Societatea MRC Culici 2016 este noul „unicorn” care se hrănește cu banul public clujean. Firma deținută de afaceristul sătmărean Radu Costel Melnic a încercat să scoată de la Consiliul Județean Cluj suma de 725.608 de lei printr-o șmecherie. După ce instituția publică i-a pus în brațe contractul de lucrări de întreținere și refacere a podețelor și  șanțurilor aferente drumurilor din județ, firma a profitat de posibilitatea ajustării prețurilor contractelor de achiziţie publică.

Deși legea prevede că pot fi ajustate numai prețurile pentru materialele de construcții, MRC Culici 2016 a încercat să ajusteze valoarea integrală a situațiilor de lucrări. Manevra a fost mirosită atât de Consiliul Județean Cluj, care a refuzat să facă plățile, cât și de magistrații clujeni, care au respins solicitarea societății de a obliga instituția publică la plata sumelor invocate. 

În toamna acestui an, societatea MRC Culici 2016 SRL, patronată de afaceristul sătmărean Radu Costel Melnic, a dat în judecată Consiliul Județean Cluj, solicitând magistraților de la Tribunalul Cluj să dispună obligarea instituției  la plata sumei de 725.608 lei, reprezentând contravaloarea a două facturi neachitate în urma unor actualizări de prețuri. 

Oportunismul, ingredientul secret pentru umflarea conturilor

Neînțelegerile au luat naștere, după ce, la data de 20 august 2020,  societatea a încheiat cu Consiliul Județean Cluj două contracte aferente loturilor 1 și 4 câștigate de MRC Culici 2016 SRL în cadrul licitației ce avea ca obiect asigurarea funcţionalităţii scurgerii apelor prin lucrări de întreținere pentru refacerea / realizarea de podeţe la drumuri laterale, şanturi pereate sau accese la gospodării / proprietăţi pe drumurile județene din județul Cluj.  Valoare contractelor a fost de 2.713.579 de lei pentru lotul 1 și 2.529.692 de lei pentru lotul 4, iar la data de 1 septembrie prețul contractului a fost majorat la 2.899.692 de lei. 

În ambele contracte era stipulat faptul că „plata lucrărilor se va face în lei, eşalonat, pe baza documentelor justificative în raport cu situaţiile de lucrări prezentate”, iar „preţul contractului este ferm pe perioada derulării contractului de execuţie”.

Ținând cont că piața construcțiilor din România a fost afectată de o creștere accelerată a prețurilor materialelor de construcții, în luna septembrie a anului 2021, a fost adoptată OG nr. 15/2021 privind reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare pentru ajustarea prețurilor contractelor de achiziţie publică, prin care a fost reglementată posibilitatea ajustării prețului contractelor de achiziție publică de lucrări, prin actualizarea prețurilor aferente materialelor, aplicând un coeficient de ajustare.

Ulterior, au fost încheiate acte adiționale pentru fiecare contract, prin care s-a dispus ajustarea prețurilor, în conformitate cu OG nr. 15/2021, fiind prevăzut faptul că „ajustarea se realizează la fiecare solicitare de plată, pe întreaga perioadă de derularea contractului, exclusiv pentru restul rămas de executat la data de 03.09.2021, până la finalizarea și recepționarea lucrărilor”. Cu toate că ordonanța permite doar ajustarea cheltuielilor aferente materialelor, societatea s-a gândit că ar fi o mișcare inteligentă dacă ar încerca să ajusteze valoarea integrală a situațiilor de lucrări. Astfel, MRC Culici 2016 SRL a trimis calculele pentru ajustarea prețurilor, însă Consiliul Județean Cluj și-a dat seama că suma solicitată vizează valoare integrală a situației de lucrări. 

Cum a încercat „noul unicorn” să scoată peste 700.000 de lei de la CJ Cluj

Pentru că nu a reușit să scoată banii de la instituția publică, firma a decis să-și încerce norocul și în instanță, formulând o cerere de chemare în judecată împotriva Consiliului județean Cluj. Cu atât mai mult că situația financiară a acesteia nu este una prea îmbucurătoare, fiind în pragul insolvenței, după ce a acumulat datorii de sute de mii de lei, iar cei peste 700.000 de lei ar fi putut fi mâna de ajutor de care o așteaptă societatea.  

Societatea MRC Culici 2016 a arătat în fața instanței că la data la care a comunicat primele situații de plata aferente ajustărilor, în martie 2022, s-a solicitat „în mod nejustificat refacerea acestora, invocând dezacordul cu privire la modalitatea de calcul prezentată în anexele depuse, deși această modalitate deriva din lege și a fost consfințită de părți prin încheierea actelor adiționale”. 

De asemenea, firma a susținut că Consiliul Județean Cluj a apreciat că ajustarea a fost realizată pe valoare integrală a situațiilor de lucrări și nu numai pe materiale, în mod nejustificat și că atitudinea instituției publice încalcă grav obligația de a executa contractul cu bună credință. 

Magistrații de la Tribunalul Cluj au desființat pe rând argumentele invocate de societatea patronată de Radu Melnic și au respins cererea de chemare în judecată ca neîntemeiată. Hotărârea nu este definitivă și poate fi atacată cu apel.

„Respinge cererea de chemare în judecată formulată de reclamanta reclamanta M. C. 2016 SRL în contradictoriu cu pârâtul UAT JUDEȚUL CLUJ-CONSILIUL JUDEȚEAN CLUJ, ca fiind neîntemeiată. Cu drept de apel, în termen de 10 zile de la comunicare. Apelul se va depune la Tribunalul Cluj. Soluţia a fost pusă la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei, astăzi, 29.11.2023.”, arată soluția pe scurt a instanței. 

Societatea lui Melnic a înflorit ca un ghiocel din zăpadă

Radu Costel Melnic a fost inspector ITL în cadrul Primăriei Negrești-Oaș în anul 2014. Potrivit declarației de avere, acesta nu avea niciun bun mobil sau imobil, niciun ban în conturi și încasa din cadrul instituției publice  un venit anual în valoare de 11.163 de lei, adică aproximativ 930 de lei pe lună. Cu toate că nu avea bunuri sau venituri generose, Melnic a devenit milionar în anul 2016, la scurt timp după ce și-a înființat firma MRC Culici 2016 SRL. Potrivit datelor financiare, societatea a înregistrat în primul an de existență o cifră de afaceri în valoare de 4.318.145 de lei, un profit de 1.108.898 de lei și datorii în cuantum de 1.379.192 de lei, având un număr mediu de 17 angajați. În următorul an a reușit să-și dubleze cifra de afaceri, iar în anul 2022 a ajuns la o cifră de afaceri de  26.059.955 de lei, un profit net de 173.571 de lei și datorii în cuantum de 12.277.061 de lei, cu un număr mediu de 66 de angajați. 

Firma pare a fi abonată la contractele cu bani publici. MRC Culici 2016 SRL a încheiat, numai anul acesta, contracte de ordinul milioanelor de lei cu Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) pentru închirierea unor utilaje pentru Secția Producție a DRDP Cluj. Societatea a încheiat un contract pentru servicii de închiriere și cu Regia Autonomă a Domeniului Public Cluj-Napoca în valoare de 1.300.000 de lei pentru închirierea a două  autobetoniere și a unei pompe staționare de beton. De asemenea, firma patronată de afaceristul sătmărean a prins o felie consistentă din licitația organizată de Unitatea Militară 02032 Cluj-Napoca pentru lucrări de reparații generale și renovare, semnând un contract  în valoare de 789.290 de lei. Cel mai baban contract a fost semnat chiar în luna ianuarie a acestui an când Primăria Rașca a pus la bătaie 25.020.192 de lei pentru realizarea unor lucrări și asistență tehnică din partea proiectantului, la obiectivul de investiție ,,Modernizare străzi in comuna Racsa, județul Satu Mare”.

1 COMENTARIU

  1. Cînd nu faci parte din fagmilia #emilboc#traianbasescu#elenaudrea#dorincocos#adrieanvideanu#alintise# așa se întâmplă, mă și mir cum a câștigat licitația?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.