Modificările la Codul de Procedură Penală, care permit ca  interceptările realizate de serviciile secrete să fie utilizate ca probe în procesele penale, au trecut cu 168 de voturi pentru, 75 contra, 20 abțineri. Proiectul a fost votat, miercuri, în Plenul Camerei Deputaților fără dezbateri pe articole.

Comisia juridică a Camerei Deputaților a adoptat, marți, cu voturile coaliției PSD-PNL-UDMR, proiectele de modificare a Codului penal și a Codului de procedură penală, în forma transmisă de Guvern Parlamentului, prin care se permitea ca interceptările să fie folosite în dosare de corupție și fără niciun prag pentru infracțiunea de abuz în serviciu.

Acest vot a venit la doar câteva zeci de minute după ce aceiași deputați ai coaliției eliminaseră corupția dintre infracțiunile pentru care sunt permise interceptările. 

Amendamentul PSD, PNL, UDMR modifică articolul 139 aliniatul 1, lit. care reglementează regimul înregistrărilor folosite ca probă. Mai exact, Coaliția enumeră infracțiunile în care înregistrările pot fi folosite ca mijloace de probă.

  • Art 139. Înregistrările rezultate din activitățile specifice culegerii de informații care presupun restrângerea exercițiului unor drepturi sau al unor libertăți fundamentale ale omului pot fi folosite ca mijloace de probă în procesul penal atunci când sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiţii:
  • Amendamentul integral modificat la Art 139, alin a: „dacă din cuprinsul acestora rezultă date sau informații privitoare la pregătirea ori săvârșirea unei infracțiuni contra securității naționale prevăzută de Codul penal sau de legi speciale a unei infracțiuni de trafic de droguri, a unei infracțiuni la regimul privind substanțelor dopante, de efectuare de operațiuni ilegale cu precursori sau cu alte produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, în infracțiuni privind nerespectarea regimului armelor, muniților, materialelor nucleare și materialelor explozive și a precursorilor de explozivi restricționați, de trafic și exploatarea persoanelor vulnerabile, acte de terorism, de spălare a banilor, de falsificare de monede, timbre sau de alte valori, de falsificare de instrumente de plată electronică, a unei infracțiuni care se săvârșește prin sisteme informatice sau mijloace de comunicare electronică, contra patrimoniului, de șantaj, de viol, de lipsire de libertate în mod ilegal sau în cazul oricărei infracțiuni contra persoanei prevăzută de Codul penal sau alte infracțiuni prin care s-a pus în pericol ori, după caz, a fost afectată sănătatea, integritatea corporală sau viața unei persoane.

Citește și: Super Marcel, condamnat la o amendă penală după ce a distrus o mașină pentru că-l durea măseaua

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.