Zilele astea, Primăria Cluj Napoca, alături de primarul Emil boc au anunțat dorința de a se renunța la centralele de apartament, în detrimentul celor pe scări de bloc sau termoficare. Explicația lor asupra deciziei ar fi că centralele proprii poluează foarte mult, iar Cluj-Napoca vrea să ajungă să  fie la același nivel cu Uniunea Europeană în ceea ce privește poluarea. Liderii orașului speră ca municipiul Cluj-Napoca să fie neutră, în ceea ce constă amprenta noastră asupra mediului, până în anul 2050. 

Dar cât de ”verde” este această decizie, și cât de puțin poluează centralele de bloc și termoficarea în comparație cu centralele proprii. 

Luna martie este considerată luna reciclării și a ecologizării, iar ”Ziua Globală a Reciclării” se sărbătorește pe data de 18 martie. 

Vineri, 12 martie, politicienii și persoanele juridice au ales să nu mai folosească mașina personală pentru a se deplasa de la locuință la locul de muncă. 

Mulți au ales transportul în comun, iar alții, de exemplu Emil Boc, a ales să meargă pe jos. 

Tot atunci, primarul Cluj-Napoca a anunțat o inițiativă prin care speră că va convinge mai mulți clujeni să folosească transportul în comun. Boc vrea ca vinerea să devină ziua ”verde” și le oferă locuitorilor orașului transport gratuit cu autobuzele transportului public. 

Obiectul primarului prin această inițiativă este de a face clujenii să renunțe, cel puțin vinerea, la mașina personală pentru a se deplasa la locul de muncă sau oriunde au aceștia nevoie. 

Însă Vinerea ”Verde” nu este singura idee de aceeași culoare care i-a venit lui Emil Boc. 

Acesta a anunțat că dorește să interzică centralele de apartament în blocurile noi. 

Primarul nu mai vrea centrale pe apartament 

Centralele de apartament nu vor mai fi permise în blocurile noi din Cluj-Napoca, pe motiv că acestea poluează foarte mult și este mai ”prietenos cu natura”. Dar nu doar blocurile noi sunt vizate, primarul speră că va putea convinge și oamenii care dețin apartamente în blocurile mai vechi, unde deja există centrală termică proprie, să se recupleze la termoficare sau să instaleze centrală pe scară/bloc.  

Deși autoritățile doresc ca lumea să renunțe la sistemul de încălzire propriu, aceștia nu au un plan despre cum vor putea reconecta oamenii la termoficare, luând în calcul faptul că multe țevi au fost tăiate în momentul în care lumea a ales centrala pe apartament. 

Momentan se vor focusa pe  blocurile noi, unde implementarea încălzirii publice este mai ușor de realizat, și ulterior vor veni cu soluții pentru oamenii care doresc recuplarea la termoficare. 

”Ideea a pormit de la faptul că la nivelul municipiului Cluj-Napoca, și nu numai, sunt destul de multe centrale termice care poluează, ori noi ne-am propus ca până în anul 2050, la fel cum și-a propus și Europa, să fim neutri din punct de vedere al emisiilor de carbon. Astfel că trebuie să facem pași clari. 

Domnul primar se referea să punem o condiție la blocurile noi, care urmează să fie construite. Evident că cele care sunt deja construite rămân așa. Treaba noastră este ca prin strategia de termoficare să îi facem pe oameni să renunțe benevol la centrale și să treacă la sistemul de termoficare sau să își pună centrală de scară sau de bloc, care să folosească resurse regenerabile.

Acum, legislația, nu prevede posibilitatea de a demonta și de a scoate centrala din apartament și de a trece la altă sursă”, a explicat Dan Tarcea, viceprimarul Clujului. 

Se dorește recuplarea blocurilor vechi, dar nu se știe cum 

”Cei care locuiesc în blocuri vechi se pot debransa și își pot instala centrale. Evident că există unele condiții destul de drastice. Chiar dacă ai o centrala cu tiraj forțat, legislația îți impune să duci coșul de fum de la parter până pe bloc ca să nu poluezi. 

Calculele făcute de noi arată că este mai rentabil să folosești sistemul de termoficare”, a mai spus Dan Tarcea, la ViaTV.

”Azi sunt variante de a monta contoare și să plătești exact cât consumi. Aceste elemente nu mai sunt niște pietre de moară”, a explicat Tarcea.

Acesta a precizat că nu mai sunt pierderi mari pe rețeaua de Termoficare. ”Noi nu am mai avut avarii majore. Pe când la o centrală de apartament, dacă se strică costă 2000 de euro, plus că trebuie găsit meseriaș. Este mult mai ieftin și mai comod să fii la sistemul public de încălzire sau la o centrală de bloc”, a mai spus Tarcea. 

Viceprimarul a admis că vor fi mari probleme în momentul în care se vor recupla oamenii la sistemul de termoficare, pentru că vechile conducte au fost tăiate din apartament. ”Noi vrem să începem numai cu blocurile noi și apoi natural să găsim soluții, dacă oamenii vor veni spre sistemul de termoficare”, a încheiat Dan Tarcea. 

Am discutat să nu mai fie aprobate centralele termice pe apartament și încercăm să facem o Hotărâre în Consiliul Local. Până când vom avea toate actele gata, noi vom impune la toate construcțiile de blocuri realizate acum să facă centrale de bloc. Vrem astfel să fim mai prietenoși cu mediul. Toate susținerile europene vin pentru acest tip de energie verde, nepoluantă”

Deși Boc susține că propunerile lui sunt variante ”verzi și nepoluante”, iar Dan Tarcea spune că nu mai sunt așa multe pierderi la termoficare; un expert în domeniu a dezmințit declarațiilelor. 

Acesta susține că centralele pe scară sau termoficare nu sunt o variantă mai ”verde” dacă se folosește  gaz metan pentru încălzire. 

”Nu poți spune că  folosești energie verde dacă folosești gaz metan, extras din pământ. Termoficarea tot gaz metan folosește, la fel și centralele pe bloc. 

Centralele de bloc respective și termoficarea sigur vor merge pe gaz metan.Unde este energia verde în cazul ăsta? ”

Expertul informează că există variante mai ecologice ale centralelor proprii. 

”Toate centralele noi care se întroduc de vreo 2-3 ani încoace, adică cele în condensație, poluează foarte puțin.

 Le putem compara cu mașinile, sunt un fel de euro 6. Sunt super prietenoase cu mediul și merg exact cât e necesar. 

De exemplu, în alte țări din Europa precum Germania, condensul de la centralele în condensare nu curge în canalizare sau pe stradă, ci se captează în niște recipienți și se colectează de către firme speciale care, ulterior, le neutralizează.”

”Există un motiv bine întemeiat pentru care s-a renunțat la centralele de scara sau la termoficare. 

Existau pierderi, existau contorizari. 

Tu la tine acasă ai mai multă grijă, pornești centrala când ai nevoie și o închizi când vrei tu. Îți monitorizezi strictul necesar. 

Oricum, prin termoficare pierzi căldură în țevile care trec pe sub pământ. Acelea trebuie să se încălzească înainte de a ajunge la tine acasă. Oricât de izolate sunt țevile care trec pe sub pământ și care transportă căldura în locuințe, tot există pierderi. La calcule nu au sum să concureze cu centrala propie. ” 

Această inițiativă  a edilului Emil Boc urmează să fie discutată de Consiliul Local și implementată ca Hotărâre de Consiliu. 

Ce energii cu adevărat  ”verzi” există

Energia verde este denumirea populară în ceea ce privește sursele de energie nepoluantă și regenerabilă. 

Această energie eco vine din resurse precum lumina soarelui, vânt, maree, valuri și ploaie. 

Un exemplu de energie verde este energia fotovoltaica si eoliana, fiind o soluție pentru înlocuirea energiei tradiționale.

Energia solară este o variantă din ce în ce mai intalnita în ziua de astăzi. 

Putem economisi resursele convenționale prin folosirea acestui tip de energie, resurse precum petrol, gaze naturale, cărbuni. 

2 COMENTARII

  1. :)) asta e dator cuiva de la termoficare si vrea sa ii imbogateasca pe spatele nostru? Lumea s-a decuplat datorita preturilor nesimtite si a infrastructirii de cacat si a platilor abuzive privind „pierderile”. Daca ar formula o solutie prin care vine primaria si ofera gratuit asociatilor centrala de bloc si instalarea acesteia, atunci poate este o sansa sa renuntam la investitiile care au costat un jeb de euroi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.