strada George Barițiu/ arhivă personală

Clujul suferă de o veșnică problemă, aparent: graffiti-urile apărute peste noapte. Deși la începutul anului Primăria Cluj-Napoca achiziționase o instalație mobilă de curățat graffiti și își exprimase intenția de a ține sub control desenele și inscripțiile de acest tip, lucrurile nu par a fi chiar atât de simple. 

În urma solicitărilor repetate din partea jurnaliștilor, Primăria Cluj-Napoca a trimis ziarului Gazeta de Cluj o listă de locații unde, potrivit reprezentanților instituției, au fost executate lucrări de curățare a graffiti-ului cu ajutorul utilajului de curățat cu presiune înaltă, respectiv de dezlipire de afișe publicitare și dezlipire și curățare panouri publicitare.

Noua instalație achiziționată la începutul lui 2020 de către Primăria Cluj-Napoca este 100% ecologică și funcționează în sistem dual apă/abur sub presiune (sistem SteamPLUS brevetat). A fost testată pentru prima dată pe 8 ianuarie 2020, fiind folosită pentru curățarea unui zid de inscripții tip graffiti, pe strada Potaissa din centrul orașului, potrivit autorităților. Gazeta de Cluj a arătat, însă, într-o ediție anterioară, cum strada Potaissa din centrul orașului este, la momentul actual, plină de acest tip de inscripții.

La începutul anului 2020, primarul Emil Boc afirma că pe 70 de clădiri publice apar inscripții ilegale de graffiti, dar sublinia că sunt cam tot atâtea clădiri private în aceeași situație.

Care sunt străzile curățate de Primărie 

Potrivit reprezentanților Primăriei Cluj-Napoca, un număr de 16 locații au fost curățate de graffiti și afișe publicitare. Locațiile concrete sunt: strada Eroilor, strada Moților, Virgil Fulicea, George Barițiu, Piața Lucian Blaga, Piața Muzeului, strada Arany Janos, Regele Ferdinand nr. 37, strada Sextil Pușcariu nr. 1, colț cu strada Vasile Goldiș. De asemenea, amintim și Sala Polivalentă BT Arena, Parcul Central, Centrul de Cultură Casino, Cinema Mărăști, Fabrica de Bere, Podul Calvaria (ambele părți) și Hotelul Victoria. 

Parte dintre aceste locații au fost, într-adevăr, curățate, însă altele par neatinse. Pe strada George Barițiu, Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației din cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca pare a fi și ea în atenția amatorilor de graffiti. 

Prima clădire de pe strada Arany Jonas este plină și ea de graffiti. 

strada Arany Jonas/ arhivă personală

Nu toate străzile Clujului par să fie în atenția Primăriei

Reprezentanții Primăriei Cluj-Napoca au transmis că autoritățile responsabile au demarat acțiuni în ceea ce privește curățarea Bulevardului Eroilor de inscripțiile de graffiti. Într-adevăr, Bulevardul Eroilor nu prezintă mâzgâlituri ale iubitorilor de “artă”, însă autoritățile par să arate o neglijență și indiferență totală față de alte aspecte. 

Clădirea aflată în capătul Bulevardului Eroilor, la intersecția cu strada Hermann Oberth

Pe scurt, în cazul unei clădiri din capătul Bulevardului Eroilor, autoritățile au luat în vedere eventuala curățare a inscripțiilor DOAR de pe peretele aferent Bulevardului. Peretele clădirii aferent străzii cu care Bulevardul Eroilor se intersectează – este vorba de strada Hermann Oberth – a fost complet ignorat de autorități. De la prima clădire până la ultima, strada Hermann Oberth e plină de mâzgâlituri, desene și inscripții de graffiti, după cum se vede și în pozele de mai jos. 

Deși reprezentanții Primăriei susțin că inclusiv strada Virgil Fulicea a fost curățată de inscripții, lucrurile nu par să fie chiar așa. Și clădirile de pe strada în cauză par să fie vizate de amatorii de graffiti. 

Vis-a-vis de strada Fulicea vorbim despre aceeași situație. De altfel, și strada Petroșani, alăturată străzii Virgil Fulicea, este la rândul ei plină de inscripții de graffiti.

Printre instituțiile publice care prezintă astfel de desene se numără și Liceul Teoretic Gheorghe Șincai de pe strada Avram Iancu. Inspectoratul Teritorial de Muncă de pe strada Brătianu este, de asemenea, plin de mâzgâlituri și desene tip graffiti. Academia de Muzică Gheorghe Dima prezintă și ea texte scrise cu graffiti. 

Instalația ce curăță graffiti, marcaje, indicatoare de circulație, urme de gumă de mestecat, pete de ulei de pe borduri și de pe trotuare a fost achiziționată “pentru a-i descuraja pe cei care utilizează tehnica de graffiti în spații neautorizate”, potrivit primarului municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc. 

Valoarea acesteia a fost de 244.800 lei fără TVA și a fost furnizată de către SC ALLEMANIA EUROTECH SRL Cluj-Napoca. Este singurul aparat de acest gen pe care primăria l-a achiziționat pentru că este costisitor. Aparatul funcționează exclusiv cu apă pe care o poate încălzi până la 130 de grade și are o capacitate de 300 de litri. Firma oferă garanție gratuit și asigură piese de schimb pe o perioadă de minimum 10 ani.

Reamintim că aparatul modern, probabil unic în România, poate fi folosit și de proprietarii privați care vor să își curețe clădirile.

4 COMENTARII

  1. Ce ar fi ca LABAGII de la asazisa politie locala sa-i prinda pe oligofrenii care scriu pe pereti? In Franta, graffitiul pe monumente se considera terorism urban si este pedepsit ca atare. Iar in Cluj multe din cladirile „pictate” sunt cladiri monument istoric. Dar SUGACII de la politia locala au treaba cu masinile parcate fara tiket de parcare si cu caratul de plase de la covrigariile la care li s-au expirat orarele de functionare. Bineinteles altele decat cele ale pocaitilor

  2. daca vandalii nu fac inchisoare cu executare, macar 6 luni, nu se vor potoli. Degeaba curata primaria sau proprietarul privat cladirea, daca la nici 3 zile, vandalul ataca din nou. Trebuie prinsi si aspru pedepsiti.

  3. Poate ar trebui intrebatzi ce rost au camerele de supraveghere amplasate ici colo ,jafurile rămân cu autori necunoscutzi,hotziile asemenea mâzgăliturile nu au autori dar noi ne dăm mereu preocupatzi de problemele urbei ,de dat din papagal este ușor cu făcutul este mai greu și la lăudășenie nu ii intrece nimeni pe edilii noștri votatzi la greu

  4. Macar daca ar fi graffiti facut calumea. Dar astea nu se califica la nivelul de graffiti,astea sunt niste prostii,facute cel mai probabil de niste pustani frustrati si prost educati. Oricine vede ca astea nu sunt facute de ceva miscare „underground” care doreste sa transmita un mesaj sau ceva.
    Puneti niste camere in zonele unde se mazgalesc peretii mai des, si cum se pune careva,ii puscati o amenda imensa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.