Magistrații din Cluj au dat două verdicte diametral opuse în această săptămâna în speța luptelor dintre firmele de pază ale Clujului. Dacă cei apropiați firmei de pază PP Protect, Ionuț Tripon și Rareș Marcu, au fost lăsați în libertate deși nu sunt la prima abatere, cei 12 agenți de la Scutul Negru au fost puși în libertate în urma provocărilor primilor doi. Deși mulți se așteptau ca Tripon și Marcu să fie arestați în lipsă mai ales că s-au ascuns de la urmărirea penală, judecătorul Octavian Chirilă a decis altfel. Colega acestuia, magistratul cu nume de Pop Puscas Teodora Loredana, este fiica patronului unei firme concurente a celor puși în libertate.

Interese Protejate
Primele semne ale independenței justiției din Cluj au fost date. Nu sunt încă suficiente. Dacă oamenii care bat alți oameni și o fac în recidivă sunt lăsați în libertate nu poate fi un semn bun pentru public. Mai ales când în clubul în care se petrece bătaia a fost chiar unul din capii Poliției. În schimb, magistratul Octavian Chirilă de la Judecătoria Cluj-Napoca a binevoit să îi lasă în libertate pe interlopii Tripon Ionuț și Marcu Rareș, inculpați. Pentru el nu a contat faptul că sunt recidiviști, că în centrul Clujului lumea se teme de ei și că nici măcar nu au fost la proces. Nici nu dorim să ne închipuim ce a putut conta pentru un asemenea magistrat. Putem doar să prezentăm  faptele: Octavian Chirilă este coleg în aceeași instanță cu Pop Pușcaș Teodora Loredana, fiica omului de afaceri Teodor Pop Pușcaș, fost general de Poliție, care și-ar dori monopolul în paza privată clujeană. Culmea este că un alt magistrat, Anca Moldovan, din cadrul aceleiași instanțe, a reușit să fie interesată cu adevărat de această speță, a studiat cazuistica, a urmărit înregistrările postate în exclusivitate pe gazetadecluj.ro și a reușit să dea un verdict surprinzător, dar totuși care multă lume îl aștepta: eliberarea celor 12 agenți de pază ai Scutului Negru din arest preventiv. Având în vedere că unii dintre acești agenți ar putea fi achitați, iar alții ar putea primi pedeapsă cu suspendare este doar unul dintre motivele pentru care acest lucru se impunea. Desigur, magistratul Beatrice Birău care a acordat prima dată mandatul de arest preventiv probabil nu a dorit să se uite la toate datele problemei. Probabil nu s-a lăsat influențată decât dintr-o singură direcție.

669 de file la dosar
„Nu s-a depus recurs. Băieții au fost eliberați vineri la amiaz. Nu îmi permit să am o părere legat de cum consideră dânșii să depună sau nu recurs. Din punctul meu de vedere este o soluție corectă dată ieri. Eu personal sunt mulțumită că nu s-a depus recurs. Depinde de gravitatea faptei și de pericolul pe care îl prezintă persoanele care sunt vizate. E posibil să fie suficiente zilele care au fost deja în arest preventiv. Nu pot să fac speculații în privința deciziei parchetului. Dânșii au dispus să nu se depună recurs. Cu siguranță mă gândesc la o pedeapsă cu suspendare, este posibil chiar achitarea. Să vedem cum evoluează dosarul pe faza de judecată. Noi ca avocați suntem obligați la aflarea adevărului. Ne așteptăm chiar și la achitări. Sincer viciile o să le sesizăm la momentul când o să avem timp și dispoziție. Erau 669 de file la ultima numărare a dosarului, dar cu siguranță au mai depus și alte foi. Sunt și foarte mulți inculpați și multe chestiuni sunt puse pentru fiecare în parte. Sunt și mulți martori audiați. Sunt scripte depuse, inclusiv noi am depus multe cereri. Sunt dosare mult mai stufoase de acest gen. Noi suntem datori să încercăm pentru toți 12 achitarea. Asta este o decizie pe care instanța poate să o ia după ce studiază toate probele. O să încercăm pentru toți cele mai bune soluții. Nu aș putea să fac estimări în privință deciziei instanței. Sunt cred patru persoane care sunt atestate deja că nu au făcut nimic când au ajuns acolo. Este posibil cu siguranță la CEDO, dar asta în funcție de o hotărâre a instanței în care se va ține cont de probatoriu inclusiv și cu siguranță se va face o plângere la CEDO. Atât instanța, cât și CEDO sunt opțiuni pe care le avem, dar soluțiile nu aș putea să le anticipez. Noi avem cel puțin pentru unele persoane pregătite o plângere la CEDO. Cu siguranță ne-am gândit și noi la martori, o să procedăm la reaudierea martorilor în instanță. Vor fi obligați toți martorii să răspundă intrebărilor pe care le adresează instanța și probabil că deja sunt audiați o parte din martori, dar vor mai fi audiați încă o dată dacă se va ajunge la acest stadiu. Pentru a se descoperi adevărul vom face totul”, a declarat în exclusivitate pentru Gazeta de Cluj Ioana Crina Ciocian, avocat.
Suntem curioși dacă procurorii vor merge pe firul PP Protect să vedem care a fost influența fostului general în speță sau domnul procuror Boțogan s-a retras în plină glorie înainte ca dosarul pe care l-a „fabricat” să se termine cu o posibilă achitare.

Ionela Filip

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.