La sfârșitul lunii trecute, senatorii au adus o serie de modificări la legea privitoare la reglementarea regimurilor de incompatibilitate pentru aleșii locali. Potrivit noilor prevederi, cei găsiți incompatibili nu vor avea probleme să candideze pentru funcții publice atâta vreme cât nu este vorba de funcția în care au fost găsiți în incompatibilitate. În Cluj există mai mulți politicieni incompatibili care nu vor avea probleme să își continue cariera politică. Printre ei se numără deputatul Steluța Cătăniciu, găsită incompatibilă în funcția de consilier local al primăriei clujene sau Mate Andras, găsit incompatibil în funcția de deputat.

 

În 26 aprilie, senatorii au adoptat o serie de modificări la legea care stabilește regimul de incompatibilitate. Astfel, cei cu probleme de incompatibilitate, în conflict de interese sau cu averi nejustificate pot candida şi ocupa funcţii eligibile în continuare cu condiţia să nu mai fie vorba de aceleaşi posturi care au generat situaţia sancţionată. Modificările au fost făcute la articolul 25 din actul care reglementează Agenţia Naţională de Integritate. Până acum, articolul respectiv prevedea că o persoană destituită după ce a fost găsită în incompatibilitate sau conflict de interese, dacă a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”. Potrivit notei de fundamentare, unul dintre senatorii care au adus aceste amendamente, Marton Arpad, „iniţiativa este o clarificare. S-a constatat că judecătorii nu prea înţeleg articolul. Adică ce înseamnă sintagma ”aceeaşi funcţie”. Este o propunere mare stufoasă, dar pe înţelesul tuturor. Din punctul de vedere al teoriei juridice, dacă cineva este condamnat să nu mai profeseze acea profesie prin care a comis o infracţiune. Dacă este medic, nu mai poate fi medic şi nu se extinde la profesor. Dacă face o infracţiune cu o maşină i se confiscă acea maşină, nu toate maşinile. Este o formulare mai clară a ceea ce înseamnă ”aceeaşi funcţie”, explică senatorul.

Pe de altă parte, ANI arată într-o poziție oficială că „propunerea legislativă afectează grav capabilitatea Agenţiei Naţionale de Integritate de a duce la îndeplinire angajamentele asumate de România în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, angajamente care privesc lupta împotriva corupţiei instituţionale şi asigurarea integrităţii în exercitarea funcţiilor publice. Atribuţiile Agenţiei Naţionale de Integritate privesc inclusiv  competenţa  de a adopta decizii cu caracter OBLIGATORIU pe baza cărora să poată fi aplicate sancţiuni descurajatoare, fiind cuprinse în Planul de acţiune – Condiţionalitatea 2 din Hotărârea Guvernului nr. 1346/2007”.

mate andras levente

Mate prins cu soția pe statul de plată

Deputații clujeni Mate Andras și Steluța Cătăniciu, raportați de ANI ca incompatibili au fost găsiți definitiv vinovați de Înalta Curte de Casație și Justiție și condamnați.

În septembrie 2013, deputatul UDMR Mate Andras Levente a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care l-au acuzat de conflict de interese.

„Mate Andras Levente, în calitate de deputat în cadrul Parlamentului României, a formulat cererea de angajare a soţiei sale la Camera Deputaţilor şi apoi a avizat contractul de muncă pe perioadă determinată în baza căruia s-a realizat în mod direct un folos material pentru soţia sa în cuantum de 5.508 lei”, arăta Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Dosarul a fost deschis după ce, în septembrie 2011, Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Parchetul instanţei supreme să cerceteze un posibil conflict de interese în cazul deputatului Mate Andras Levente.

Judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus ca deputatului să îi fie suspendată pedeapsa pe un termen de încercare de doi ani şi şase luni, care se va socoti de la data rămânerii definitive a hotărârii. De asemenea, potrivit deciziei instanţei, lui Mate Andras Levente i-au fost interzise mai multe drepturi.

 

Cătăniciu găsită incompatibilă

În cazul deputatului Steluța Cătăniciu, magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție ( ÎCCJ ) au emis verdictul în cazul deputatului clujean Steluța Cătăniciu acuzat de incompatibilitate de Agenția Națională de Integritate ( ANI ). Potrivit soluției, recursul făcut de Cătăniciu la ÎCCJ a fost respins, astfel că deputatul a rămas cu ”ștampila” de incompatibilitate. Cătăniciu a declarat că ea nu se consideră vinovată de aceste acuzații și că nu va renunța la funcțiile politice pe care le deține. Mai mult, ea susține că în situația conflictului de interese administrativ, în care se află ea, sancțiunea pe care o poate primi este diminuarea cu 10% a indemnizației de deputat pe o perioadă de trei luni.

De asemenea, Cătăniciu a comentat și faptul că ea nu se consideră incompatibilă și că acuzațiile i se aduc într-un mod eronat.

Inspectorii agenției Naționale de Integritate spun că în timp ce era consilier local la primăria clujeană, Steluța Cătăniciu a apărat în instanță interesele unei societăți comerciale în timp ce, în aceeași perioadă, a votat o hotărâre de consiliu care viza societatea respectivă, fapt care a generat starea de incompatibilitate.

Anul trecut, Curtea Constituțională a admis o sesizare de neconstituționalitate și a decis că magistratul care verifică legalitatea netrimiterii în judecată este incompatibil să și judece cauza în fond sau apel. Potrivit plenului Curții Constituționale, judecătorul care dispune începerea judecății este incompatibil să exercite și funcția de judecată, în caz contrar încălcându-se articolul 21 alineatul 3 din Constituție referitor la dreptul la un proces echitabil și articolul 124 alineatul 2 din legea fundamentală, potrivit căruia justiția este unică, imparțială și egală pentru toți.

 

Ce legi a încălcat Cătăniciu

Conform inspectorilor ANI, au fost identificate elemente în sensul încălcării regimului juridic al conflictului de interese, deoarece, conform dispozițiilor art. 46 din Legea administrației publice locale nr. 215/2001, cu modificările şi completările ulterioare, „Nu pot lua parte la deliberarea şi la adoptarea hotărârilor consilierul local care, fie personal, fie prin soţ, soţie, afini sau rude până la gradul al patrulea inclusiv, are un interes personal în problema supusă dezbaterilor consiliului local”. Potrivit prevederilor art. 77 din Legea nr. 393/2004 privind Statutul aleșilor locali, consilierii locali nu pot lua parte la deliberarea şi adoptarea de hotărâri dacă au un interes personal în problema supusă dezbaterii, aceștia fiind obligaţi să anunţe, la începutul dezbaterilor, interesul personal pe care îl au în problema respectivă.

 

Magistrații spun că-i vinovată, Cătăniciu zice că justiția bate câmpii

Deputatul clujean Steluța Cătăniciu a pierdut definitiv procesul de incompatibilitate care s-a judecat la Înalta Curte de Casație și Justiție. Inspectorii agenției Naționale de Integritate spun că în timp ce era consilier local la primăria clujeană, Steluța Cătăniciu a apărat în instanță interesele unei societăți comerciale în timp ce, în aceeași perioadă, a votat o hotărâre de consiliu care viza societatea respectivă, fapt care a generat starea de incompatibilitate.

Sebastian Albescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.