Mafia lemnului, o rețea bine închegată și ascunsă în umbrele pădurilor din România, este un malaxor perfid prin care defrișările se desfășoară cu concursul și complicitatea tuturor autorităților. De la Garda Forestieră, care ar trebui să protejeze pădurile țării, până la procurori și chiar la Direcția Națională Anticorupție (DNA), fiecare nivel al sistemului pare să participe la acest mecanism corupt, în care pădurile se toacă fără milă, iar legile, atât de necesare pentru protejarea ecosistemului, sunt doar simple cuvinte pe hârtie.

Implicarea lui Ioan Ulici fostul şef DNA Maramureş

Ioan Ulici, mână-n mână cu procurorul Panţuru, face ping-pong cu dosare şi le clasează pe bandă rulantă. Cu concursul celor doi s-a furat masiv din pădurea Borşa, dosarul la care facem referire fiind plimbat între Parchetul de pe lângă Judecătoria Vişeu de Sus şi DNA doar cu scopul de  a fi clasat. Deşi la DNA era deja înregistrat un dosar penal în care figurau ca proprietari familie Rondolean şi Gălăţean exact pe aceeaşi pădure pe care firma Horber s-a declarat ca fiind proprietar. Dosarul a fost trimis de către procurorul Ulici Ioan de la DNA, procurorului Panţuru Valentin (în prezent procuror şef secţie urmărire penală la parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj) la parchet deoarece procurorul Ulici a motivat că prejudiciul nu este unul cert şi nu se ştie dacă depăşete un milion de euro, în condiţiile în care în raportul Insperctoratului Poliţie al judeţului Maramureş se estimeaza clar, negru pe alb, că între 700.000 și 900.000 mc de masă lemnoasă au fost exploatați ilegal, iar valoarea prejudiciului e de aproximativ 45 milioane de euro, deci de competenţa DNA.

 Singurul lucru cert este că procurorul Panţuru avea cunoştinţă că nu Horber este principalul proprietar. Acest fapt arată clar că e ceva necurat la mijloc şi ar fi trebui să îi dea de gândit procurului Panţuru.

Verificările efectuate de Direcția Silvică Maramureș și ITRSV Cluj în cazul Ocolului Silvic Borșa au scos la iveală o serie de nereguli grave în ceea ce privește gestionarea fondului forestier din U.P. VIII Țibău. Raportul întocmit de Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Maramureş detaliază modul în care drepturile de proprietate au fost reconstituite, dar și cum exploatarea ilegală a lemnului a avut loc pe o suprafață extinsă, punând în pericol atât ecosistemul, cât și bugetul statului.

 

Reconstituirea dreptului de proprietate

În anul 2000, cu ocazia reamenajării Ocolului Silvic Borșa, s-a constatat că U.P. VIII Țibău, care se întinde pe o suprafață de 6070,9 ha, include și terenuri în județul Suceava. Deși majoritatea pădurilor au fost private până la anul 1948, reformele agrare din anii ’20 și ’40 au redistribuit proprietatea în favoarea micilor proprietari și a unor mari proprietari, cum ar fi Rondolean Victor.

La data de 30 iunie 2009, structura proprietății fondului forestier din această unitate de producție arăta astfel: 2420 ha în proprietatea publică a statului, 1051 ha în proprietatea primăriilor, 77 ha în proprietatea unităților de cult, 2522 ha în proprietatea unor persoane fizice.

Abateri legale cu binecuvântarea lui Ulici şi Panţuru devoalate de Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Maramureş

Conform raportului Inspectoratului de Poliţie al judeţului Maramureş deși exista deja un contract de prestări servicii silvice în termen, fără acordul proprietarului, Ocolul Silvic Borșa a încheiat un alt contract cu S.C. HORBER SRL, nr. 1751/29.06.2007, pentru o suprafață de 108,5 ha, aferentă parcelelor 90A, 91A, 93A, 93B. Acest contract a fost încheiat în mod ilegal și a avut scopul de a crea cadrul necesar punerii în valoare, pentru a se putea emite către S.C. HORBER SRL autorizația de exploatare. În baza contractului menționat, pe suprafața de 108,5 ha, Ocolul Silvic Borșa a efectuat punerea în valoare și a întocmit 17 acte de punere în valoare pentru un volum total de 22.841 mc, care a fost exploatat de S.C. HORBER SRL. În multe cazuri, exploatarea s-a realizat fără autorizație și cu încălcarea regulilor silvice. Masa lemnoasă de pe suprafața de 108,5 ha, aferentă parcelelor 90A, 91A, 93A, 93B, a fost exploatată integral de către firma S.C. HORBER SRL, administrată de Lupu Horj, în mare parte prin fapte care constituie infracțiuni silvice. Ocolul Silvic Borșa nu a luat măsurile legale corespunzătoare; formal, a încheiat doar trei acte de contravenție silvică, întocmite pe numele unor muncitori din formația de exploatare. În mod legal, Ocolul Silvic Borșa ar fi trebuit să întocmească acte de infracțiune împotriva agentului economic. Cu ocazia lucrărilor de punere în valoare și de exploatare, nu a fost respectată legislația în vigoare, nici de către personalul silvic, nici de către agenții economici. Așa cum s-a prezentat și în raportul ITRSV Cluj, cu ocazia punerii în valoare, personalul silvic de la Ocolul Silvic Borșa a încălcat flagrant legislația privind recoltarea posibilității pădurilor, prevăzută de Art. 59 din Legea nr. 46/2008. Numai în grupul de parcele 87-95, pe o suprafață de 325,38 ha, în perioada 2007-2009, au fost întocmite 123 de acte de punere în valoare pentru un volum de 78.141 mc (225 mc/ha). Vegetația forestieră de pe suprafața de 325,38 ha a fost îndepărtată integral prin exploatare ilegală. Totodată nu au fost  asigurate condițiile regenerării suprafeței, întrucât există o mare cantitate de material lemnos nevalorificabil, dar și valorificabil de mici dimensiuni, resturi de exploatare și crăci, ceea ce împiedică efectuarea lucrărilor de împădurire.

Nereguli în contractele de prestări servicii silvice

Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Maramureş apreciază că mai multe contracte de prestări servicii silvice au fost încheiate mai mult formal. Nu s-au efectuat inspecții de fond pentru a se face predarea-primirea, astfel că acestea au fost incomplete și incorecte. Astfel, exploatarea a fost adesea realizată fără autorizație, iar în multe cazuri, reglementările silvice nu au fost respectate. Autoritățile nu au aplicat măsurile legale corespunzătoare, și nu au întocmit acte de infracțiune împotriva agenților economici implicați.

Mai grav, în zonele Izvorul Ursului și Jupania, peste 1500 ha de pădure au fost tăiate integral, fără măsuri de regenerare, iar tăierile ilegale au dus la daune majore ale ecosistemului. Se estimează că între 700.000 și 900.000 mc de masă lemnoasă au fost exploatați ilegal, cu o valoare de aproximativ 45 milioane de euro.

Cu toate acestea, ITRSV deşi descoperă tăierile ilegale nu verifică finalitatea celor sesizate şi nici nu ridică atestatul de exploatare forestieră a firmei SC Horber SRL. Mai mult, nici parchetul nu cere sistarea activităţii lui Lupu Horj şi nici nu verifică în sistemul SUMAL cât lemn s-a tăiat din pădurea Borşa.

Adio, dar rămân cu tine

Ioan Ulici a fost șeful DNA Maramureș încă de la înființare, din noiembrie 2011 și până în septembrie 2018. Aparent, perioada glorioasă s-a încheiat brusc când CSM i-a aprobat cererea de eliberare din funcție, mutându-l la Parchetul de pe lângă Tribunalul Maramureș. Numai că această cerere ar fi fost, de fapt, un ordin mascat venit de la șefa supremă a DNA de atunci, Laura Codruța Kovesi pentru că Ulici ar fi participat o petrecere organizată de PSD Maramureş,  numită „Cinstea Maramureșului” unde, culmea, a fost premiat de însuși liderul județean al PSD, Gabriel Valer Zetea.

Astfel, Ulici a fost nevoit să își reconfigureze traseul profesional, tot în structurile DNA, pentru ca punctele pentru pensie să meargă înainte. Acesta fost delegat la DNA Pitești pentru șase luni, până în februarie 2021. Când termenul a expirat, acesta s-a  inscris şi a promovat concursul pentru un post de execuție în structura centrală a DNA cu 91,38 de puncte.  A fost apoi  delegat  chiar la sursă, anume la DNA  București pentru 6 luni, termen care, ulterior, s-a prelungit pentru inca 6 luni pana in ianuarie 2022.

 Ioan Ulici, părtaş incontestabil la furutl din păduri, a fost purtat prin țară între DNA-uri, rămânân în structurile Direcţiei Naţionale pentru Corupţie, după ce  sindrofia PSD l-a costat scaunul de șef local.

Într-un articol viitor, vom devoala cum s-a împroprietărit Ulici cu un teren, dat de către fostul primar Liviu Lazarciuc, atât lui Ioan Ulici, cât si altor baroni ai Sighetului cum ar fi Herbil Ioan prin firma X BLAST SRL, și Vlasin Sebastian, prin firma ORIZONT SIGHETU MARMATIEI SRL, în scopul obţinerii unor sume de bani cu titlu de despăgubiri de Stat, deoarece pe acolo urma să se construiască podul peste Tisa, care face legătura cu Ucraina. Teren care e trecut şi în declaraţia de avere a lui Ulici. Vom dezvălui şi cum fostul primar a încheiat în fals 4 contracte de închiriere păşune, fără ca acestea să fie trecute prin Consiliul Local, fără să existe licitaţie pentru că la aceea vreme consiliul era dizolvat, în vederea obţinerii de fonduri europene. Fonduri care au fost obţinute în urma semnăturii primarului Lazarciuc în mod fraudulos şi cum Ulici, în mod deloc suprinzător, i-a clasat dosarul.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.