Dupa ce le-au fabricat dosare penale celor romanilor care s-au opus si au denuntat frauda electorala de la alegerea Consiliilor nationale, autoritatile sarbe, cu putin inainte de recensamant, se pregatesc sa incarcereze cativa lideri romani din Petrovat si Negotin, transmite corespondentul Romanian Global News din Timoc.
Astfel Dragan Demić din Rašanac, Bojan Trailović din din Busur si Milica Nešić din Negotin, dupa ce li s-au fabricat dosare de catre securitatea si procuratura sarba, risca sa fie condamnati la inchisoare pentru a da un exemplu conationalilor lor care lupta pentru identitatea romaneasca din Timoc.
O delegatie a liderilor romani din Timoc este asteptata la Bucuresti pentru a informa asupra abuzurilor autoritatilor sarbe.
La randul sau Fundatia Nationala pentru Romanii de Pretutindeni(FNRP) face un apel la diaspora romaneasca de pe glob sa aduca cele trei nume in atentia Ministerelor de Externe ale tarilor de resedinta, pentru ca acestea sa faca presiuni pe langa guvernul de la Belgrad pentru a inceta prigoana politica impotriva romanilor/vlahilor timoceni in general si a celor trei in special.
FNRP considera ca cei trei sunt victime ale abuzurilor politiei politice prin care autoritatile sarbe incearca sa inspaimante populatia de romani/vlahi din Timoc, inainte de recensamantul populatiei si pentru a oface sa nu-si mai apere identitatea, creend impresia unei zone cu probleme.
In acest sens ultima declaratie a ministrului de interne sarb Ivita Dacic, facuta la Kucevo, prin care aseamana Serbia de Rasarit cu Sudul Serbiei, este edificatoare.
FNRP face apel si la institutiile statului roman si la parlamentarii romani sa nu mai evite implicarea in astfel de probleme si sa nu uite ca principala lor menire este aceea de a apara pe romani si interesele romanesti, dincolo de orgolii sau de interesele electorale sau de afaceri.
Tocmai ca urmare a acestei neimplicari sau implicarii doar pentru imagine, situatia romanilor in Timoc, Sudul Basarabiei, Nordul Bucovinei, dar si in Bulgaria si restul tarilor din Balcani a acunoscut o deteriorare continua…si asta chiar in anul proclamat a fi „al romanilor de pretutindeni”, se arata in apelul FNRP.
Romanian Global News reaminteste ca autoritatile sarbe au anchetat peste 300 de romani timoceni pentru ca erau inscrisi pe o lista romaneasca la alegerile pentru Consiliile nationale ale minoritatilor din Serbia, desfasurate in anul 2010.
Romanian Global News

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.