Bacalaureatul de toamnă a fost chiar mai dezastruos decât prima sesiune din 2011. La nivel naţional, opt din zece elevi au picat, iar rata de promovabilitate din Cluj nu este mai mare. Membrii opoziţiei au cerut, în aceste condiţii, demisia ministrului Funeriu, dar acesta este susţinut de premier pentru a continua reformele din învăţământ.

După dezastrul primei sesiuni, a venit rândul bacalaureatului de toamnă să dezamăgească aşteptările elevilor. Puţin peste 20% dintre candidaţii din judeţul Cluj au promovat examenul de bacalaureat în sesiunea august-septembrie. Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) au arătat că aceleaşi rezultate s-au înregistrat şi anul trecut la sesiunea de toamnă. “Rata de promovabilitate este de 20,62%. Anul trecut, tot înainte de contestaţii era 20,5%.”, a precizat Călin Mureşan, secretarul Comisiei de bacalaureat din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj. La nivelul judeţului nu au existat note de 10, ci numai note sub 9. Cea mai mare medie la bacalaureat – 8,76 – a fost obţinută de Alexandru Faur de la Liceul Teoretic "Octavian Goga" din Huedin. La nivelul judeţului Cluj, din 2.357 de elevi care au susţinut bacalaureatul de toamnă, doar 488 au trecut examenul.

552 de contestaţii

După afişarea rezultatelor, peste 500 de elevi clujeni care au susţinut bacalaureatul în sesiunea de toamnă au contestat notele obţinute în cadrul examenului. La Cluj, rata de promovabilitate la bac a fost de 20,6%. „552 de candidaţi la bacalaureat au depus contestaţii. Cele mai multe contestaţii – 213 au fost depuse la matematică, 183 la română, iar restul la fizică, chimie, biologie”, a declarat Călin Mureşan, secretarul Comisiei de bacalaureat din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Cluj. Acesta susţine că la nivelul judeţului nu au existat note de 10, ci numai note sub 9. Cea mai mare medie la bacalaureat – 8,76 – a fost obţinută de Alexandru Faur de la Liceul Teoretic „Octavian Goga” din Huedin. La nivelul judeţului Cluj, din 2.357 de elevi care au susţinut bacalaureatul de toamnă doar 488 au trecut examenul.
Rata de promovare la sesiunea de toamnă a examenului de bacalaureat a crescut la Cluj cu peste un procent, de la 20,62% la 21,66%, în urma contestaţiilor. Şeful comisiei tehnice de bacalaureat din cadrul ISJ Cluj, Călin Mureşan, a declarat că au fost admise 162 de contestaţii, din care în 92 de cazuri au fost mărite mediile, iar în 70 de cazuri, scăzute.
Lucia Cojocaru, liderul Sindicatului Liber din Învăţământul Preuniversitar Clujean (SLIPC), a comentat situaţia absolvenţilor de clasa a XII-a din acest an. ”Nu cred că numai un singur factor este de vină pentru această situaţie. Ministerul Educaţiei are o vină, elevii din ziua de azi care nu pun mâna pe carte sunt şi ei de vină pentru că profesorii au dat meditaţii gratuite, însă ei nu s-au prezentat la ele. Acest bacalaureat ar trebui dat ca şi în alte ţări din Europa, în mod diferenţiat, pe trei tipuri A, B şi C. Nu putem compara un elev care a învăţat la Liceul «Emil Racoviţă» cu unul care a învăţat la Liceul din Cuzdrioara. Nu cred că supravegherea strictă a fost un stres prea mare. Acesta a fost cel mai slab şi dezastruos bacalaurat din ultimii 10 ani”, a declarat Lucia Cojocaru, care a recunoscut că în sistemul de învăţământ au început să lucreze tineri tot mai slab pregătiţi.
La sesiunea de toamnă a bacalaureatului au existat 462 de absenţi. Şapte elevi au fost eliminaţi de la examene, fiind surprinşi de supraveghetori în timp ce încercau să copieze. Aceştia vor mai avea dreptul să îşi încerce şansele de a lua bacalaureatul abia în 2013, în timp ce colegii neprezentaţi sau "picaţi" la probe sunt aşteptaţi să se înscrie la sesiunile din 2012. Rezultatele finale ale sesiunii de toamnă au fost afişate miercuri 7 septembrie.

1 din 5 a luat BAC-ul în toamnă

La nivel naţional, opt din zece candidaţi au picat bacalaureatul din sesiunea de toamnă, procentul elevilor care au reuşit înainte de contestaţii fiind de 19,52 la sută, raportat la numărul celor care au participat la examen, a anunţatMinisterul Educaţiei. Conform centralizării finale, înainte de contestaţii, realizate de Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare, procentul elevilor care au reuşit la examenului naţional de bacalaureat din anul şcolar 2010-2011, sesiunea august-septembrie, este de 19,52 la sută raportat la numărul de candidaţi prezenţi, adică 17.778 de candidaţi, în timp ce procentul elevilor care au reuşit la examenul de bacalaureat raportat la numărul de candidaţi înscrişi este de 16,06 la sută, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului.
În sesiunea august – septembrie a bacalaureatului s-au înscris 110.708 candidaţi. Dintre aceştia s-au prezentat 91.060 de candidaţi, 410 fiind eliminaţi la nivel naţional pentru fraudă sau tentativă de fraudă. Dintre candidaţii care au luat examenul de bacalaureat, 14.527 au obţinut medii între 6 şi 6,99, 2.889 au avut medii între 7 şi 7,99, 352 – medii între 8 şi 8,99, iar 10 au avut medii între 9 şi 9,99. Niciun candidat nu a obţinut media 10.
„Cei care au picat Bac-ul trebuie să-şi urmeze cursul vieţii, aşa cum şi-au aşternut până acum. Îl pot lua anul viitor, cu condiţia să înveţe. Culpa este una colectivă şi trebuie să ne-o asumăm ca naţiune”, a declarat ministrul, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă. Ministrul Educaţiei a precizat că subiectele nu au fost mai dificile, în comparaţie cu anii anteriori, însă rezultatele îl determină să ia măsuri care vor fi anunţate până la începutul anului, după ce se va întâlni cu inspectorii şcolari.

USL a cerut demisia lui Funeriu

În urma rezultatelor dezastruoase ale bacalaureatului din toamnă, Uniunea Social Democrată a cerut demisia ministrului Educaţiei, Daniel Funeriu, pe care îl consideră vinovat şi îl acuză că a politizat examenul pentru a arăta în viitor că reforma lui a dat roade. „Ce s-a întamplat ieri (duminică – n.red.) este una dintre cele mai grave situaţii pe care acest guvern iresponsabil le-a generat. Aproape 100.000 de tineri, familiile lor şi cei apropiaţi au fost puşi într-o situaţie care, aşa cum aţi văzut, pentru unii a luat turnuri tragice. Acum ei sunt într-un moment de derută.  Noi solicităm că ar fi normal ca ministrul Funeriu să demisioneze, măcar pentru acest rezultat care este produsul muncii lui de doi ani. Probabil nu o să o facă, dar asta ar trebui să se întâmple într-o societate civilizată”, a declarat luni copreşedintele USL Crin Antonescu.
„A fost o poză nedeformată a realităţii de care nu este vinovat ministrul. El, pentru prima dată, a avut curajul să arate românilor cum arată în fapt sistemul educaţional la bacalaureat”, a declarat premierul Emil Boc, întrebat de jurnalişti dacă este necesar ca ministrul Educaţiei să demisioneze, conform solicitării opoziţiei, pentru rezultatele elevilor la bacalaureat. El a arătat că ministrul Educaţiei nu trebuie demis, ci „susţinut pentru ca lucrurile să se îndrepte în viitor” şi a fi asigurată ordinea în sistemul valorilor şi a afirmat că nu se aştepta din partea opoziţiei decât la o reacţie populistă pe această temă.
Rata de promovabilitate la examenul de bacalaureat în sesiunea de vară, a fost în România de numai 44,5%, ceea ce înseamnă că nici măcar jumătate din absolvenţii de liceu, peste 100.000 de elevi, nu au trecut „testul maturităţii”. „Aceste rezultate şi comportamen¬tele pe care le-au generat sunt exact oglinda societăţii noastre de azi. Naţiunea noastră trebuie să aleagă dacă merge pe mâna celor oneşti, muncitori, perseverenţi sau dacă vrem să încurajăm în continuare şmecheria, nemunca, superficialitatea şi eludarea lucrurilor”, a declarat ministrul Educaţiei Daniel Funeriu după anunţarea rezultatelor examenului naţional.
Şi guvernatorul BNR a vorbit despre importanţa unor modele de urmat pentru generaţia tânără. „Să nu credem că trecerea BAC-ului depinde numai de clasa politică, pentru că facem o eroare de fond. Trecerea BAC-ului ţine de foarte multe lucruri, de modelele pe care societatea românească le-a promovat. Copiii ăştia de la cine să înveţe? Am scos în faţă numai câteva cohorte de mitomani care nu au avut nici măcar bunul simţ să admită că au câştigat bani dintr-o întâmplare a tranziţiei”, a declarat Mugur Isărescu, la o conferinţă organizată de Ziarul Financiar şi PwC România.

Costuri considerabile pentru stat

Cele mai slabe rezultate din istorie la bacalaureat au fost înregistrate în judeţul Arad, unde rata de promovabilitate a fost de numai 36.43% (faţă de 86% în 2010), potrivit Mediafax. Alte rezultate arată că peste 70% dintre elevii care au susţinut examenul de bacalaureat în judeţul Mehedinţi nu au reuşit să promoveze, unde la două licee niciun candidat nu a obţinut medii de trecere. Printre cele mai bune rezultate le-au avut absolvenţii de liceu din Suceava, unde rata de promovabilitate a fost de 65%, urmaţi de cei din Cluj, Vâlcea şi Olt, care au avut o rată de promovabilitate de 54%.
Dintre cei peste 200.000 de elevi care au absolvit liceul în acest an, jumătate nu au reuşit să promoveze examenul de bacalaureat. În toamnă, situaţia este şi mai rea: patru din cinci candidaţi au picat BAC-ul. În total, este vorba despre 92.930 de candidaţi declaraţi respinşi. Statutul lor, în acest moment, este de "absolvent de clasa a XII-a, fără diplomă de bacalaureat". Cum numărul liceelor vocaţionale, care oferă o calificare după douăsprezece clase, este foarte redus în România, cei mai mulţi absolvenţi sunt, acum, şomeri şi necalificaţi.
Aceştia au dreptul să ceară indemnizaţie pentru şomaj, de la Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă. Dacă toţi cei 92.930 de elevi ar cere ajutor de şomaj, statul ar fi obligat să dea fiecăruia 250 de lei, pe o perioadă de şase luni. În total, este vorba de 33,2 milioane de euro, adică peste 139 de milioane de lei. Dacă, până acum, la facultăţile de stat se înghesuiau câte 5 sau chiar 10 candidaţi pe loc, în prezent, instituţiile de învăţământ superior se luptă să atragă viitori studenţi. Locurile disponibile sunt de două ori mai multe decât absolvenţii, astfel că unele universităţi au fost obligate să reducă taxele, să introducă opţiunea plăţii în rate sau chiar să facă meditaţii gratuite cu liceenii respinşi în prima sesiune de BAC 2011.

Diana Gabor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.