Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca a demarat în ultimii ani investiții majore în reparații capitale și dotare cu echipamente medicale. Managerul Petru Șușcă a prezentat că majoritatea investițiilor s-au făcut din fonduri proprii ale spitalului. De menționat că la începutul mandatului, când Șușcă a preluat funcția de manager, spitalul avea datorii de 13.800.000 lei și a reușit să depășească impasul pentru că imediat după preluarea mandatului, Petru Șușcă s-a implicat și a strâns donații și sponsorizări. Cu toate că deputatul USR, Emanuel Ungureanu încearcă a-și face imagine și politică atacându-l constant pe Petru Șușcă, cifrele și investițiile vorbesc de la sine. În plus, atacurile deputatului USR provin dintr-o supărare personală pe care Ungureanu o are pe managerul Spitalului Județean care nu a angajat-o pe soția deputatului la Dermatologie.

Citește și: USR-istul Ungureanu, supărat că Șușcă nu-i angajează soția la Spitalul Județean Cluj

Managerul Spitalului Județean de Urgență Cluj-Napoca, Petru Șușcă, a prezentat o analiză care arată investițiile demarate în ultimii ani. Acesta a explicat că în perioada 2013-2018, Ministerul Sănătății a investit 38 de milioane de lei. Totodată, Consiliul Județean Cluj a investit 7 milioane de lei, dintre care 4 milioane de lei pe echipamente medicale, 2 milioane de lei pe reparații capitale și 913.000 lei în reparații curente. Iar din anul 2014 până în anul 2018, CJ Cluj nu a investit niciun leu în reparații curente.

Pe de cealaltă parte, Consiliul Local a investit în perioada 2013-2018 suma de 10 milioane de lei, dintre care 700.000 de lei a fost investiția în anul 2013.

”În acest an, Consiliul Local a alocat 6.500.000 lei pentru reparații curente. Este o cifră istorică și mulțumesc pe această cale Consiliului Local și domnului primar Emil Boc pentru această sumă alocată Spitalului Județean. Cu atât mai mult cu cât clădirile nu sunt în proprietatea Consiliului Local, ci în proprietatea Consiliului Județean. Mulțumesc și Consiliului Județean pentru că în acest an a alocat 1 milion de lei pentru finalizarea unei copertine la bucătărie și o plată parțială pentru farmacia pe care doresc să o deschidem anul viitor în locația de pe strada Clinicilor care vreau să fie cea mai modernă farmacie din România”, spune Petru Șușcă.

De asemenea, managerul Spitalului Județean arată că a reușit să investească 545.000 de lei în reparații capitale, din care 423.000 de lei au fost în anul 2013 și 111.000 lei în anul 2016. De asemenea, s-au investit 1 milion de lei și 12 milioane de lei în reparații curente în urma contractului cu casa de asigurări.

”Practic, am investit în reparații curente 13 milioane de lei doar ca urmare a contractului cu casa de asigurări. Deci, cele mai multe investiții le-am făcut din venituri proprii ale spitalului”, mai spune managerul Spitalului Județean.

Pentru că în spațiul public s-a  discutat despre donațiile și sponsorizările primite, Petru Șușcă a lămurit și acest aspect.

”În 2014, în primul an când am venit ca și manager, am preluat spitalul cu datorii de 13.800.000 de lei. Am fost nevoit să demarez o companie de presă, iar un ziar local m-a făcut milog. În urma acestei campanii de presă, s-au strâns din donații și sponsorizări 2.266.000 de lei. În 2015 – 894.000 lei, în 2016 – 583.000 lei, în 2017 – 500.000 lei și în 2018 – 938.000 lei. Deci, în total sunt 5.000.000 de lei în mandatul meu. Deci practic, discutăm de investiții de 80.000.000 lei în echipamente medicale în reparații curente și reparații capitale. Mai puțin în acest an pentru că în acest an depășim 10.000.000 lei ca și alocări de fonduri, deci vor fi undeva la 13.000.000-14.000.000 lei alocați pentru reparații curente, reparații curente și investiții în echipamente medicale.

Consiliul Local, așa cum v-am spus, a alocat fonduri considerabile în acest an. Au alocat inițial 2 milioane pentru Neurochirurgie, licitație la care nu a participat nimeni și am fost nevoit sa relochez fondurile. Pentru Ortopedie, așa cum v-am mai spus, am organizat trei sau patru licitații, iar la ultima licitație a fost un singur ofertant care nu a răspuns în termen legal solicitărilor de clarificări, motiv pentru care a fost descalificat. Prin urmare, suntem nevoiți să reluăm ambele licitații. Vă spun în premieră că un proiect de 45.000.000 lei a fost aprobat pentru secția de Neurochirurgie de către comisia interministerială din cadrul Ministerului Dezvoltării.

Aceste 3.000.000 au fost relocate către celelalte secții. La un moment dat, un domn deputat a făcut o afirmație potrivit căreia la nivelul Spitalului Județean s-au angajat doar 10% din fondurile alocate. Îl asigur că le vom cheltui aproape în totalitate, dar există o legislație în România și nu poți face achiziții decât în baza legislației achiziției publice din România”, explică Petru Șușcă.

De asemenea, managerul Spitalului Județean spune că în acest an s-au făcut investiții și la birourile administrative, menționând că ”și colegii mei din administrație au dreptul la condiții decente”.

Multe dintre clinici au fost renovate, iar la altele se lucrează, cum ar fi cea de Psihiatrie.

”La Reumatologie au finalizat toate saloanele, sunt sute de monitoare TV, iar pacienții au acces gratuit pentru că în momentul în care am venit ca și manager, am constatat că există o firmă – căreia nu-i menționez numele – dar furniza servicii de televiziune ilegal, pe bază de fise. Nu mi se pare un lucru corect și decent față de pacienți. La Nefrologie, anul viitor vom termina lucrările la etajul patru și la demisol, în rest toate saloanele sunt renovate. La Medicină Internă, Cardiologie și Gastroenterologie am schimbat centrala termică, așa cum am făcut și la Dermatologie și Oftamologie. La UPU se lucrează și acum, încercăm să modernizăm. La Imagistică Medicală s-a investit 500.000 lei Am achiziționat la un echipament radiologic performant pentru care așteptăm avizul CNCAN, așteptăm avize de la această instituție li 6-7 luni, în condițiile în care echipamentele sunt montate, instalate. La secția Clinica ORL, au fost investiți 800.000 de lei, ambulatoriile secției au fost modernizate și dotate cu câte o stație de consult de specialitate. La Oftamologie și la cele două secții de Maxio-Facială am cumpărat lămpi de operație și mese de operație. Nu vreau să exagerez, dar cred că în cele 40 de săli pe care le are spitalul de operație, au fost schimbate toate mesele de operație din blocul operator. De exemplu la Ortopedie nu am schimbat lămpile pentru că doresc să modernizez secția și să mut blocul operator într-un spațiu nou, iar acest spațiu va fi în curând renovat. La Chirurgie II am făcut investiții în parteneriat cu Facultatea de Medicină, pentru că sunt proprietarii clădirii. Ei au finalizat partea de infrastructură, iar noi am venit cu dotări, dotări de 1.400.000 lei. Ideea e că le amenajăm pe rând, începem pe rând. Putem închide o secție, două secții, dar trebuie să încercăm s facem și amenajări și modernizări și totuși să asigurăm și servicii medicale pentru că vrem, nu vrem, funcționăm în clădiri construite în perioada 1896-1904”, a mai precizat Petru Șușcă.

3 COMENTARII

  1. Felicitări pentru tot efortul depus, Domnul Susca! Dacă ar fi oameni ca dumneavoastră în toate instituțiile din țară, am evolua extraordinar de mult! Rușine celor care nu văd lucrurile cum sunt în realitate. Ar trebui sa cutreiere prin țara, sa vadă spitale mici, cu condiții precare, fără o chiuveta funcțională în saloane, cu toaletă la capăt de coridor, fără aparatura sau aparatura defecta, unde pacienții trebuie transportați km intregi pentru o radiografie…. De ce nu merge domnul jurnalist acolo sa facă reportaje și sa atraga atentia presei?

  2. Felicitări pentru tot efortul depus, dumnul Susca! Rușine celor care nu știu sa aprecieze capacitatea unor oameni ca și dumneavoastră. Dacă am avea oameni capabili și inteligenți ca dumneavoastră, tara aceasta ar evolua mult. De ce nu face domnul jurnalist putina muncă de teren?! Sa vadă spitale din tara care duc lipsa de aparatura esențială, pacienți puși pe. drumuri pt o simpla radiografie, saloane fără o chiuveta funcțională, zeci de pacienți puși sa folosească o singura toaletă….acolo nu mai e interes politic și nici doctori care sa își dorească gărzi…

  3. Felicitari domnule manager, dumneavoastra si intregii echipe!!! Imbunatatirile sunt evidente in toate sectiile spitalului, din toate punctele de vedere! Suntem in cu totul alta era fata de cea in care ati preluat un spital falimentar, la limita functionarii…
    Sa nu vezi si sa nu recunosti aceste realitati este cea mai pura rea-vointa sau, si mai rau, curata manipulare!
    Distinctia oferita SCJU Cluj-Napoca de presedintele Romaniei anul trecut este dovada recunoasterii acestei evolutii.
    Nu va lasati descurajat de latratul din curte si urmati-va planurile in continuare!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.