În continuare veţi putea citi o serie de materiale publicate în Gazeta de Cluj în care prezentam ilegalităţile comise de actualul adjunct al şefului Departamentului Ordine şi Siguranţă Publică din cadrul IGPR.
Oltean a fost numit interimar în fruntea acestei instituţii de nimeni altul decât Toma Rus, şeful Direcţiei Generale de Combatere a Criminalităţii Organizate şi Antidrog.
Pe Toma Rus şi pe Horea Oltean îi leagă o veche prietenie, dar şi anumite probleme cu legea.
În timp ce Horea Oltean este anchetat de DNA într-un dosar ce vizează luare de mită, Toma Rus este cercetat într-un alt dosar pentru şantaj, dar şi pentru unele infracţiuni economice.
Horea Oltean a fost numit interimar în fruntea BCCO Cluj, tocmai ca urmare a eforturilor bunului său prieten, Toma Rus, şeful Direcţiei Generale de Combatere a Criminalităţii Organizate şi Antidrog. Numirea lui Oltean vine după ce fostul şef, comisarul Dragoş Gheorghiu, a acceptat să ocupe postul de ataşat pe probleme interne la Ambasada României din Cehia. Cu câteva luni înainte de a părăsi Clujul, Dragoş Gheorghiu şi-a acuzat propriii subalterni de insubordonare şi indisciplină. Gheorghiu, fostul comandant al structurii anticorupţie clujene, a renunţat la acest post pentru o poziţie de ofiţer de legătură în cadrul ambasadei României din Cehia. Motivul principal pentru care acesta a părăsit acest post este legat de faptul că în exercitarea profesiei au intervenit mai mulţi “factori disturbatori”, unul din aceşti “factori” fiind Toma Rus, fostul şef al structurii.
Toma Rus, maestrul păpuşar
După ce Toma Rus a fost pus la dispoziţia ministrului de Interne în decembrie 2006, postul lăsat vacant de acesta la BCCO Cluj-Napoca a fost scos la concurs. La respectivul examen s-a prezentat Dragoş Gheorghiu, fost ofiţer la structura paralelă din Braşov împreună cu mai mulţi ofiţeri din Cluj. Acesta a câştigat concursul pentru funcţia de şef al “crimei organizate” în faţa lui Horea Olteanu, actualul şef interimar al BCCO, personaj implicat în mai multe scandaluri cu iz penal, împotriva acestuia începând urmărirea penală într-un dosar de luare de mită. La finele mandatului, Gheorghiu a afirmat că nu a avut viaţă uşoară în cadrul brigăzii. Intrat în “gura lupului”, într-un mediu necunoscut lui, între nişte personaje care erau loiale doar unei singure persoane, Gheorghiu nu avea cum să-şi exercite atribuţiile în mod corespunzător.
Evident, lui Toma Rus nu i-a convenit că pe locul rămas vacant a “aterizat” Gheorghiu, o persoană a cărei avere personală se restrânge la un automobil pentru care încă plăteşte leasing. Un alt “motiv” pentru care angajaţii BCCO Cluj-Napoca nu au “pus osul” poate fi şi faptul că Horea Oltean, fostul adjunct al lui Gheorghiu şi apropiat de-al lui Toma Rus, a pierdut concursul pentru ocuparea postului de şef al Brigăzii în favoarea lui Gheorghiu. Conform unor informaţii, acesta ar fi făcut tot ce-i stă în putinţă pentru a-l face să plece de la conducerea instituţiei. În consecinţă, el ar fi sugerat angajaţilor brigăzii să nu se chinuie foarte mult în exercitarea funcţiei şi să creeze un climat de instabilitate care, la urmă, ar fi rezultat prin plecarea lui Gheorghiu de la BCCO Cluj-Napoca. Dragoş Gheorghiu a anunţat în mai multe materiale apărute în presa locală faptul că nu şi-a putut desfăşura activitatea în fruntea BCCO Cluj-Napoca din cauza interferenţelor mai multor “şefi” de la Bucureşti, care treceau peste directivele pe care acesta le dădea. Cel mai clar exemplu este faptul că acesta acorda calificative poliţiştilor aflaţi în subordinea lui, aceste note fiind, ulterior, schimbate la intervenţia mai multor poliţişti influenţi, printre care şi Toma Rus.
Un şef pentru linştea lui Toma Rus
Lucru cunoscut, Horea Oltean este omul de casă al lui Toma Rus şi unul dintre protejaţii lui de la BCCO Cluj. Drept urmare, numirea acestuia în fruntea acestei instituţii, odată cu “debarcarea” lui Dragoş Gheorghiu nu surprinde pe nimeni. Pe lângă relaţia de prietenie, pe cei doi îi leagă şi unele activităţi aflate la limita sau dincolo de lege. Atât împotriva lui Oltean, cât şi împotriva lui Toma Rus a început urmărirea penală pentru diverse infracţiuni. Astfel, Horea Oltean este cercetat alături de alţi doi angajaţi ai BCCO, subinspectorul Petru Filip şi agentul de poliţie Alin Pintican, într-un dosar ce vizează comercializarea unor produse furate. Ancheta a fost începută de către un procuror de la DIICOT Cluj, în mai 2005, după care a fost preluată de DNA Cluj în 2007.
O mână o spală pe alta
Robert Cicoş, cunoscut în lumea interlopă drept “Ceapă”, aflat în Italia, trimitea la comanda lui Nedelea produse de marcă (haine, parfumuri, bijuterii), care ajungeau "strategic" în custodia politiştilor – Oltean, Filip şi Pintican, care le vindeau mai departe. În primăvara anului 2005 dosarul politiştilor este înregistrat la DIICOT Cluj. Acuzaţia adusă acestora este că au primit bunuri de la Cristian Nedelea, care se bănuieşte că ar fi fost furate din Italia. În 2007, DNA Cluj preia dosarul "Nedelea-poliţiştii". În 5 noiembrie 2007 este chemat la audieri procurorul DIICOT Mircea Hrudei, un apropiat al lui Toma Rus, care, invocând probleme personale, nu se prezintă. În cele din urmă, la sfârşitul lunii noiembrie 2007 Mircea Hrudei se prezintă în faţa procurorilor DNA. Pus în faţa unor probe indubitabile şi a unor interceptări telefonice aflate la dosar, procurorul Hrudei a recunoscut că a intermediat si a cumpărat bunuri furate din Italia, dar a motivat că le-a plătit şi că nu le-a primit drept foloase necuvenite. În dosarul instrumentat de DNA Cluj se reţine că cei trei angajaţi ai BCCO Cluj – Horea Oltean, Petru Filip şi Alin Pintican – acuzaţi de luare de mită au fost protejaţi de către comisarul- şef Toma Rus, fost şef al BCCO Cluj, în prezent urmărit penal într-un alt dosar instrumentat de DNA pentru fapte de corupţie.
Dosarul Toma Rus
Tot în 2005, DIICOT Cluj începe să facă acte premergătoare începerii urmăririi penale într-un dosar ce-l viza pe comisarul- şef Toma Rus, la acea vreme şeful BCCO Cluj. Dosarul a fost preluat ulterior de DNA Cluj. Toma Rus era acuzat că “şi-a închiriat” prin presiuni un spaţiu aparţinând societăţii Piscicola. De altfel, directorul societăţii Piscicola SA a şi depus plângere penală împotriva lui Toma Rus, care l-a ameninţat că îl va aresta, dacă nu îi închiriază respectivul spaţiu. Chiria era una modică – 200 de euro/lună. Imediat după ce a intrat în posesia spaţiului, deşi legea îi înterzicea, Toma Rus a subînchiriat spaţiul Băncii Transilvania cu 2.000 de euro/lună. Potrivit probelor aflate la dosarul “Piscicola”, facturile pentru telefoanele mobile ale familiei lui Toma Rus, în valoare de 7.000 de euro, acoperind perioada 2003-2006, au fost plătite de către controversatul om de afaceri Bela Urasi, devenit sponsorul şi protectorul din umbră al comisarului. În schimb, Toma Rus i-a intermediat lui Bela Urasi amplasarea de radare fixe, fără licitaţie, atât în judeţul Cluj, cât şi în celelalte judeţe. Tot prin relaţiile sale de prietenie, Toma Rus a rezolvat un contract de sponsorizare pentru BCCO Cluj din partea oamenilor de afaceri Chimu Căpuşan şi Ovidiu Hulea. Potrivit actelor din dosarul lui Toma Rus, cei doi au donat 12.000 de euro la BCCO Cluj, dintre care 7.000 de euro au reprezentat sponsorizare pentru Kis Korci, apropiatul procuroarei Daciana Deriţei, iar 5.000 de euro pentru noul şef al BCCO Cluj Horea Oltean. Banii respectivi erau destinaţi plăţii facturilor telefoanelor mobile ale acestora. Atât sponsorizarea instituţiei publice, cât şi a persoanelor fizice, angajate în cadrul BCCO Cluj, contravine legii.
Sorin Mureşan, zis "Luduşu" (fiind originar din Luduş), se pare că ar derula afaceri ilegale cu lemn, trafic de persoane în Italia şi valorificarea de obiecte de lux furate din Italia (bijuterii, ceasuri scumpe, aparatură electronică, etc.). Legătura lui Mureşan, prin intermediul căruia se valorificau bunuri furate din Italia, este Chira Bogdan (devenit, Chira Balaci Bogdan, după căsătorie).
Mecanismul este următorul: se trimitea de către Cicoş Robert, zis "Ceapă", marfa furată din Italia. Aceasta era "recepţionată" în România de Nedelea Cristian, Ispas Tudor, Lung Marius, Tritean Alexandru. În martie 2006, acestora li se confiscă toată marfa şi suspecţii sunt chemaţi la Poliţie să declare filiera. Iese astfel la iveală legatura "grupului infracţional" cu trei lucrători ai BCCO Cluj: Filip Petru, Horea Oltean şi Alin Pintican.
Ştefan Trandafir