Emil Aluas, candidat al Uniunii Ardelenilor si Banatenilor la Primaria Cluj-Napoca, ne-a vorbit despre planurile pentru candidatura de anul viitor, despre programul sau pentru institutia clujeana, precum si despre proiectul mai mare al reorganizarii teritorial-administrative, pe care il sustine si il considera de o importanta capitala pentru soarta Ardealului.

Reporter: Cum merg pregatirile pentru candidatura la Primaria Cluj-Napoca?

Emil Aluas: La Primaria Cluj-Napoca voi candida ca si independent, nu ne asteptam ca Uniunea Ardelenilor si Banatenilor sa fie inregistrata ca partid politic pana atunci. Noi suntem dispusi sa facem alianta cu orice partid, cu exceptia celor cu ideologii naziste sau comuniste, cu care nu avem nimic in comun. Speram sa facem o coalitie cu cele trei partide maghiare: UDMR, PPMT si PCM, cu care sa candidam pentru Primaria Cluj-Napoca. Este un aspect important pentru alegerea noului primar. Nici un roman nu voteaza un candidat maghiar, dar ungurii voteaza disciplinat, si daca ei sustin un candidat roman la Primarie, acesta are sanse reale sa castige. Speram ca lumea s-a saturat de partidele vechi, multi mi-au spus ca in ultimii ani „nici un politician nu a fost interesat de Cluj, Ardeal, sau de Romania”.

Rep.: Care este programul dumneavoastra pentru Primarie?

E.A.: Programul meu pentru Primaria Cluj-Napoca cuprinde trei elemente. In primul rand, trebuie neaparat ca orasul Cluj-Napoca sa castige concursul pentru Capitala Culturala Europeana. Ne batem cu orase mari, ca Timisoara si Iasiul, dar inca mai putem castiga. Si cred ca nu este nimeni mai calificat decat mine sa atinga acest obiectiv. Am cunostinte la Uniunea Europeana si al UNESCO. Chiar daca nu avem avantajele Timisoarei, care este un oras extraordinar de multicultural – aici sunt si sarbi, croati, albanezi – noi avem alte atuuri. Avem industria de IT, avem artisti iesiti din comun.
Frumusetea arhitecturala a Clujului este din multe puncte de vedere de neegalat. Un turist american m-a intrebat odata unde este prima biserica unitariana din lume. Este vorba de o biserica din centrul Clujului. Deci, avem foarte multe lucruri cu care putem impresiona opinia publica. Eu cred ca avem sanse foarte mari de castig. Spre deosebire de Timisoara si Iasi, avem trei institutii muzicale bune, o extraordinara prezenta a teatrelor pentru copii, avem aceasta combinatie central-europeana dintre ortodocsi, unitarieni, calvini, si romano-catolici, foarte importanta pentru civilizatia crestina a Europei. Exista aici o universitate fondata in 1851 – Universitatea Babes-Bolyai – , manastirea franciscana construita in secolele XI-XII, cea mai veche din Cluj, si asa mai departe. Daca ne apucam, putem face o lista lunga, de cateva pagini.
Am vazut noul stadion, arata bine arhitectural, dar cred ca este prea inghesuit acolo, cum se construieste si Sala Polivalenta. Am aflat recent ca, in ciuda faptului ca a fost construit acest stadion, nu avem dreptul sa gazduim finale ale campionatelor europene pentru ca nu avem suficiente locuri. S-au cheltuit foarte multi bani si nu avem accesibilitate spre inaltime, sa ajungem la nivel de Budapesta, Bratislava sau Viena. Noi acolo ar trebui sa tintim.
In ceea ce priveste proiectele mele pentru Primarie, prefer sa nu mai fac dezvaluiri, pentru ca mi se fura ideile. Dupa ce am vorbit despre tramvai, in mai putin de trei luni s-au apucat de proiect. In ceea ce-i priveste pe adversarii mei, ii cunosc pe toti de peste 30 de ani, in afara de cel de acum, care nu stiu de unde vine si cine este. Pot sa va spun ca sunt cu totii lipsiti de substanta. Tinerii mi-au spus ca acestia nici nu ar mai trebui sa apara in presa, pentru ca ei erau si inainte de 89, si tot ei sunt si acum.

Rep.: Vorbeati despre infiintarea unor consulate straine la Cluj-Napoca.

E.A.: Al doilea punct al programului meu isi propune deschiderea Clujului spre lume, spre Europa. In patru ani eu pot sa deschid 10 consulate la Cluj. Am fost la Bruxelles si m-am interesat si nu este neaparat nevoie de interventia Ministerului Afacerilor Externe. Nimic din ceea ce se intampla la Cluj nu va fi relatat in presa straina daca nu exista acest gen de legaturi diplomatice. Numai asa putem atrage investitii din state ca Suedia, Danemarca, Bavaria sau Austria. Investitorii care vin incoace vor dori sa stie ca au pe cineva din propria tara aici. Acestea ne vor apropia mai mult de cultura, civilizatia si valorile europene.
Nu in ultimul rand, cred ca trebuie sa obtinem autonomia Transilvaniei si Banatului. Pot sa va dau un exemplu, dar ca si acesta sunt sute sau chiar mii de cazuri. Pentru a intra 5 minute in audienta la Dragos Damian, seful de la Terapia, societate clujeana pe care o cunosc toti locuitorii, trebuie sa ma adresez unei persoane din Bucuresti. Astfel de cazuri nu sunt singulare si mi se par aberante. Exista o lege semnata in 2007 de Calin Popescu-Tariceanu, care prevede ca fiecare business cu activitate in Romania trebuie sa aiba birou la Bucuresti. In plus, aceste firme, cum este Terapia si cum era Nokia, platesc la nivel local numai contributiile pentru salariati. Restul taxelor, care tin de exporturi sau alte impozite, le platesc direct la Bucuresti. Mi se pare ca trai intr-o anomalie si nimeni nu vrea sa se schimbe. Mircia Giurgiu mi-a spus, in legatura cu legea semnata in 2007 de Tariceanu, ca se lucreaza la un proiect de lege pentru a o elimina.
Mie, ca ardelean, mi se pare umilitor sa aflu ca exista o lege potrivit careia trebuie sa depindem de Bucuresti. De aceea Uniunea Ardelenilor si Banatenilor va fi alaturi de Traian Basescu pentru reorganizarea teritoriala. Autonomia nu va avea nici un efect negativ asupra populatiei si statutului Romaniei in Europa si in lume, ci dimpotriva. Autonomia teritoriala a Ardealului  si Banatului nu este o schimbare in existenta romanilor, ci in primul rand in mentalitatea lor. E mult mai simplu sa critici Bucurestiul decat sa te autoguvernezi.

Rep.: Cum se pot infiinta acestea?

E.A.: Cand am fost la Bruxelles, am vorbit cu unii din cei 5-6 europarlamentari pe care ii cunosc, nici unul dintre ei roman. Unul dintre acestia, care este europarlamentar de 15 ani, mi-a spus ca nu cunoaste nici un coleg de-al sau roman, justificand acest lucru prin faptul ca fata de romani a existat „un fel de refuz mai vechi, dat fiind trecutul lor comunist”. Intrebat, in schimb, daca cunoaste maghiari sau polonezi sau cehi, acesta a povestit ca se stiu foarte bine si chiar isi beau cafeaua impreuna. Astfel ca problema vine de la europarlamentarii nostri, care nu stiu unde sunt si pentru ce ii mai platim. Am luat legatura cu europarlamentari din tari de dimensiunea Romaniei: Danemarca, Austria, Luxemburg, regiunea bavareza a Germaniei, si toti au parut interesati sa-si infiinteze un sediu consular la Cluj-Napoca. Noi le putem oferi locatie gratis, si este absolut posibil ca aceste tari sa-si faca aici consulate, care ar constitui o garantie pentru orice business de acolo care vrea sa vina in Ardeal. Nici un om de afaceri nu este dispus sa piarda timpul cu drumuri la Bucuresti, toti cer ca timpul de transport intre ei si autoritati sa fie cat de scurt. Uniunea Ardelenilor si Banatenilor sprijina impartirea administrativ-teritoriala a Romaniei pentru ca trebuie sa ne dezobisnuim sa mergem „la imparatie” la Bucuresti. Chiar si cand pornim televizorul, tot ce vedem este produs in capitala. E ridicol ce se intampla acum, trebuie sa avem dreptul la autoadministrare economica si administrativa.

Rep.: Cum a evoluat Uniunea Ardelenilor si Banatenilor?

E.A.: Uniunea Ardelenilor si Banatenilor are membri in Zalau, Bistrita, Oradea, Satu-Mare, Targu-Mures si Arad. Asteptam sa stabilim legaturi in intreg Ardealul, pentru extinderea miscarii noastre. Tuturor le este simpatica ideea, insa o vor oferita pe tava, le este teama de schimbare. Exista un interes mare in programul nostru politic. Dupa aparitia unui  material despre Uniunea Ardelenilor si Banatenilor in Romania Libera, cotidianul a primit peste 1.500 de observatii pozitive. Lumea doreste o schimbare. Mi mi-e frica sa nu fie cei din generatia tanara indiferenti. Tinerii trebuie sa ceara schimbare, sa fie forta pentru schimbare.
Uniunea Ardelenilor si Banatenilor a avut o intalnire cu tinerii membri si simpatizanti, din categoria de varsta 26-40 de ani, si am fost surprins de faptul ca majoritatea s-au declarat pro-monarhie. Dar nu pentru cea de la Bucuresti. Tinerii isi doresc ca Printul Charles, respectiv William si Kate sa fie viitoarele noastre „oase regesti”. E o indrazneala de a gandi surprinzatoare, dar imaginati-va doar Ardealul si Banatul ca dominion britanic, parte din Commonwealth, alaturi de Canada, Noua Zeelanda si Australia. Ungurii deja ne-au luat-o inainte cu aceasta idee. Si-au deschis un birou la Bruxelles, unde au pus un afis in care apar doi secui, cu fotografia lui William si Kate. Secuii ne-au furat ideea. Oricum, pentru Charles Ardealul deja este cunoscut. Ar fi o mana cereasca sa beneficiem de acest privilegiu din partea familiei regale britanice. Ar fi extraordinar ca William si Kate sa faca o vizita la noi in Ardeal.

Interviu realizat de Diana Gabor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.