În primele luni ale acestui an, judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție au emis 353 de mandate de supraveghere. Cifra este una semnificativa, dacă ne gândim că, din luna martie, în starea de urgență au fost suspendate toate procesele, cu excepția celor urgente.

La un răspuns al MEDIAFAX, ICCJ a transmis următoarea statistică:

– În anul 2020 numărul mandatelor de securitate naţională emise de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în baza Legii nr.51/1991 privind securitatea naţională a României, este de 353.

– În anul 2019 numărul mandatelor de securitate naţională emise de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în baza Legii nr.51/1991 privind securitatea naţională a României, este de 1017;

– În anul 2018 numărul mandatelor de securitate naţională emise de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în baza Legii nr.51/1991 privind securitatea naţională a României, este de 833;

– În anul 2017 numărul mandatelor de securitate naţională emise de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în baza Legii nr.51/1991 privind securitatea naţională a României, este de 966;

Trebuie să amintim că Secţia pentru judecători a CSM a respins recent solicitarea judecătoarelor Gabriela Baltag şi Evelina Oprina de a sesiza Inspecţia Judiciară să verifice dacă a fost sau nu respectată legea la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie atunci când au fost emise mandate de siguranţă naţională.

Decizia de respingere a solicitării celor două judecătoare a fost luată de Secţie cu 6 voturi la 5. Acest lucru a creat mirare în rândul magistraţilor şi al celorlalţi jurişti, mai ales pentru că Secţia pentru judecători militează pentru transparenţă şi pentru verificări în contextul mandatelor pe siguranţă naţională.

Secţia pentru Judecători a CSM este formată din: Mihai Bălan, Gabriela Baltag, Andrea Chiş, Mariana Ghena, Simona Marcu, Bogdan Mateescu, Simona Marcu, Evelina Oprina, Lia Savonea şi Nicoleta Ţînţ (preşedintele CSM).

Membri de drept sunt şi Corina Corbu (preşedintele Inaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie) şi ministrul Justiţiei Cătălin Predoiu.

Potrivit unor surse, Corbu este magistratul putea înclina balanţa, însă a votat împotriva controlului, iar rezultatul a fost 6 la 5.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.