Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Sălaj i-a făcut judecătorului clujean Gabriel Năsui o plângere la Inspecţia Judiciară din cadrul CSM. De asemenea, în paralel, Inspecţia judiciară s-a autosesizat în privinţa lui Năsui după ce în presă au apărut o serie de informaţii privitoare la modul în care magistratul Năsui se ocupă de procesele cunoscuţilor. În urma judecării unui proces, unul dintre prietenii lui Năsui s-a “căpătuit” cu circa 700.000 de euro.

La jumătatea acestei luni magistraţii din cadrul Inspecţiei judiciare vor discuta cazul magistratului Gabriel Năsui, din cadrul curţii de Apel Cluj. Conform unui document remis de inspecţie către redacţia Gazeta de Cluj, “Inspecţia Judiciară a fost sesizată de către Direcţia Generală a finanţelor Publice a Judeţului Sălaj. De asemenea, Inspecţia Judiciară s-a sesizat din oficiu ca urmare a unor articole apărute în mass media în perioada 27/28.08.2012. Împotriva domnului judecător Gabriel Adrian Năsui, din cadrul Curţii de apel Cluj, s-a dispus exercitarea acţiunii disciplinare sub aspectul săvârşirii abaterilor disciplinare prevăzute de: art.99, lit a din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor”. De asemenea, conform instituţiei, judecătorul clujean va mai fi audiat şi pentru nerespectarea mai multor prevederi din cadrul Legii magistraţilor. Astfel, Năsui va fi cercetat pentru încălcarea prevederilor legale referitoare la incompatibilităţi şi interdicţii privind judecătorii şi procurorii, nerespectarea normelor de procedură, cu rea credinţă sau în gravă neglijenţă, dacă fapta nu constituie infracţiune, nerespectarea dispoziţiilor privind distribuirea aleatorie a cauzelor, nerespectarea îndatoririi de a se abţine atunci când judecătorul sau procurorul ştie că există una din cauzele prevăzute de lege pentru abţinerea sa.

“Repetiţii” la cazul lui Năsui

Însă, până în momentul de faţă acest caz a mai fost discutat de câteva ori în cadrul Inspecţiei Judiciare. Pe 20 august 2012, Inspecţia Judiciară a CSM a publicat o informare privind ultima sesizare la adresa judecătorului clujean Gabriel Năsui. “Ca urmare a publicării în mass-media a unor informaţii şi imagini referitoare la existenţa unei presupuse legături de prietenie între domnul  judecător Gabriel Năsui de la Curtea de Apel Cluj şi un om de afaceri care este implicat în unele dosare judecate de magistrat, Inspecţia Judiciară s-a sesizat din oficiu, demarând verificări cu privire la aspectele de conduită semnalate. Verificările sunt efectuate în temeiul art. 45 şi următoarele din Legea  317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, modificată prin Legea nr. 24/2012, publicată în Monitorul Oficial nr. 51/23. 01. 2012”, arată comunicat CSM.

Mai multe cotidiane centrale si locale au publicat fotografii cu judecătorul Gabriel Năsui şi omul de afaceri Cristian Baboş într-un hotel de cinci stele din Saint Moritz. Presa a scris că vacanţa în renumita staţiune din Elveţia ar fi avut loc în ianuarie 2009, iar peste o lună şi jumătate, pe 2 martie, judecătorul Gabriel Năsui a dat o sentinţă în baza căreia Cristian Baboş urma să primească peste 746.000 de euro într-un litigiu comercial. Magistratul clujean a negat că l-ar cunoaşte pe Baboş şi că ar fi fost cu el în Elveţia

Aceasta nu este prima abatere a judecătorului clujean. El a judecat un proces în care era parte societatea comercială SC Bogdi la care soţia lui, Bogdana, are acţiuni împreună cu familia ei, Adriana (mama), Dragoş (fratele) şi Petru Tomoioagă (tatăl). Socrul judecătorului clujean este un politician şi om de afaceri din Baia Mare. Este implicat în afaceri cu lemn şi a candidat la postul de primar al municipiului Baia Mare din partea Partidului Verde.

Cum inamovibil se transformă în imobiliar

În 2010, judecătorul Năsui a cumpărat o casă pe strada Venus, iar pentru că locuinţa nu-i satisfăcea nevoile, a decis să o renoveze şi să o extindă. Acontul dat constructorului a fost de 15.000 de lei, iar la finalizarea lucrării, magistratul trebuia să îi plătească 25.000 de euro. Năsui spune că lucrările trebuiau să înceapă la sfârşitul lui martie 2011, dar pentru că s-a întârziat începerea lucrărilor, judecătorul clujean a cerut rezilierea contractului şi un apartament deținut de constructor.

Norocos în imobiliare, ghinionist în altele

După ce a judecat procesele în care apare prietenul lui, pentru Năsui a urmat o perioadă de “boom” imobiliar. În 2007, judecătorul era posesorul unui apartament cumpărat, apoi în 2009 şi-a mai cumpărat un apartament, în 2010 o casă iar în 2011 a avut bani pentru a renova şi extinde casa. El spune că cumpărarea casei a fost posibilă prin “forţe proprii” şi cu ajutorul unui împrumut (de 85.000 de euro) la bancă, care de altfel şi apare în declaraţia de avere.

 

 

Răzvan Robu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.