AVAS a elaborat împreună cu Ministerul Educaţiei un proiect prin care cercetarea din România va lua sfârşit. Institutele de cercetare vor fi privatizate prin licitaţie, iar cumpărătorii nu vor fi obligaţi să păstreze obiectul de activitate. Acestea vor deveni extrem de atractive pentru piaţa imobiliară pentru spaţiile de care dispun şi pentru că sunt amplasate în zone foarte solicitate.

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului intenţionează să modifice cadrul legislativ pentru privatizarea societăţilor din domeniul cercetării-dezvoltării prin promovarea unui act normativ. „Motivele principale pentru care AVAS a solicitat promovarea acestui act normativ derivă din utilizarea (conform legislaţiei actuale în domeniu) a criteriilor de precalificare, a grilei de punctaj şi a obligaţiilor pe care cumpărătorul şi le asumă prin contractul de vânzare – cumpărare de acţiuni, pentru care depune garanţie şi este monitorizat o perioadă de aproximativ cinci ani. Toate acestea reprezintă, din punct de vedere comunitar, condiţionări cu consecinţe directe în formularea preţului de ofertă de către potenţialul cumpărător, întrucât îngustează sfera de participare a potenţialilor ofertanţi şi sfera de decizie asupra afacerilor viitoare ale cumpărătorului”, se arată într-un comunicat de presă. AVAS a început în luna septembrie procesul de privatizare a 29 de institute de cercetare aflate în portofoliul său. Institutele de cercetare vor fi privatizate prin licitaţie cu strigare, iar cumpărătorii nu vor mai fi obligaţi să păstreze obiectul de activitate şi numărul de salariaţi. Acest proiect, elaborat de către AVAS împreună cu Ministerul Educaţiei şi Cercetării, va stopa cercetarea românească. Urmarea va fi activarea rechinilor imobiliari care vor cumpăra institutele doar pentru clădirile şi terenurile pe care le deţin. Majoritatea au fost construite ori în centrele marilor oraşe, ori în paradisuri verzi, aşa că, din 1989, s-a urmărit continuu falimentarea şi apoi cumpărarea lor pe nimic.  

Răspunsul lui Atanasiu se lasă aşteptat

Vasile Puşcaş, deputat PSD, a trimis la 1 septembrie o interpelare către Teodor Atanasiu, preşedintele Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului, prin care solicită informaţii legate de modul în care vor fi gestinaţi din punct de vedere economic relansarea acestor obiective şi în ce măsură au fost consultaţi cercetătorii. Contactat de către Gazeta de Cluj, Vasile Puşcaş ne-a declarat că deşi a trecut mai bine de o lună de când a fost adresată întrebarea, nici până acum nu a primit un răspuns şi că nu doreşte să comenteze acest lucru. Menţionăm că în Cluj Napoca există 33 de institute de cercetare.

“«Făcătură» a AVAS-ului”

Radu Minea, liderul sindicatului din instituţiile de cercetare-proiectare, a declarat presei: „Eu cred că este o făcătură a AVAS-ului pentru că, din 2004, de când la presiunile noastre a fost publicată în Monitorul Oficial Hotărârea de Guvern nr. 2193, care stabileste condiţiile în care se poate face privatizarea institutelor de cercetare-proiectare, ei tot încearcă să o elimine. Până la această decizie, AVAS a mai încercat să ne determine să acceptăm eliminarea acestui act normativ, însă atât noi, sindicatul din cercetare, cât si patronatele si administraţia institutelor de cercetare nu am fost de acord cu abrogarea normativului”.

Andreea Mitrică

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.