmare a încălcării dispoziţiilor art. 8 CEDO („orice persoană are dreptul la respectarea vieţii sale private şi de familie, a domiciliului său şi a corespondenţei sale”).

Avocaţii fostului liberat al arătat că în 2014, Uioreanu au fost încarcerat în cadrul I.P.J. Cluj pentru o perioadă de aproximativ 30 de zile, „timp în care, din cauza condiţiilor de detenţie, a fost supus unui tratament inuman şi degradant, fiindu-i afectată sănătatea fizică şi psihică.” În acest sens, s-au arătat următoarele:    – camera de la subsolul clădirii în care reclamantul a fost deţinut avea aproximativ 4 mp, era prevăzută cu două paturi metalice suprapuse, cu saltele vechi, foarte murdare, fără a avea vreo sursă de lumină naturală sau aerisire.    – Grupurile sanitare erau vechi şi insalubre, iar accesul la acestea se făcea prin intermediul gardienilor.    – Accesul la duş era permis de două ori pe săptămână, iar deţinuţii aveau dreptul la o plimbare zilnică de 30 de minute într-o curte interioară.     – Cele două mese zilnice erau nesatisfăcătoare.    – în clădire persista un miros de mucegai şi urină, problemele legate de canalizare afectând pereţii clădirii.    – reclamantului nu i-au fost acordate îngrijiri medicale corespunzătoare afecţiunilor de care suferea la coloana vertebrală.

Însă, instanţa a apreciat că despăgubirile cerute de Uioreanu – 50.000 de euro – sunt exagerate. Astfel că Judecătoria Cluj Napoca a dat o sentință prin care Uioreanu a primit despăgubiri de 4.500 de euro.

CJ Cluj a pierdut procesul deschis împotriva lui Uioreanu

Un alt proces câștigat de Horea Uioreanu în timp ce se afla în pușcărie a fost cel în care administrația județeană clujeană i-a cerut 165.044 de lei cu titlu de prejudicii. Procesul a venit ca urmare a unei sesizări a Curții de Conturi în care Uioreanu a dispus plata unor cheltuieli pentru proiectul noii piste a Aeroportului Cluj Napoca. Însă, administrația clujeană a pierdut procesul, judecătorii dispunând și plata cheltuielilor de judecată ale fostului șef al administrației județene în valoare de peste 12.000 de lei. Banii pe contractul respectiv au ajuns în conturile unei firma patronate de un universitar ieșean, fost consilier de-al PSD-istului clujean Ioan Rus.

În acest caz procesul a fost câștigat pentru că judecătorul a decis că fostului șef al CJ Cluj nu i se poate reproșa nimic pentru că a intervenit prescripția faptei.

Practic, procesul a fost deschis în urma unui raport al Curții de Conturi Cluj. Inițial, raportul a fost contestat în instanță de administrația județeană care a pierdut procesul. După aceea, instituția a deschis un proces împotriva lui Uioreanu însă, între timp, a intervenit prescripția faptelor, astfel că acțiunea CJ Cluj a fost respinsă.

Conform prevederilor legale ”cererile pentru plata despăgubirilor pentru pagubele cauzate pot fi formulate în termen de 3 ani de la data producerii pagubei. În speță plata expertizei de specialitate a fost făcută la data de 25.11.2013 iar cererea de chemare în judecată a fost formulată la data de 27.12.2018. Față de această situație instanța va admite excepția prescripției dreptului material la acțiune invocată de către pârât cu consecința respingerii cererii de chemare în judecată formulată de către reclamantă. Văzând și prevederile art. 453 al. 1 Cod pr. Civ. , va obliga reclamanta la plata către pârât a cheltuielilor de judecată în cuantum de 12.705 lei reprezentând onorariul avocat”, arată soluția instanței.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.