Primăria Cluj-Napoca se află în conflict de ani buni de zile cu un grup de cetăţenii care îşi cer dreptul de a construi case pe str. Odobeşti. După ce a aprobat câteva plângeri prealabile ale cetăţenilor, administraţia publică locală s-a trezit târâtă în instanţă de cetăţenii care sunt nemulţumiţi de PUG-ul, aprobat în anul 2014. Un exemplu lămuritor în acest sens este cazul unui grup de peste 20 de persoane care nu renunţă la ideea de a-şi construi casa în zona în care PUZ-ul nu le permite.

Plângerile legate de acest subiect sunt nenumărate, unele având un final fericit în favoarea reclamantului, altele fiind desemnate nefondate. Planul Urbanistic General s-a modificat în 2014, afectând mai mulţi cetăţeni care deţin terenuri cu suprafaţa de 60 de hectare chiar în zonă a terenurilor şi unităţilor agricole situate în intravilan, păşuni, fâneţe, terenuri arabile, pepiniere. Aceştia solicită de mai bine de doi ani revizuirea încadrării parcelelor pe care le deţin, din teren agricol în teren construibil. Este de înţeles de ce oamenii doresc modificarea încadrării. O parcelă construibilă este mult mai valoroasă decât o bucată de pământ arabil.

 

Clujenii afectaţi nu renunţă 

În 2017, peste douăzeci de cetăţeni ce sunt proprietari a mai multor parcele situate pe strada Odobeşti, în apropiere de strada Oaşului au depus o plângere prealabilă împotriva Hotărârii Consiliului Local al municipiului Cluj-Napoca prin care s-a aprobat noul PUG.

Aceştia doresc prin această plângere să îşi poată construi casa în locul în care PUG-ul actual nu le permite, chiar supunându-se la sacrificiul de a construi o casa cu o întindere mică.

Cu toate că în 2015, având la început chiar sprijinul Primăriei, unii dintre cei care au formulat plângerea respectivă li s-a oferit posibilitatea de a construi în acea zonă, întocmind chiar documente pentru iniţierea unui PUZ, s-au trezit că, odată depusă documentaţia pentru avizare s-au lovit din nou de refuzul municipalităţii pe motiv că PUG nu le permite.

Reclamanţii se simt neîndreptăţiţi deoarece în nu îşi pot folosi dreptul de proprietate.

”Nu a existat un studiu fundamental geo/ambiental care să justifice menţinerea destinaţiei agricole a terenurilor şi interdicţia de construire. Întreaga documentaţie de la baza PUG este una generală, fără să identifice motive concrete pentru includerea imobilelor într-o categorie sau alta de folosinţă”, arată clujenii în plângerea prealabilă din 2017.

Datorită imposibilităţii de a  folosi terenului pentru construirea unei locuinţe, cetăţenii aflaţi în pagubă insistă să le fie înţeleasă plângerea înainte de a ajunge la instanţele competente pentru a-şi obţine drepturile câştigate în baza actelor administrative, precum şi a obţinerii de despăgubiri.

 

Plângerile au fost refuzate

Plângerile au fost refuzate deoarece peste 90% din zona respectivă este încadrată în zonă a terenurilor şi unităţilor agricole situate în intravilan, adică zonă de păşuni, fâneţe, terenuri arabile şi pepiniere. PUG-ul prevede clar protejarea zonei respective, motiv pentru care nu s-a putut emite Avizul favorabil pentru construire pe strada Odobeşti.

Proiectantul PUG nu a fost de acord cu urbanizarea terenurilor şi a transmis că zona respectiva nu a fost destinată urbanizării, iar nevoile de dezvoltare ale municipiului pe perioada de valabilitate a PUG-ului sunt acoperite în mod ireproşabil. “Terenul, situat pe versantul dealului Sf. Gheorghe face parte dintr-o fâşie de suprafeţe-livezi şi terenuri agricole- pentru care nu s-a prevăzut urbanizarea, având în vedere criterii de mediu şi nevoile de dezvoltare ale municipiului”.

Deşi în anul 2015, în urma unei şedinţe a Consiliului Local au fost admise plângerile, respectiv a fost acordată posibilitatea de a construi prin modificarea reglementării din construire în UTR A, astfel încât zonele cu destinaţie agricolă să poată fi urbanizate. Totuşi, Direcţia Generală de Urbanism a propus respingerea plângerii prealabile ca fiind nefondată în ceea ce priveşte urbanizarea terenurilor şi unităţilor agricole situate în intravilan.

 

Primăria s-a mai ales cu un proces

Oamenii nu au mai aşteptat modificarea PUG-ului şi în ianuarie 2018 au acţionat în instanţă municipalitatea. Dan Irimie, avocatul care reprezintă grupul în instanţă a declarat în urmă cu ceva timp ca judecata este singura soluţie, şansele să se înţeleagă pe cale amiabilă nu mai exista. Deocamdată nu a avut loc nicio şedinţă de judecată, dosarul fiind înregistrat la Tribunalul Cluj

Persoanele care au depus plângere în instanţă sunt: Hurgoiu Dan (Doctor în Inginerie Mecanică), Hurogoiu Cristina, Guţ Emilia, Guţ Mircea, Fizeşan Eugen Dan, Fizeşan Emilia, Selegean Vasile, Selegean Sidonia Viorica, Gal Eva, Nagy Fernc Francisc, Gaspar Andras, Papuş Dan, Papuş Daniela, Uţiu Simona, Băban Daniela, Socaciu Vlad, Bob Sorinela Mirela, Şerban Mircea, Şerban Elena Gabriela, Florea Dorin Constantin (Funcţionar Public, Serviciul Fiscal Municipal Dej) , Pop Cristian, Pop Irina, Pop Nastasia

 

 

Proces câştigat în instanţă

Primăria Cluj-Napoca este dată în judecată de tot mai mulţi clujeni pentru problemele din urbanism, unele dintre ele fiind şi câştigate de către cetăţeni. Spre exemplu, Maria Visan a solicitat Primăriei Cluj-Napoca revocarea unor acte administrative, considerând că este nelegal ca municipalitatea să instituie o servitute de utilitate publică pe terenul unor persoane particulare. Cazul a ajuns în instanţă, unde Tribunalul Cluj i-a dat acesteia câştig de cauză.

”Respinge recursurile declarate de pârâţii P.M. Cluj-Napoca şi C.L. al M. Cluj-Napoca împotriva sentinţei civile nr. 3504 din 18.11.2016 pronunţată în dosarul nr. 2729/117/2016 al Tribunalului Cluj pe care o menţine în întregime. Fără cheltuieli de judecată în recurs. Decizia este definitivă”, se arată în soluţia pe scurt.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.