Cinci persoane, despre care procurorii aveau suspiciuni că falsificau sau intermediau obţinerea unor documente de identitate şi permise de conducere, contra sumei de 1.100 de euro, au fost arestate pentru 30 de zile în primăvara anului trecut. Luna aceasta, Tribunalul Maramureş a încheiat dosarul şi i-a condamnat la închisoare cu suspendare.

 

Cele cinci persoane – Nelu Pop, Dănuţ Georgel Codrea, Gheorghe Sorin Dodin, Ştefan Cosmin Bârsan şi Dorina Pop – erau suspectate de constituire a unui grup infracţional organizat, fals în înscrisuri oficiale, uz de fals, trafic de influenţă, precum şi complicitate la fals în înscrisuri oficiale, uz de fals şi trafic de influenţă, cumpărare de influenţă, folosire în orice mod, direct sau indirect de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii

Dosarul însă, ajunge acum la Curtea de Apel Cluj, după ce Tribunalul Maramureş i-a condamnat la ani grei de închisoare.

 

Cu o mie de euro aveai identitate

Inculpaţii din dosar fabricau documente false de tipul permisului de conducere sau chiar cărţi de identitate pentru o sumă tipizată: 1.100 euro.

„Aceştia falsificau sau intermediau obţinerea unor documente de genul celor anterior menţionate contra cost. Cu titlu de exemplu, în schimbul intermedierii obţinerii unei cărţi de identitate sau a unui permis de conducere falsificat percepeau o sumă de circa 1.100 de euro”, arată Parchetul de pe lângă instanţa supremă.

Astfel, membrii grupării identificau persoane interesate să obţină documente falsificate şi preluau de la acestea a fotografiilor în format electronic, dar şi a unele date necesare contrafacerii documentelor (vârsta, zona de domiciliu ce se doreşte să se menţioneze în document).

Urma, mai apoi, falsificarea propriu-zisă a documentelor, operaţiune realizată de Ştefan Bârsan, la domiciliul acestuia, pe baza datelor şi a pozelor puse la dispoziţie de către intermediari, şi predarea lor ulterioară beneficiarilor prin intermediul aceloraşi persoane.

Procurorii mai spun că persoanele care predau buletinele falsificate îi asigurau pe clienţii lor că documentele contrafăcute sunt de o bună calitate, că acestea conţin date reale de stare civilă, respectiv CNP, domiciliu şi numele şi prenumele, „lăsându-le astfel impresia că au influenţă asupra unor funcţionari competenţi pentru a-i determina să îndeplinească acte contrare atribuţiilor de serviciu, respectiv de a le furniza aceste date reale de stare civilă şi materiale originale, necesare confecţionării acestor documente”.

 

Unul nu stătea degeaba

Fiecare dintre cei cinci membri ai grupării – Nelu Pop, Georgel Dănuţ Codre, Sorin Gheorghe Dodin , Cosmin Ştefan Bârsan şi Filofteia Dorina Pop avea rolul său bine stabilit. Unii identificau şi racolau poetenţialii clienţii, alţii se ocupau de procurarea de fotografii în sistem electronic ale celor care apelau la serviciile infractorilor, iar alţi falsificau acele cu ajutorul unor aparaturi sofisticate. Ca în orice afacere, controlul de calitate era asigurat de ultima verigă, cel care înmâna actul fals clientului. Procurorii au dispus instituirea unor sechestre asupra sumelor de bani ridicate la percheziţii şi au confiscat bunurilor pe care falsificatorii le-au folosit la activitatea infracţională.

 

Susţineau că sunt pe felie cu cei de la Evidenţa Populaţiei

Un martor din dosar a formulat un denunţ în care a arătat că dorea să îi obţină în mod legal prietenei sale, cetăţean ucrainean, o carte de identitate românească.

În acest sens, în luna octombrie 2014, denunţătorul a vorbit cu Nelu Pop despre acest subiect iar acesta s-a oferit să îl ajute printr-o cunoştinţă pentru obţinerea unei cărţi de identitate de la autorităţile române. În a doua jumătate a lunii s-a deplasat în municipiul Sighetu Marmaţiei unde s-a întâlnit cu Nelu.

Conform unei înţelegeri anterioare. La această întâlnire Nelu Pop a venit însoţit de o persoană care s-a recomandat cu numele de Dorina, şi despre care ar fi spus că ar fi din localitatea Berbeşti, judeţul Maramureş.

Desigur, în operaţiune a intervenit şi Dănuţ Codre, cel care s-a recomandat denunţătorului că ar fi persoana care îl va ajuta pe denunţător în obţinerea cărţii de identitate. Cu ocazia acestei discuţii inculpatul Codre  i-a spus acestuia că are o cunoştinţă „înăuntru,, la Serviciul Evidenţa Populaţiei din municipiul Baia Mare, comunicându-i totodată că din momentul în care este hotărât să îi dea pozele şi datele fetei, urmând ca această carte de identitate să fie făcută de pe o zi pe alta, iar costul obţinerii acestui document se ridică la 900 de euro.

Atât Nelu Pop, cât şi Codre  l-au asigurat pe denunţător că documentul de identitate pe care îl vor face este emis de către autorităţile române iar datele de identificare ale acestei cărţi de identitate vor fi introduse în bazele de date şi că vor apărea oriunde va fi folosit acest document (vamă, finanţe, etc.). …le-a solicitat o perioadă de gândire de aproximativ două săptămâni, timp în care Nelu l-a contactat telefonic dc două sau trei ori insistând să ii dea drumul la treabă pentru ca funcţionarul de la evidenţa populaţiei va pleca în concediu o lună de zile.

S-au întâlnit la o cafea, denunţătorul le-a dat infractorilor un avans de 400 de euro şi datele personale ale iubitei acestuia, iar când Pop şi Codre i-au dat buletinul fals, acesta a fost nemulţumit, deoarece nu semăna cu unul real.

La acel moment, denunţătorul le-a dat banii infractorilor şi când i-a cerut înapoi, Nelu Pop a început să îl ameninţe.

 

Investigatoarea sub acoperire le-a pus capac

După denunţul menţionat mai sus, autorităţile au hotărât să le fac flagrant inculpaţilor. Astfel că un investigator(o persoană de sex feminin) sub acoperire, i-a contactat, le-a dat un avans de 500 de euro şi le-a cerut să îi facă un buletin fals, urmând ca după, să mai achite alţi 600 de euro către aceştia.

Infractorii au muşcat momeala şi l-au chemat pe investigator în Sighetul Marmaţiei la un hotel.

„ Imediat după ce s-a despărţit de investigatorul sub acoperire …, P.N. îl contactează telefonic pe C.D.G., căruia îi comunică faptul că s-a despărţit de beneficiar şi că „am luat ce o trebuit să iau”, referindu-se la fotografii şi la suma solicitată cu titlu de avans, precum şi alte informaţii relevante pentru falsificarea cărţii de identitate. La finalul discuţiei, cei doi stabilesc o întâlnire în faţa primăriei din municipiul Sighetu Marmaţiei” se arată în dosar.

 

Fabrica de buletine era acasă la Bârsan

Când procurorii au efectuat percheziţiile domiciliare au descoperit că actele false se întocmeau acasă la Cosmin Ştefan Bârsan.

„La percheziţia domiciliară de la domiciliul inculpatului B.S. C.  au fost identificate şi ridicate mai multe imprimante/scanere performante, laminatoare, cerneluri speciale ce denotă preocuparea infracţională în materia falsului de documente, respectiv: imprimantă Laserjet Color Canon F153700, Canon Pixma MG 5350, o imprimantă color multifuncţională marca Xerox Work Center 6016, un laminator marca EXL 45 cu seria 27777, mai multe cerneluri speciale, hârtie foto, vopseluri pe bază de apă, tuşuri, tonere, role metalică şi de cauciuc pentru presare, folii de plastic pentru laminare, obiecte pentru tăiat, lampă UV, chinegrame şi CD-uri, o imprimantă Epson Stylus model 521D, o imprimantă multifuncţională Canon Pixma model MP 190, o imprimantă Epson Stylus model SX 435W, o imprimantă Epson Foto P50, un scaner marca Canonscav Wide 700F cu seria KDUB 06604”, se arată în dosar.

 

  • Pedepsele pentru cei cinci muncitori de ”fabrică”
  • Nelu Pop: În temeiul art. 15 din Legea nr. 187/2012 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, revocă suspendarea condiţionată a executării pedepsei de 1 an şi 6 luni închisoare aplicată prin sentinţa penală nr. 633/31.10.2013 a Tribunalului Maramureş, definitivă prin decizia penală nr. 401/29.04.2014 a Curţii de Apel Cluj, pedeapsă pe care o cumulează cu pedeapsa rezultantă de mai sus, inculpatul urmând să execute pedeapsa de 4 ani şi 6 luni închisoare şi pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor prevăzute de art. 66 al. 1 lit. a şi b Cod penal pe o durată de 2 ani
  • Sorin Gheorghe Dodin : În temeiul art. 38, art. 39 al. 1 lit. b, art. 45 Cod penal, aplică inculpatului pedeapsa cea mai grea de 2 ani închisoare, la care adaugă un spor de o treime din totalul celorlalte pedepse, respectiv 8 luni, rezultând pedeapsa de 2 ani şi 8 luni închisoare şi pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor prevăzute de art. 66 al. 1 lit. a şi b Cod penal pe o durată de 2 ani.
  • Georgel Dănuţ Codre: În temeiul art. 15 din Legea nr. 187/2012 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, revocă suspendarea condiţionată a executării pedepsei de 3 ani închisoare aplicată prin sentinţa penală nr. 248/24.04.2013 a Judecătoriei Sighetu Marmaţiei, definitivă prin decizia penală nr. 1234/30.09.2013 a Curţii de Apel Cluj, pedeapsă pe care o cumulează cu pedeapsa rezultantă de mai sus, inculpatul urmând să execute pedeapsa de 6 ani închisoare şi pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor prevăzute de art. 66 al. 1 lit. a şi b Cod penal pe o durată de 2 ani.
  • Cosmin Ştefan Bârsan: În temeiul art. 38, art. 39 al. 1 lit. b, art. 45 Cod penal, aplică inculpatului pedeapsa cea mai grea de 2 ani închisoare, la care adaugă un spor de o treime din totalul celorlalte pedepse, respectiv 1 an, rezultând pedeapsa de 3 ani închisoare şi pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor prevăzute de art. 66 al. 1 lit. a şi b Cod penal pe o durată de 2 ani.
  • Filofteia Dorina Pop: În temeiul art. 38, art. 39 al. 1 lit. b, art. 45 Cod penal, aplică inculpatei pedeapsa cea mai grea de 2 ani închisoare, la care adaugă un spor de o treime din totalul celorlalte pedepse, respectiv 6 luni, rezultând pedeapsa de 2 ani şi 6 luni închisoare şi pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor prevăzute de art. 66 al. 1 lit. a şi b Cod penal pe o durată de 2 ani.

Dosarul va ajunge pe mâna magistraţilor de la Curtea de Apel Cluj, unde se va decide dacă cei cinci rămân cu pedepsele date de Tribunalul Maramureş sau dacă ajung după gratii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.