Guvernul a adoptat, în ședința de luni, o hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici în vederea realizării de reparații capitale și modernizare a Palatului de Justiție din Cluj-Napoca. Valoarea totală a investiției se ridică la 523 milioane de lei (523.330.000 lei).

Finanțarea acestui proiect de investiții provine din fondurile alocate de la bugetul de stat prin intermediul Ministerului Justiției, în conformitate cu programele de investiții publice stabilite, precum și din alte surse legale.

Clădirea Palatului de Justiție Cluj se află într-o stare avansată de degradare, manifestând multiple zone și forme de deteriorare. Acestea au fost identificate atât cauzate de factori umani, cât și de factori naturali, conform concluziilor și expertizelor specialiștilor în domeniu.

„În afara de cauzele naturale ale degradărilor, ca urmare a multiplelor intervenții realizate de-a lungul timpului, cu diverse scopuri – reparații, extindere, supraetajare, mansardare, dezvoltare, modificări funcționale și de destinație, ansamblul Palatului Justiției a suferit diverse transformări, neunitare și, de cele mai multe ori, deficitare, cu mari prejudicii aduse integrității structurale, imaginii de ansamblu și a valorilor arhitecturale-urbanistice și simbolice ale clădirii. Din punct de vedere funcțional și sanitar, construcția nu corespunde cerințelor de calitate prevăzute de legislația în vigoare. De asemenea, este necesară realizarea tuturor măsurilor de siguranță la incendiu, pentru întreg ansamblul.

Din punct de vedere energetic și al sustenabilității, se impune realizarea unui audit energetic, în urma căruia să fie luate măsuri de reducere a consumului de energie.

Totodată este necesară restaurarea și conservarea componentelor artistice și readucerea clădirii la formă și volumetria inițiale, recuperarea imaginii originale, având în vedere faptul că ansamblul a fost construit între anii 1900-1902 și reprezintă o etapă deosebit de importantă a patrimoniului arhitectural istoric al orașului. Se vor implementa toate măsurile necesare conformării clădirii la cerințele de calitate impuse de legislația în vigoare, se vor urmări criteriile de performanță se conformitate și se vor analiza strategiile de reducere a costurilor și totodată se vor asigurarea condițiile optime înfăptuirii justiției ca serviciu public care implică în mod esențial o infrastructură adecvată care să faciliteze accesul la justiție”, se arată în nota de fundamentare.

Citește și: Fostul cameraman al lui Boc construiește un duplex în locul unei case fantomă deținută de un funcționar de la OCPI Cluj

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.