Odata cu hotarârea ca alegerile parlamentare sa aiba loc pe 30 noiembrie, Guvernul a decis ca pensiile vor fi majorate cu 20% cu o luna înaintea acestora, la 1 noiembrie. Astfel, valoarea punctului de pensie va creste de la 581 de lei la 697 de lei, majorare care initial era programata pentru data de 1 ianuarie 2009.

Miercuri, 27 august, a avut loc o sedinta a Guvernului în care s-a decis ca alegerile parlamentare vor avea loc pe 30 noiembrie iar cu o luna înainte de aceste alegeri, la 1 noiembrie, valoarea punctului de pensie va fi majorata cu 20%. Astfel, valoarea punctului de pensie va creste de la 581,3 lei la 697,5 lei. Initial aceasta etapa de majorare a pensiilor a fost programata pentru 1 ianuarie 2009. Posibilitatea majorarii pensiilor înainte de termen a fost mentionata, în aprilie, si de ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, care a aratat ca decizia va fi luata în functie de resursele bugetare. Tot miercuri, Guvernul a decis ca pensionarii din grupele de munca I si II vor beneficia de o majorare a punctului de pensie cu 0,5 si, respectiv, 0,25 pentru fiecare an de vechime. Majorarea se va aplica esalonat, pe masura ce cartile de munca vor fi analizate de oficiile de pensii.

PSD vrea majorarea la 1 octombrie

La câteva zile dupa ce Guvernul a decis majorarea pensiilor la 1 noiembrie, deputatul PSD, Vasile Soporan a marturisit ca partidul sau va include în programul de guvernare obligativitatea mentinerii puterii de cumparare a pensionarilor, respectiv corelarea pensiilor cu rata inflatiei. "Prin modul în care actualul Guvern a abordat problematica pensiilor demonstreaza ca o putere de stânga este solutia viabila pentru România. Majorarea pensiilor nu a fost trecuta în programul de guvernare al Aliantei D.A., Guvernul a luat aceste masuri numai prin constrângere, ca urmare a presiunilor facute de PSD. Credem ca majorarea pensiilor cu 20% este posibila începand cu 1 octombrie, deoarece cresterea salariului mediu nu a fost corelat cu punctul de pensie, or salariul a fost majorat de la 1 ianuarie", a declarat presei deputatul clujean. De asemenea, Soporan a mai sustinut ca specialisti ai partidului au facut calcule si au ajuns la concluzia ca aceasta majorare a punctului de pensie poate fi sustinuta financiar si de la 1 octombrie si ca aceasta solicitare nu este de natura electorala.

A 13-a pensie

Vineri, 29 august, au organizat o întâlnire cu prefectul Calin Platon iar la invitatia membrilor Ligii pentru Drepturile Pensionarilor Cluj a participat si deputatul independent Mircea Giurgiu. Pensionarii clujeni s-au alaturat protestelor galatenilor, care solicita sprijinul autoritatilor publice centrale si locale în vederea majorarii valorii punctului de pensie de la 1 septembrie, având în vedere cresterea preturilor la produse si servicii. Dintre cele 15 revendicari venite din partea pensionarilor clujeni fac parte eliminarea "inechitatilor strigatoare la cer" între pensionarii cu vechime similara în munca si acordarea unei a 13-a pensii anuale, în doua transe, de Craciun si de Paste pentru pensionarii care au venituri mai mici de 2.000 lei. Acestia mai vor ca tichetele de transport nefolosite sa poata fi convertite în bani sau bonuri valorice, lista medicamentelor gratuite si compensate sa fie stabila si nu fluctuanta, cresterea numarului de bilete la statiunile de tratament, pensiile sa aiba o valoare care sa permita un trai decent si, în fine, “instituirea unui sistem de pensii unic, în care sa fie înglobate toate categoriile socio-profesionale din diverse domenii de activitate. Aceasta va elimina actualele inechitati strigatoare la cer, existente între diferitele categorii de pensionari”, se arata într-un document prezentat prefectului Calin Platon. Nemultumirile pe care le-au prezentat clujenii sunt însa comune tuturor pensionarilor din tara. Pensionarii din Cluj cer de asemenea ca la stabilirea dreptului la pensie sa se ia în calcul salariul brut realizat.

Pensionarii, multumiti

Partidul Pensionarilor, care a luat fiinta în 1994 si-a schimbat denumirea în Partidul Popular si al Protectiei Sociale, pentru a da posibilitatea si altor categorii sociale defavorizate sa devina membrii acestui partid. În luna aprilie a acestui an, peste 100 de pensionari si membri ai acestui partid au protestat în fata sediului Guvernului, unii cerând majorarea punctului de pensie pâna la 60 la suta din salariu, iar ceilalti sustinând ca vor aproba aceasta crestere daca vor ajunge la guvernare. Dinu Constantin, secretar general al Partidului Popular si al Protectiei Sociale ne-a marturisit ca “pentru noi, pensionarii, aceasta hotarâre a Guvernului este un lucru bun. Noi vrem sa se aplice înca de la 1 octombrie. Cu cât mai repede, cu atât mai bine. Dar important este sa se aplice”. Întrebat ce parere are despre faptul ca pensile vor fi majorate chiar cu o luna înainte de alegeri, Dinu Constantin a declarat ca “acest lucru e totusi o chestie populara dar noua tot ne prinde bine, desi nu este o majorare substantiala. Într-o luna – doua se vor scumpi toate preturile si noua tot nu ne vor ajunge banii din pensii.” Secretarul Partidului Popular si al Protectiei Sociale mai sustine ca acesta, împreuna cu colegii sai, ca pensionari, deocamdata sunt multumisi cu acesta majorare, dar ca partid, vor sa fie si ei “bagati în seama”: “desi suntem un partid cu filiale în 39 de judete din 41, noi nu avem putere decizionala si financiar, suntem la pamânt”. PPPS va avea candidati în toate colegiile la alegerile parlamentare din 30 noiembrie.

Politicienii, cu parerile împartite

Întrebati ce parere au despre majorarea pensiilor din noiembrie, politicienii clujeni au opinii diferite. Presedintele PNL Cluj, deputatul Horea Uioreanu sustine ca “este o initiativa bine venita. Asta înseamna ca Guvernul administreaza bine fondurile. Este singurul Guvern care a facut ceva pentru pensionari. Nu are nicio legatura cu alegerile. Acum sunt bani, acum se dau”. Deputatul PD-L Cluj, Petru Calian ne-a declarat: “Faptul ca pensiile trebuie marite este un fapt real, o necesitate dar acest lucru nu trebuie folosit în scop electoral. Însa acesta majorare este insuficienta, ar trebui gasita o strategie corecta de marire a pensiilor pentru toate categoriile de pensionari. Aceasta ar trebui sa se faca diferentiat, în functie de grupele de munca”. O parere apropiata are si deputatul independent Mircea Giurgiu, care crede ca “oricând e binevenita o astfel de majorare. Dar trebuia chiar mai repede facuta pentru ca pâna acum au crescut preturile la alimente si la servicii. Si în campanie trebuie rezolvate problemele oamenilor dar acest lucru are totusi iz de campanie. Eu oricum ma bucur ca are loc aceasta majorare a pensiilor”. De asemenea, deputatul UDMR Mate Andras a marturisit: “M-as fi bucurat daca aceasta majorare ar fi intervenit mai repede. Dar oricum mai bine acum decât niciodata”. Secretarul general al PRM, senatorul Gheorghe Funar este cel care aduce cele mai mari acuzatii: “Este o campanie electorala care se face pe bani publici. Pensiile trebuiau majorate de la 1 iulie, când s-au marit preturile la gaz metan si la energie electrica. Guvernul româno-maghiar PNL-UDMR exercita o încalcare a programului de guvernare. Programul din 2005-2008 aprobat de catre Parlament obilga Guvernul ca odata cu cresterea preturilor si a tarifelor, sa indexeze cu 100% pensiile. Programul de guvernare spune asa: «toate pensiile vor fi indexate cu indicele de crestere a preturilor de consum astfel încât sa fie acoperita 100% cresterea preturilor». Dar este vorba de o încercare de pacalire a electoratului dupa ce patru luni nu au bagat mâna în buzunar”.

120 de lei în plus pentru pensionarii clujeni

În acest moment pensionarii clujeni sunt pe locul trei în tara ca valoare a pensiilor, dupa Bucuresti si Brasov. Astfel, în Bucuresti media este de 713 lei, în Brasov, 676 lei iar în Cluj-Napoca, 604 lei. Dupa majorari, pensile clujenilor se vor mari cu 120 de lei, ajungând la 724 de lei. În Uniunea Europeana, pensionarii români  îi depasesc ca venit numai pe cei din Bulgaria în ce priveste venitul. În schimb, pensia minima din Belgia si Olanda este de 900 de euro, în Polonia, Spania si Marea Bitanie, de 500 de euro, iar în Portugalia, de 250 de euro.

Andreea Mitrica

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.