În cursul zilei de ieri, magistrații de la Curtea de Apel Cluj au menținut sentința dată de Tribunalul în procesul dintre comuna clujeană Petreștii de Jos și firma SISTEM INFORMATIC INTEGRAT E-ADMINISTRAŢIE SRL.

Reprezentanții firmei au ”descins” în mai multe comune din Cluj și le-au spus angajaților primării că sunt reprezentanți ai unei autorități a statului, le-au fluturat oamenilor pe sub nas diverse legitimații cu insigne care aveau însemne asemănătoare cu cele oficiale, și că trebuie să semneze un contract pentru a intra ”în legalitate”. Majoritatea primarilor au semnat contractele respective care mascau o serie de achiziții ”involuntare” făcute de comune.

Însă, majoritatea primarilor au făcut plângeri penale și civile împotriva reprezentanților acestor firme. În cazul comunei Petreștii de Jos, valoarea contractului încheiat cu SC SISTEM INFORMATIC INTEGRAT E-ADMINISTRAŢIE SRL a fost de peste 25.000 lei. Spre finele anului trecut, Tribunalul Cluj a dispus rezilierea contractului și returnarea sumei de bani către primărie, iar ieri Curtea de Apel Cluj a menținut ca definitivă această sentință.

”Admite cererea de chemare în judecată formulată de către reclamanta COMUNA PETREȘTII DE JOS, în contradictoriu cu pârâta SISTEM INFORMATIC INTEGRAT E-ADMINISTRAȚIE S.R.L.. Constată nulitatea Acordului pentru implementarea sistemului informatic unitar de recuperare a creanţelor bugetare somaţie.ro încheiat între părţi la data de 14.07.2014. Dispune obligarea pârâtei la restituirea sumei de 25.750.82 lei, reprezentând sume de bani achitate de către reclamantă pârâtei, în temeiul actului atacat, precum şi plata dobânzii legale aferente acestei sume, de la data de 10.10.2016 şi până la restituirea efectivă a acesteia. Obligă pârâta la plata către reclamantă a sumei de 2000 lei, cheltuieli de judecată, reprezentând onorariu avocaţial (în valoare de 3.000 lei)”, arată soluția pe scurt a instanței.

Primarul comunei Petreștii de Jost spune că, în paralel, a făcut și o plângere la DIICOT Cluj.

Parv Ioan primar Petrestii de Jos

”După ce s-a pronunțat instanța, am vorbit aseară cu avocatul ca să facem demersurile necesare pentru recuperarea sumei de bani. Odată cu chemarea în judecată în civil, le-am făcut și plângere penală la DIICOT și am fost chemați de procurori ca să le explicăm cum s-a întâmplat! Au venit peste noi, ne-au fluturat niste legitimații în față că sunt de la ANAF și ne-au pus să încheiem contractul! De unde era să știu eu că legitimațiile sunt false!”, a declarat pentru Gazeta de Cluj primarul din comuna Petreștii de Jos, Ioan Pârv.

Acționarul majoritar al firmei SISTEM INFORMATIC INTEGRAT E ADMINISTRATIE SRL este offshore-ul dominican REMDA TEICHEL LTD, care are și funcția de administrator.
CATRINOIU CATALIN PETRISOR este acționar minoritar în această societate. El a declarat că nu se consideră vinovat de nimic, evitând să dea vreun răspuns concret vizavi de întrebările reporterului Gazeta de Cluj. ”Eu n-am pierdut niciun proces. Firma da, aia-i altceva! Dar de unde știu că stau de vorbă cu cine spuneți că sunteți?! Poate vreți să-mi faceți vreun dosar de presă, să mă mânjiți și mă aștept să îmi cereți și bani!”, a declarat Catrinoiu Cătălin Petrișor.

Chiar dacă societatea SISTEM INFORMATIC INTEGRAT E ADMINISTRATIE SRL este înregistrată în Târgu-Jiu, Catrinoiu este soțul unei angajate de la Organismul Intermediar POS Mediu Cluj-Napoca – Regiunea 6 Nord-Vest care ocupă funcția de consilier în această instituție.

Potrivit procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj, „şeful“ grupului infracţional era Cătălin Petrişor Catrinoiu. Lucian Boian, şi el implicat în dosar, îi coordona pe agenţii Daniela Bersu, Cătălin Adrian Ionescu şi Ion Matei Glăvan. Primarii semnau contracte cu două firme, Programul pentru Sporirea Capacităţii Administrative SRL şi Centrul pentru Activitatea Avertizorilor de Integritate SRL, primarii fiind convinşi că cele două societăţi au legătură cu instituţii de stat. Catrinoiu finanţa activitatea celorlalţi inculpaţi, iar Lucian Boian avea rolul de coordonator al grupului. Ceilalţi trei, Besu, Ionescu şi Glăvan, se ocupau de semnarea contractelor după ce erau instruiţi unde să meargă şi cum să facă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.