Folosirea apei in tratamentul diverselor afectiuni dateaza din vremuri stravechi. Chinezii si mai tarziu grecii si romanii au pus bazele indicatiilor si aplicatiilor benefice ale exercitiilor in apa, pentru ca de la inceputul secolului al XVIII-lea sa se dezvolte tot mai mult hidrokinetoterapia ca metoda de tratament nespecifica in cadrul programelor de recuperare medicala.

Pe langa hidrokinetoterapie, recuperarea medicala utilizeaza inotul terapeutic ca mijloc profilactic, compensator, recreativ, in scopul ameliorarii conditiei fizice si psihice, inotul constituind o forma terapeutica agreabila ce asigura intretinerea functionala pe termen lung.

Spre deosebire de alte forme de activitate fizica ( aerobic, alergare), inotul nu solicita articulatiile ; din contra, are unele avantaje- mentine/ creste mobilitatea articulara si tonusul muscular, imbunatateste coordonarea miscarilor, scade efortul muscular necesar executarii miscarilor – ca urmare in timpul refacerii/ recuperararii se pot efectua exercitii mai complexe cu amplitudine mai mare si se accelereaza redobandirea functionalitatii prin tonifiere musculara si corectarea posturii scheletice.

In acelasi timp inotul reprezinta un bun antrenament cardiovascular si respirator- in timpul inotului creste necesarul de oxigen si ca urmare munca inimii, iar prin imersia corpului in apa creste presiunea asupra cutiei toracice si implicit intensitatea si eficienta miscarilor respiratorii. In ansamblu se produce o crestere a rezistentei la efort printr-o mai buna coordonare intre respiratie si efortul fizic.

In acest context, inotul terapeutic are indicatii largi in profilaxia primara si recuperarea unor afectiuni ale aparatului locomotor, cardiovascular, respirator. Exista o serie de studii care au demonstrat ca practicarea regulata a inotului accelereaza vindecarea astmului- scazand frecventa si severitatea crizelor, a tulburarilor de statica vertebrala ( scolioze, lordoze, cifoze), a herniei de disc, a durerilor articulare si musculare, dar si a autismului, depresiei sau anxietatii. Ceea ce trebuie sa retinem este faptul ca vorbim de o terapie de durata si pentru obtinerea rezultatelor este importanta consecventa.

Un lucru deloc de neglijat este rolul benefic al inotului asupra psihicului uman ( procese neuro-psihice din sfera afectivitatii) ; oamenii de stiinta americani au dovedit ca 70% din cei care practica inotul au experimentat o imbunatatire a vietii afective , mai ales in ceea ce priveste intensitatea trairii emotiilor pozitive, si usurinta cu care depasesc emotiile negative.

Cand inotul este aplicat in scop terapeutic, trebuie sa se aleaga stilul potrivit patologiei vizate, asociindu-se si alte proceduri de fiziokinetoterapie – kineto/ electro/magnetoterapie- in urma consultului medicului de recuperare. Pentru mentinerea tonusului muscular, a mobilitatii articulare si a antrenamentului la efort- profilaxia primara- sunt suficiente 2- 3 sedinte pe saptamana cu o durata de maxim o ora.

Asadar , va asteptam la Bazinul de Inot , situat in Turda, str. Stadionului f.n. …..langa Stadion , pentru a imbina utilul cu placutul , in timpul perioadei de relaxare , sa aducem un plus de sanatate . Bazinul de Inot , este destinat tuturor categoriilor de clienti , indiferent de varsta ,fara a ne limita la organizarea cursurilor de inot (pentru copii si adulti) , acesta nefiind utilizat numai in scop didactic .

Pentru informatii suplimentare privind tarifele , programul de functionare, etc, va rugam vizitati pagina noastra de facebook sau la numarul de telefon 0364.100.102

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.