Consiliul Superior al Magistraturii lucrează la un ghid care îi învață pe magistrați cum să comunice pe rețelele de socializare. Acest ghid le interzice judecătorilor și procurorilor să publice informații în sprijinul unui partid politic sau să se pozeze alături de politicieni. De asemenea, le interzice să dea like la pagini sau postări ale unor campanii sau grupuri activiste sau să posteze fotografii care prezintă nuditate, ori să lege prietenii virtuale cu martori sau avocați ai părților dintr-un dosar.

Forma incipientă a acestui ghid, finanțat din fonduri europene, are 27 de pagini și 72 de recomandări și a fost trimis instanțelor și parchetelor din România pentru a fi consultat de către magistrați.

CSM își motivează demersul spunând că ”judecătorii și procurorii trebuie să conștientizeze că, deși social media are marele beneficiu de a conecta oamenii într-un mod fără precedent, această tehnologie prezintă noi modalități de a vulnerabiliza profesia de magistrat. Din acest motiv, un îndrumar care își propune să ghideze comportamentul magistraților în spațiul social-media trebuie actualizat continuu”.

Magistrații nu au voie să-ți critice colegii și să promoveze idei politice

Printre aceste prevederi, magistraților le este interzis să comenteze despre dosarele în curs sau să-și critice colegii sau alte instituții judiciare.

”Judecătorii și procurorii nu trebuie, în contextul folosirii rețelelor sociale, să interfereze cu o cauza în curs. Judecătorilor și procurorilor le este interzisă imixtiunea în activitatea altor judecători sau procurori sau instituții judiciare, precum și exprimarea de opinii pe social-media cu privire la probitatea profesională și morala a colegilor lor”, se arată în ghid.

De asemenea, magistraților li se interzice publicarea li diseminarea de informații în sprijinul unui partid politic sau al unui candidat la alegeri sau afișarea de fotografii pe o rețea socială, care ar putea crea o legătură directă și clară a unui judecător sau procuror cu un partid politic. Totodată, ”sunt interzise orice inițiativă sau promovare directă sau indirectă a unor strategii, idei, măsuri ale unor partide politice”.

Nuditatea este interzisă!

O altă recomandare din acest ghid le interzice judecătorilor și procurorilor ”să susțină, promoveze sau sa dea like la pagini sau postări ale unor campanii sau grupuri activiste, dacă asocierea cu acestea submină prestigiul magistraților și al sistemului judiciar”.

”Fotografiile și înregistrările video care prezintă nuditate, precum și episoade din viața personală cu un grad de intimitate care subminează demnitatea funcției judiciare sunt interzise”, este o altă recomandare.

De asemenea, ”judecătorii și procurorii nu pot utiliza rețelele de socializare sau mass-media pentru a oferi consiliere juridică”, iar ”injuriile, amenințările, șantajul, atacurile la persoană și reacțiile emoționale puternice de demonizare a unor acțiuni sunt interzise”.

Ghidul le mai interzice magistraților să militeze în spațiul online pentru diferite cauze, fie ele și umanitare, într-un mod în care poate submina prestigiul funcției și imparțialitatea lor.

Magistrații și prietenii virtuali

Îndrumarul CSM le spune magistraților și cu cine să se împrietenească pe Facebook: 
”Judecătorilor și procurorilor le este interzisă acceptarea în lista de prieteni a unor martori, avocați ai părților sau alte persoane ce sunt parte într-un dosar. Cazurile în care prietenia din spațiul social-media reflectă o relație de prietenie în viața reală se rezolvă potrivit normelor procedurale privind situațiile de incompatibilitate”.

O altă interdicție  arată că: ”Judecătorii și procurorii trebuie să-și informeze membrii familiei și prietenii apropiați care au conturi pe social media despre obligațiile etice și profesionale ale magistratului”.

”Se recomandă ca judecătorii și procurorii să nu se împrietenească pe rețelele sociale cu oricine, doar din dorința de a avea mai mulți prieteni”, stabilește un alt articol din îndrumător. O altă recomandare pentru magistrați este ”să nu folosească în mod excesiv social-media, cu postări zilnice multiple și cu o prezență online cvasi-permanentă”.

Magistraților le este interzis să facă reclamă ascunsă la anumite produse: ”Se recomandă ca judecătorii și procurorii să evite postarea de fotografii sau text care prezintă produse și servicii, chiar dacă au fost folosite în scop personal”.

Totodată, CSM-ul spune că le recomandă judecătorilor și procurorilor ”să nu facă publice pe social-media informații care să creeze aparența că scopul urmărit al postării este acela de a manifesta opulența”.

Magistratul ca prieten pe social media: Judecătorii și procurorii pot accepta jurnaliști în lista de prieteni.

”Judecătorii și procurorii pot accepta avocați în lista de prieteni. Faptul de a fi prieten pe o rețea de socializare cu avocatul care se înfățișează ulterior în fața judecătorului sau procurorului sau cu o persoană care ulterior va dobândi calitatea de parte într-un dosar nu este în sine o împrejurare care să pună la îndoială imparțialitatea cu care judecătorul sau procurorul va soluționa sau va cerceta acea cauză.

Judecătorii și procurorii pot accepta jurnaliști în lista de prieteni. Faptul de a fi prieten pe o rețea de socializare cu un jurnalist, nu este în sine o împrejurare care să poată să fie interpretată ca fiind una prin care se exprimă vreo apartenență a judecătorului sau procurorului la politica sau punctele de vedere ale unui ziar, post tv, site de informații, trust de presă, etc.

Faptul de a fi prieten pe o rețea de socializare cu un politician nu este în sine o împrejurare care să poată să fie interpretată ca fiind prin care se exprimă apartenența sau simpatia politică a judecătorului sau procurorului. Cu toate acestea, judecătorul și procurorul trebuie să manifeste prudență în relaționarea în spațiul social-media cu persoane din mediul politic”, se mai arată în ghid.

Ghidul de comunicare al magistraților, „adresat unor novici, să nu spun idioți”

Judecătoarea Adina Daria Lupea de la Curtea de Apel Cluj a comentat Ghidul de comunicare al magistraților în social-media, afirmând că este ”adresat unor novici, să nu spun idioți”.


„Vreau să vă spun că s-a lansat în dezbatere publică ghidul de comunicare al magistraților în rețelele de social-media. Da, dacă nu va gândeați, avem nevoie de un ghid și despre asta. Am lecturat proiectul în diagonală. E sublim.

Cu tot respectul, e ca și cum ar fi adresat unor novici, să nu spun idioți. Că nu avem voie să ne pozăm cu politicieni, ci maxim să facem o poză de grup dacă vrem să o postăm. De parcă idealul vieții mele ar fi fost un selfie cu un politician.

Să nu primim în lista de prieteni, prieteni de dragul prieteniei și să fim atenți la conturi false. De parcă visul vieții mele ar fi să ating 5000 de prieteni pe Facebook.

Că nu avem voie la poze în furou. Asta poate trebuia pentru niște domnițe procuror care postează pe Facebook poze demne de playboy, în furou. În lenjerie. În poziții languroase.

Că nu trebuie să ne dăm cu părerea pe cauze în curs. Și asta poate fi grav, unii ne explică apoi hotărâri definitive ca achitarea nu înseamnă nevinovăție. Unii poate trebuie să știe asta. Ca să nu mai fabuleze.

Mai sunt câteva reguli monumentale, cum ar fi că avem voie la friends să avem avocați, dar să nu interacționăm cu ei. De procurori nimic, probabil ei pot mai multe.

Mi-a plăcut una în mod deosebit. Să nu ne afișăm cu activiști. Asta poate la unii doare.

Și mai este una de m-a dat pe spate. Să evităm orice expunere care denotă opulență. Deci bye bye poze din Maldive, de mai ajung. Opulența încă nu a fost definită, deci voi evita orice poză în jacuzzi”, spune judecătorul Adina Daria Lupea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.